Net zoals ondernemers en inwoners nauw zijn betrokken bij het ontwerp voor de herinrichting van de Grotestraat, krijgen ze ook inbreng in de uitwerking tot een definitief ontwerp én in de uitvoering. Archieffoto: Toma Tudor/TC Tubantia
Net zoals ondernemers en inwoners nauw zijn betrokken bij het ontwerp voor de herinrichting van de Grotestraat, krijgen ze ook inbreng in de uitwerking tot een definitief ontwerp én in de uitvoering. Archieffoto: Toma Tudor/TC Tubantia

Inbreng ondernemers en inwoners bij herinrichting Grotestraat

Net zoals ondernemers en inwoners nauw zijn betrokken bij het ontwerp voor de herinrichting van de Grotestraat, krijgen ze ook inbreng in de uitwerking tot een definitief ontwerp én in de uitvoering. Om dat te bereiken vormt de gemeente samen met aannemer Dusseldorp ISM, die dit werk gaat uitvoeren, een bouwteam waarin ook vertegenwoordigers van ondernemers en inwoners zitting nemen. Bij de selectie van de aannemer vervulden de ondernemers en inwoners ook een rol.

Nijverdal - Een bouwteam is een relatief nieuwe manier van werken, waarin de opdrachtgever samen met de aannemer het definitief ontwerp tot in detail uitwerkt en voorbereidt. Dit in tegenstelling tot meer traditionelere methodes, waarin de opdrachtgever een ontwerp en een bestek aanlevert en de aannemer dat uitvoert. Bij de laatste methode komt bij de aanbesteding doorgaans de goedkoopste aannemer als winnaar uit de bus. Bij de bouwteammethode past een andere manier van aanbesteding, waarin het in de eerste plaats om de aanpak, de kwaliteit en de samenwerking gaat.

Het bouwteam Grotestraat gaat zo snel mogelijk aan de slag: de nieuwe inrichting moet over een jaar klaar zijn. "De planvorming van de nieuwe Grotestraat was heel bijzonder. Het ontwerp is namelijk gemaakt door winkeliers, pandeigenaren en omwonenden zelf", zegt wethouder Thomas Walder.

"We wilden deze bijzondere manier van samenwerken voortzetten in de uitvoering. In overleg met ondernemers en bewoners hebben we daarvoor een vorm gekozen. Met als resultaat dat twee van hen direct aan tafel zijn aangeschoven, zowel bij de selectie van de aannemer als straks in het bouwteam."
Bij de aanbesteding zijn zeven aannemers uitgenodigd die werden getoetst op onder meer plan van aanpak, de kwaliteit van het projectteam, duurzaamheid en 'sociaal-maatschappelijke meerwaarde', bijvoorbeeld het inzetten van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Elk van de aanbieders heeft zo zijn eigen specifieke kwaliteiten kunnen laten zien. Dusseldorp ISM kwam hier als beste uit.
De komende maanden wordt het voorlopig ontwerp uitgewerkt tot een uitvoeringsplan, inclusief detailplanning en budgetbewaking. Ook worden de nodige onderzoeken (bodem, kabels en leidingen etc.) uitgevoerd. In nauw overleg met de winkeliers wordt besproken wat wanneer gebeurt. Uitgangspunt is dat de Grotestraat zoveel mogelijk open en toegankelijk blijft en dat winkels en terrassen zo ongestoord mogelijk open kunnen.

Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek uit Lichtenvoorde (met onder anderen een uitvoerder uit Nijverdal), die deze aanbesteding heeft gewonnen, heeft eerder in de gemeente Hellendoorn met veel succes een bouwteamproject uitgevoerd: de Tuinen van Nijverdal. Ook in dit project hadden ondernemers en inwoners veel inbreng.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden