Shutterstock
Shutterstock

Kindpakket helpt kinderen in armoede

Algemeen

NIJVERDAL - Voor sommige kinderen is een dagje naar een pretpark of meegaan op schoolreisje helemaal niet zo vanzelfsprekend omdat hun ouders dit simpelweg niet kunnen betalen. Om ook deze kinderen de kans te geven toch gewoon kind te kunnen zijn, gaat op maandag 26 maart het Kindpakket van start. Op deze dag zullen Peter de Noord, voorzitter van de Stichting Hulpfonds Hellendoorn (SSH), en Anja van den Dolder het startschot geven voor dit Kindpakket. Dit is een fonds waarop ouders met een inkomen van 120% van de bijstandsnorm een beroep op kunnen doen.

In 2016 leefden er in totaal ruim 292.000 minderjarige kinderen in een huishouden met een laag inkomen volgens cijfers van het CBS. Eerste prioriteit is dan natuurlijk voorzien in het primaire levensonderhoud en het betalen van de rekeningen. Soms moeten er dan ook nog schulden afgelost worden en blijft er niet veel geld voor andere zaken meer over. Er is dan bijvoorbeeld geen geld meer voor het lidmaatschap van een sportvereniging van kinderen of om sportspullen aan te schaffen. Ook kan er bijvoorbeeld geen muziekles worden gevolgd of kan het kind niet mee op een uitje met de school. Dit zorgt weer voor teleurstelling bij het kind en het niet kunnen deelnemen aan activiteiten terwijl leeftijdsgenootjes dat wel kunnen.

Ontwikkeling
Kinderen die in armoede opgroeien, worden dus vaak uitgesloten van de deelname van sociale activiteiten wat het risico op sociaal isolement vergroot. Ook kan opgroeien in armoede een negatieve invloed hebben op de psychosociale ontwikkeling van een kind, zo stelt het Nederlands Jeugd Instituut. Gedacht kan worden aan een grotere kans op depressie, sociale teruggetrokkenheid, agressie of regelovertreding. Ook kan de hersenontwikkeling van kinderen in armoede negatief worden beïnvloed door de stress die zij ervaren. Hierdoor zijn zij minder goed in staat hun negatieve emoties te controleren. Een steuntje in de rug is bij deze ouders en hun kinderen dan ook welkom voor nu en in de toekomst. Het Kindpakket, dat op 26 maart van start zal gaan, kan in deze situatie uitkomst bieden. De vergoeding wordt meestal niet in de vorm van geld uitgekeerd, maar door de betaling van bijvoorbeeld een lidmaatschap of contributie. Als u gebruik wil maken van de regeling, kunt u een aanvraag doen bij de gemeente, het Hulpfonds Hellendoorn zal deze afhandelen. Het is belangrijk dat het geld ook echt terecht komt bij de mensen waarvoor het bedoeld is, daarom wordt er gewerkt met een aanvraagformulier en een inkomenstoetsing. Het Kindpakket is bedoeld voor kinderen van 0 tot 18 jaar uit gezinnen met een laag inkomen. Voor een éénoudergezin komt dit neer op een netto maandinkomen van ongeveer 1.190 euro of minder en voor een gezin bestaande uit twee volwassenen en kinderen is dit ongeveer 1.700 euro of minder.

Meer informatie
Bent of kent u iemand die baat zou kunnen hebben bij het Kindpakket? Vraag dit dan aan of wijs een ander erop. Meer informatie over het Kindpakket is te vinden op www.stichtinghulpfondshellendoorn.nl en op www.hellendoorn.nl.

Afbeelding
Duurzaam Trappen en Fairtrade Happen 4 uur geleden
Joep Wagenmans van VV Hellendoorn maakte de openingstreffer. (Foto: Wim Beunk)
Overtuigende winst VV Hellendoorn tegen SVVN 8 uur geleden
Steam Sister is een van de vele muzikale acts die tijdens de Nacht van Nijverdal van zich laten horen.
Nacht van Nijverdal bruist in centrum POLL 11 uur geleden
Er zijn vijf themasessies te volgen over mentale gezondheid, mediawijsheid, voeding, bewegen en slapen.
Gezond Leven is Kinderspel: themabijeenkomst voor ouders 13 uur geleden
Afbeelding
Lees de nieuwe Hart van Hellendoorn-Nijverdal al online 14 uur geleden
Afbeelding
'Priscilla': Leven naast Elvis allesbehalve een sprookje 8 mei, 19:52
Afbeelding
Het einde is in zicht 8 mei, 12:45
Afbeelding
Creatieve inloopochtend voor minima 8 mei, 07:59