Logo twentsvolksblad.nl


Bladzijde uit een kunstenaarsboek over de ijsvogel van Hans Waanders.
Bladzijde uit een kunstenaarsboek over de ijsvogel van Hans Waanders.

IJsvogel vliegt terug naar Nijverdal

In het Huis voor Cultuur en Bestuur wordt zaterdag 8 juli een bijzondere tentoonstelling geopend. Tot en met 31 augustus zijn in de hal werken te bezichtigen van Hans Waanders (1951-2001). Het grote thema in zijn latere werk is de ijsvogel (Alcedo Atthis).

NIJVERDAL - Aan de komst van deze expositie gaat een opmerkelijke voorgeschiedenis vooraf. Zonder de bemoeienis van Anny Alferink, actief lid van het plaatselijke IVN, was het nog maar de vraag geweest of ooit de ijsvogel terug zou vliegen naar Nijverdal. Zij kwam in Wageningen in contact met een zus van Waanders. Daar werd de basis gelegd voor deze tentoonstelling.

"De familie Waanders kwam om gezondheidsredenen uit Enschede naar Nijverdal toen Hans nog klein was. Het hele gezin Waanders is wel op een of nadere manier creatief bezig. De vader schilderde, de zussen maken quiltwerk en batikken ", vertelt Petra van Koppen. Zij is met enkele bevriende kunstenaars bezig met de voorbereiding van de expositie. Ze ontmoette Hans in 1980 in Den Bosch. "En het klikte meteen."

Hans had helaas een zwakke gezondheid; hij overleed in 2001 in Den Bosch. Kunstenaar Hans Waanders bracht een groot gedeelte van zijn jeugd door in Nijverdal. Van 1957 tot 1963 zat hij op de Hendrik Wormserschool. Na de middelbare school in Almelo en Holten vertrok Hans Waanders voor een kunstenaarsopleiding aan de Academie Minerva in Groningen.

Hij schilderde veel aquarellen, landschappen en zeegezichten, hoofdzakelijk in blauw en groen. De natuur was een belangrijke inspiratiebron. In 1982 zag hij aan de Maasoever een ijsvogel. Dat werd een keerpunt in zijn oeuvre. Hij raakte als het ware door de vogel betoverd. Daarna stond de ijsvogel centraal in zijn werk en zijn leven. Hij verzamelde alles wat hij maar over de ijsvogel kon vinden. Beeld, geluid, vliegbewegingen, prooien en vijanden en vertaalde dat in zijn werk. Maakte reizen naar de grenzen van zijn leefgebied. "Daar ging hij dan staan, armen gespreid met het T-shirt Alcedo Atthis aan."

In zijn werk maakte Hans gebruik van veel verschillende technieken; geschreven tekst, kleurpotlood, collages, zeefdruk, aquarel en stempeltechniek. "Zelf vond hij de combinatie van schilderen en stempelen het mooist", weet Petra. Werk van Hans Waanders is aangekocht door het Museum of Modern Art in New York, de Tate Gallery in Londen en het Centre Pompidou in Parijs. Deze wereldberoemde musea hebben kunstenaarsboeken van Waanders opgenomen in hun collectie. Enkele van deze kunstenaarsboeken zijn te bewonderen bij de expositie.

reageer als eerste
Meer berichten