Logo twentsvolksblad.nl


Heel veel kittens bij De Crull en nog meer dieren verwacht

Bij asiel De Crull aan de Linderdam Zuid 3 in Den Ham houdt de traditionele zomerdrukte lang aan. Maandenlang zijn er veel kittens binnengekomen en deze periode zal het waarschijnlijk nog drukker worden.

Den Ham - In oktober gaat namelijk het mais van het land en dan komen er altijd kittens tevoorschijn die in het mais zijn geboren, weet Merlina van Belzen-Ekkel van asiel De Crull. Bij mooi najaarsweer zijn de jonge dieren vaak in goede conditie, maar bij veel kou, wind en regen hebben de kittens vaak aandoeningen, zoals longontsteking en niesziekte. "Wij zijn er dan heel druk mee om ze weer in goede conditie te krijgen", aldus Merlina. De hulp van gastgezinnen is daarbij onontbeerlijk. "Zo hebben de kittens niet alleen tijdens onze werkuren zorg, maar ook 's avonds en 's nachts."

In de week voor Dierendag zaten er maar liefst 103 katten in het asiel. Bij de honden en knagers is het rustiger. Het zijn vooral zwerfkatten die binnengebracht worden, het aantal mensen dat afstand doet van hun viervoeter valt reuze mee. 'Mensen laten hun dier niet altijd steriliseren of castreren, met nestjes tot gevolg", weet Merlina. De meeste dieren worden gevonden aan de randen va dorpskernen of in het buitengebied.

Vorig jaar huisvestte het asiel op het toppunt maar liefst 176 katten. Toen was er echter een groter verzorgingsgebied, met de gemeente Hardenberg erbij. Merlina hoopt niet dat dit hoge aantal weer bereikt zal worden, maar verwacht pas aan het eind van het jaar een echte afname in het aantal dieren. "Zo rond de kerst hebben veel mensen vrij en december is toch een emotionele maand. Als een vorig dier is overleden, kiezen mensen in die periode toch eerder voor een nieuwe hond of kat, zeker omdat velen dan ook vakantie hebben en dus meer tijd."

Bij De Crull wachten enkele dieren al meer dan een jaar op een nieuwe baas. "Langzitters hebben vaak wat problemen, er is bijvoorbeeld sprake van bijtincidenten of agressie", aldus Merlina. Dat deze dieren worden ingeslapen verwijst ze naar het rijk der fabelen. "Vaak kunnen we met een geduldige aanpak veel bereiken. En als een dier echt niet te plaatsen is, kan het terecht bij stichting Dierenthuis in Almere."

Knuffel- en chipmiddag

De Crull aan de Linderdam-Zuid 3 in Den Ham verzorgt al sinds 1989 de opvang voor zwerf- en huisdieren in de gemeenten Twenterand en Hellendoorn.

Sinds kort organiseert het asiel leuke activiteiten, de zogenoemde projectdagen. Zo is er elke eerste woensdag van de maand een knuffelmiddag. Tussen 13.00 en 15.00 uur kunnen bezoekers naar het asiel komen om met de katten te knuffelen en ze snoepjes te geven. Elke tweede woensdag van de maand is er een chipdag van 13.00 tot 15.00 uur. De kosten voor het chippen zijn 17,50 euro voor het eerste dier en 15 euro voor elk volgende dier.

Verder is er elke derde woensdag van de maand een nagelknipservice voor huisdieren. Tenslotte de flesseninzamelactie, die is elke eerste zaterdag van de maand. Bezoekers kunnen hun statiegeldflessen bij het asiel inleveren. De opbrengst gaat bijvoorbeeld naar castraties of sterilisaties, aan nieuwe krabpalen of andere dierenspelletjes.

Op dierendag woensdag 4 oktober combineert De Crull de knuffelmiddag met de chipdag. Bezoekers kunnen dan tussen 12.00 en 15.30 uur terecht bij het asiel.

Overigens is men nog op zoek naar nieuwe gastgezinnen voor kittens. Geïnteresseerden kunnen vrijblijvend informatie opvragen via tel. 06-20626372.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox