Logo twentsvolksblad.nl


Jeanette Jansen: "Het is geen haastwerk, je moet er de tijd voor nemen en dan kom je ook tot rust. Dat is heerlijk."
Jeanette Jansen: "Het is geen haastwerk, je moet er de tijd voor nemen en dan kom je ook tot rust. Dat is heerlijk."

Bewuster leven op de Jipkesbelt

Sinds haar man Leo enkele jaren geleden een hartaanval kreeg, is Jeanette Jansen, tuinder op de Jipkesbelt, bewuster gaan leven. "Ik neem meer tijd voor dingen die ik leuk vind en ik ben minder gaan werken. Voor mij was dat een soort wake-up call."

NIJVERDAL - Haar tuin op de Jipkesbelt hoort voor haar dan ook bij het bewuster met het leven omgaan en ze is dan ook met de regelmaat van de klok op de tuin te vinden. "Ik gebruik ook geen bestrijdingsmiddelen, daar houd ik niet van. Ik houd het liever biologisch. En als iets mislukt door een ziekte of schimmel, jammer dan. Dat hoort er ook bij. Dan begin je gewoon weer opnieuw."Want geduld moet je wel hebben voor een moestuin, vindt Jeanette, en dat heeft ze dan ook wel. "Het is geen haastwerk, je moet er de tijd voor nemen en dan kom je ook tot rust. Dat is heerlijk", vertelt ze. In de verte rommelt het, de blauwe lucht maakt plaats voor dikke donkere wolken.

"Het klinkt misschien volstrekt onzinnig, maar op mijn knieën onkruid trekken, dat doe ik het liefst in mijn moestuin. Een matje onder de knieën en dan met zo'n klein krabbertje. Gaat prima", vertelt Jeanette. Sinds vier jaar is ze de trotse huurder van een klein stukje moestuin, helemaal achter op De Jipkesbelt en ze geniet van wat het seizoen haar brengt. "Ik ben niet zo'n type die de hele dag in die tuin loopt te wroeten om er in de winter ook nog van te kunnen eten."

'In de winter ga ik gewoon weer naar de supermarkt voor mijn groenten en fruit en daarbij heb ik ook nog andere hobby's dan tuinieren', vertelt ze gedecideerd verder. "Sla eet ik het liefst uit de tuin. Toen ik hier het eerste jaar zat, heb ik een hele rij gezaaid. Toen kwam de sla me na een paar weken zowat de neus uit, nu weet ik dat ik met wat minder kropjes de zomer doorkom", lacht ze. "Zo leer je steeds meer."

Inmaken
"Toch wil ik me wel gaan toeleggen op het inmaken van fruit en groeten, want weggooien kan niet de bedoeling zijn," zegt Jeanette. "Ik speur het internet nu af om te zien hoe ik dat op een goede manier kan aanpakken. Ik heb al een lekker recept om bietjes te fermenteren, met knoflook, peperkorrels en laurier. Lijkt me wel wat."

"Aardbeien, dat is ook heerlijk om uit je eigen tuin te eten. Maar dat gehannes met die netten eroverheen, dat is altijd zo'n gedoe. Je blijft erin hangen, er zitten vervelende haakjes aan, je struikelt erover. Lastig, maar de aardbeien zijn heerlijk. En je moet er toch wat voor over hebben", grinnikt ze.

Nu verschijnen er echte dikke druppels, het is bijna donker op de Jipkesbelt, spookachtig bijna. Witte bloemen in de tuin aan de overkant steken fel af tegen de donkere lucht en Jeanette springt op haar fiets. 'Ik ga proberen droog thuis te komen, tot ziens', roept ze en fietst weg over de Jipkesbelt. Net als ze de bocht om slaat, gaan de hemelsluizen open en de zoveelste bui van vandaag ruist over het tuinencomplex. Tijd om naar huis te gaan.

Open dag

Wie zelf wil komen genieten van de Jipkesbelt is op zaterdag 5 augustus van harte welkom op de derde open dag van dit seizoen. Van 10.00 tot 13.00 uur is er weer verkoop van groenten en fruit en andere producten die van de tuinen komen. Bij de blokhut is er koffie en thee met taart voor een schappelijke prijs. Iedereen is van harte welkom.

Honderd

Het volkstuinencomplex van de Jipkesbelt bestaat uit zo'n 100 tuinen. Inmiddels bestaat de vereniging ruim 25 jaar. De blokhut op het terrein is onlangs voorzien van een nieuw dak door een aantal vrijwilligers, waardoor het weer een aantal jaren mee kan. Meer informatie staat op de website.

reageer als eerste
Meer berichten