Logo twentsvolksblad.nl


Het Memory Museum in Nijverdal is dringend op zoek naar financiën om het pand, waarin het museum nu gevestigd is, aan te kopen en grondig te moderniseren. Foto: Emile Willems
Het Memory Museum in Nijverdal is dringend op zoek naar financiën om het pand, waarin het museum nu gevestigd is, aan te kopen en grondig te moderniseren. Foto: Emile Willems

Memory Museum zoekt geldschieters

Het Memory Museum in Nijverdal is dringend op zoek naar financiën om het pand, waarin het museum nu gevestigd is, aan te kopen en grondig te moderniseren. Daarvoor moet veel geld bij elkaar gebracht worden. Lukt dat niet, dan ziet de toekomst van deze publiekstrekker van formaat er somber uit, denkt het stichtingsbestuur. Daarom doet Memory een beroep op alle sympathisanten om een financiële bijdrage te leveren aan het voortbestaan van het museum.

Nijverdal - Het Memory Oorlogs- en Vredesmuseum is sinds zijn oprichting in 2010 uitgegroeid van een klein museum (gerund door vrijwilligers) tot een semi-professioneel kennis- en educatiecentrum op het gebied van oorlog en vrede. Jaarlijks trekt het museum ongeveer 18.000 bezoekers uit binnen- en buitenland.

Het verzorgen van lessen en projecten voor het onderwijs is inmiddels een belangrijk onderdeel van de activiteiten van het museum. Het museum werkt daarvoor steeds intensiever samen met andere organisaties, zoals de Canadese begraafplaats in Holten, het Historisch Centrum Overijssel, het Bevrijdingsfestival Overijssel en Het Anne Frank Huis. Naast blijvende aandacht voor het verleden, spelen immer actuele vraagstukken als democratie, verdraagzaamheid en mensenrechten een grote rol bij alle activiteiten van Memory.

Memory kan haar stevige positie alleen blijven waarmaken als de huisvesting passend is. En juist daar knelt het. Memory zit tijdelijk in het huidige pand, dat eigendom is van woningstichting Reggewoon. Die heeft zich bereid verklaard het te verkopen tegen een alleszins redelijke prijs, mede mogelijk gemaakt door de gemeente Hellendoorn. Het gebouw is echter in zijn huidige staat niet toekomstbestendig: het is niet alleen te krap, maar ook slecht geïsoleerd, waardoor het energie slurpt.
Aankoop, renovatie en uitbreiding van het gebouw, dat alles gaat veel geld kosten. We zijn druk doende om het programma van eisen te laten begroten. Hoewel het stichtingsbestuur in de loop van de jaren uiteraard wel een spaarpot heeft opgebouwd, zal dat bij lange na niet voldoende zijn. Tegelijkertijd rendeert aankoop van het pand alleen als het museum uit kan breiden en meer projecten op kan zetten. Zonder uitbreiding en modernisering ziet het bestuur geen mogelijkheid om de ambities van het museum waar te maken.

Bijdragen

Vindt u ook dat het Memory Museum moet blijven? Dat kan door een bedrag te storten op NL69 RABO 0156 0740 44 t.n.v. het Memory Museum onder vermelding van 'bijdrage het museum moet blijven'. Voor meer informatie kijkt u op www.memorymuseum.nl.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox