Logo twentsvolksblad.nl


Bijen zijn zeer belangrijk voor het in stand houden van de natuur en het bestuiven en bevruchten van cultuurgewassen.
Bijen zijn zeer belangrijk voor het in stand houden van de natuur en het bestuiven en bevruchten van cultuurgewassen.

Nationale Imkerijdag: kom kijken bij de bijen

NIJVERDAL - De imkers van Bijenhoudersvereniging Nijverdal-Hellendoorn zullen op zaterdag 8 juli tijdens de Landelijke Open Imkerijdag hun hobby presenteren. Op De Jipkesbelt is de bijenstal met inforuimte 't Immenschoer geopend van 10.00 tot 15.00 uur. De imkers geven dan voorlichting over het houden van bijen. De bijen zijn (veilig achter glas) te zien terwijl ze van en naar de kasten vliegen.

Ontdek  in de observatiekast de koningin en zie het verschil tussen de darren, de mannetjes, en de werksters, de vrouwelijke bijen. Ze halen uit bloemen in de omgeving nectar voor het maken van honing. In deze tijd bloeien de lindebomen volop. Je ruikt ze en bij goed weer lijken de bomen te zoemen.

De bijen en ook hommels zijn druk bezig hun voorraad honing en stuifmeel aan te vullen. Bijen, niet alleen de bekende honingbijen maar ook honderden wilde soorten, zijn zeer belangrijk voor het in stand houden van de natuur en het bestuiven en bevruchten van cultuurgewassen.

In de inforuimte van 't Immenschoer is veel materiaal te zien dat de bijenhouders bij hun hobby gebruiken. Met een microscoop kunnen de kleinste details van een bij goed zichtbaar gemaakt worden. Bekijk de inrichting van een bijenkast. Wat is precies bijenwas? Hoe bouwen de bijen hun raten waarin de honing wordt opgeslagen? Wie durft kan een kijkje nemen in een bijenkast die volop in bedrijf is.

Er kan honing geproefd worden en uiteraard is er honing te koop. Alle bijen, ook de honderden solitair levende soorten, maken moeilijke tijden door. Onder andere door gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. De imkers vertellen graag over hun fascinerende hobby en zullen daarbij het belang van bijen voor de biodiversiteit duidelijk maken.

Cursus bijenhouden

Zelf bijen gaan houden en dus imker worden? Volg een cursus en sluit je aan bij een vereniging. Iedere beginner wordt de eerste jaren bijgestaan door een mentor. Tijdens het Open Huis is daarover informatie te krijgen.

Bijenstal 't Immenschoer staat op het volkstuinencomplex aan de Jipkesbeltweg. Vanuit Hellendoorn en Nijverdal is de route duidelijk aangegeven.

reageer als eerste
Meer berichten