Logo twentsvolksblad.nl


 Vivian (19) kwam vier jaar geleden bij Ans om haar maatschappelijke stage te vervullen. Na deze stage gaf Vivian aan dat ze Ans graag wilde blijven bezoeken.
Vivian (19) kwam vier jaar geleden bij Ans om haar maatschappelijke stage te vervullen. Na deze stage gaf Vivian aan dat ze Ans graag wilde blijven bezoeken.

Vivian (19) laat Ans (83) regie houden over haar leven

Ans (83) is zeer slechtziend en is ze als ze moet lopen is ze afhankelijk van de rollator en haar witte stok. Haar kinderen ondersteunen haar waar mogelijk bij haar dagelijks leven. Zij doen samen met haar de administratie, de boodschappen, huishoudelijke taken en de tuin. Ans vindt het belangrijk om de regie over haar leven te houden.

Nijverdal - "Het is niet altijd makkelijk," vertelt haar dochter. "Stel je eens voor dat je met één oog alleen maar schaduw ziet en met de andere 4 procent. Je wereld wordt erg klein. Als iemand je gedag zegt op straat moet je altijd uitleggen waarom je hem/haar niet herkent. In de winkel heb je hulp nodig en moet je vragen. Ik zie mijn moeder worstelen om zelfstandig te blijven en dat is best moeilijk. Toen kwam Evenmens op ons pad. Mijn moeder heeft nu twee zorgvrijwilligers die haar gezelschap bieden en daardoor worden wij als mantelzorger ontlast."

Een van de zorgvrijwilligers is Vivian (19). Zij kwam vier jaar geleden bij Ans om haar maatschappelijke stage te vervullen. Na deze stage gaf Vivian aan dat ze Ans graag wilde blijven bezoeken. Samen ondernemen ze veel: wandelen, boodschappen, spelletjes doen en creatief met speksteen. Dit doet Ans allemaal op gevoel. "We koken altijd", vertelt Vivian "en daarna samen eten."

Vivian vindt het belangrijk om om te zien naar andere mensen. Ze hoopt dat haar verhaal andere jongeren stimuleert om ook vrijwilligerswerk te gaan doen. "Meld je aan bij Evenmens en ervaar dit zelf," vertelt ze. "Het is een ontspannen vrijetijdsbesteding; ik krijg er veel voldoening van."

Van Ans heeft ze geleerd dat je veel kunt met een visuele beperking en heeft daar grote bewondering voor. Vivian komt één keer per maand een hele middag bij Ans. Ze ziet Ans genieten. Ans vult aan: "Ik kan met Vivian praten op een fijne vertrouwde manier. Ze voelt eigen voor mij." De kinderen van Ans waarderen de inzet van zorgvrijwilligers. Zij krijgen mantelzorgondersteuning van de mantelzorgconsulenten van Evenmens.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox