Innovatieve woningen Karel Doormanweg

Algemeen directeur Henk Pluimers van Dura Vermeer Bouw Hengelo en directeur-bestuurder John Olde Olthof van woningcorporatie Reggewoon ondertekenden onlangs een geïntegreerd contract voor de bouw van 24 nieuwbouwwoningen aan de Karel Doormanweg in Nijverdal. De woningen zijn levensloopbestendig en worden volgens het principe nul-op-de-meter gebouwd.

Voor Reggewoon zijn dit de eerste nieuwbouwwoningen die nul-op-de-meter worden gemaakt en waarbij geen gebruik gemaakt wordt van gasvoorzieningen. Nul-op de meter betekent dat bij een gemiddeld huishoudelijk gebruik de energiemeter aan het einde van het jaar op nul staat. Reggewoon is de fusiecorporatie van Woningstichting Hellendoorn en SWWE.

De woningen aan de Karel Doormanweg worden uitgerust met zonnepanelen op de daken, een warmtepomp en een ventilatiesysteem dat de warmte terugwint in de woning. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van hoogwaardige gevel- vloer- en dakisolatie.

Aanbesteding

De aanbesteding verliep volgens de zogenoemde 'Uniform Administratieve Voorwaarden geïntegreerde contracten'. Hiermee is de aannemer niet alleen verantwoordelijk voor de uitvoering, maar ook voor het ontwerp en straks na realisatie voor de het meerjarenonderhoud van de woningen.

Drie partijen hebben meegedaan aan dit bijzondere aanbestedingstraject. Dura Vermeer is door de selectiecommissie, bestaande uit vertegenwoordigers van Reggewoon, de gemeente Hellendoorn en bewoners, gekozen om het nieuwbouwproject te realiseren. Zij zijn het best beoordeeld op basis van prijs, ontwerp en meerjarenonderhoud.

Reggewoon bepaalde samen met de gemeente Hellendoorn en een afvaardiging van de huidige bewoners de uitgangspunten van het ontwerp. Bewoners, waarvan een deel straks terugkeert naar de nieuwbouw, hebben intensief meegedacht over de inrichting en de uitstraling van de woningen.

Parkachtige uitstraling

Over de omgeving waren de drie partijen het meer dan eens: de groene parkachtige uitstraling moet behouden blijven. Met deze en andere uitgangspunten heeft Dura Vermeer een aantrekkelijk ontwerp neergelegd.

Op de bestaande plek waar nu 20 twee-onder-een kap woningen staan, komen straks acht blokjes van drie levensloopbestendige woningen. Dat betekent dat de woningen zowel voor jong als oud geschikt zijn.

Zo zijn alle voorzieningen, waaronder een badkamer en een slaapkamer op de begane grond aanwezig.

Vier woningen hebben zelfs een extra, derde slaapkamer op de begane grond. Ook kunnen bewoners kiezen uit een aantal varianten in de plattegrond.

Als alles volgens planning verloopt, start de sloop van de oude woningen in februari 2018. Dit is mede afhankelijk van procedures, aanpassing in het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning.

Naar verwachting worden de nieuwbouwwoningen rondom de jaarwisseling van 2018 opgeleverd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden