Het risico op ziektes is relatief klein. Wel is actieve bestrijding wenselijk om te voorkomen dat deze muggen zich hier permanent vestigen.
Het risico op ziektes is relatief klein. Wel is actieve bestrijding wenselijk om te voorkomen dat deze muggen zich hier permanent vestigen.

Aziatische tijgermug aangetroffen in de gemeente Hellendoorn

Algemeen

HELLENDOORN - De Aziatische tijgermug (Aedes albopictus) is onlangs aangetroffen binnen de gemeente Hellendoorn. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) benadrukt dat de risico’s klein zijn, maar dat men wél actief bezig is met bestrijding.

Door de klimaatverandering worden ook insecten zoals deze exotische Aziatische tijgermug op meer plekken aangetroffen. Nu ook binnen Hellendoorn, hoewel een exacte vindplaats niet bekendgemaakt is. Omwonenden in een straal van 500 meter rond de vindplaats zijn wel geïnformeerd door middel van een brief en informatiebrochure.

De Aziatische tijgermug is in Nederland ongewenst omdat de mug infectieziekten kan overdragen. Het gaat dan onder andere om knokkelkoorts of chikungunya volgens het RIVM. In Nederland is dit nog niet voorgekomen en die kans wordt ook zeer klein ingeschat. Om ervoor te zorgen dat de Aziatische tijgermug zich niet in Nederland vestigt, start de NVWA de komende dagen met bestrijding in de directe omgeving van de vindplaats.

Om de Aziatische tijgermug hier zo min mogelijk kansen te bieden kunnen mensen ook zelf iets doen. De tijgermug legt eitjes in kleine bakjes stilstaand water zoals bloempotten, emmertjes en vaasjes. Ook water in dakgoten en open regentonnen is een geschikte broedplaats. Zorg ervoor dat er geen bakjes staan in de tuin of dat er geen water in blijft staan. Grote wateroppervlakten zoals sloten, kanalen en plassen zijn geen broedplaats.

Wie denkt een tijgermug gezien te hebben en daar een melding van wil maken of wie meer informatie zoekt over de Aziatische tijgermug kan terecht op de website van de NVWA, www.nvwa.nl/onderwerpen/muggen-knutten-en-teken.

Voor overige vragen kan met de NVWA gebeld worden op telefoonnummer 0900-0388, of stuur een e-mail naar info@nvwa.nl. Voor vragen die te maken hebben met gezondheid kan men GGD Twente bellen op telefoonnummer 053-4876888. Kijk voor meer informatie ook op: www.ggdtwente.nl

Manuela Nzenge
'Special One' Manuela gaat met Peter Douglas theater in 19 mei, 12:41
Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 18 mei, 13:45
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11