<p>Anja en Hans bij de drie wensambulances die ze gebruiken, met de strandrolstoel en -brancard. Zo zijn ze volledig toegerust ernstig zieke mensen de dag van hun leven te bezorgen.</p>

Anja en Hans bij de drie wensambulances die ze gebruiken, met de strandrolstoel en -brancard. Zo zijn ze volledig toegerust ernstig zieke mensen de dag van hun leven te bezorgen.

(Foto: A. van Ipenburg)

Wensambulance, ook voor kopje thee

Deze week een iets andere invulling van de serie ‘Vrijwilligers maken Hellendoorn’. De vrijwilligster die vertelt over haar passie woont wel degelijk in onze gemeente, maar haar goede daden reiken tot ver daarbuiten. Dat doet ze niet alleen, maar met een team van zo’n 100 vrijwilligers, vanaf de Wensambulance-basis in Hengelo.

Nijverdal - Min of meer toevallig is Anja Kolthof bij de Wensambulance Oost-Nederland terechtgekomen. “Als wijkverpleegkundige kwam ik er wel eens mee in aanraking en dacht dan ‘dat wil ik ook doen’. Toen ik werd afgekeurd omdat ik fysiek mijn werk niet meer kon doen, heb ik me aangemeld. Nu ben ik al bijna een jaar wenscoördinator en ga soms mee als verpleegkundige.”

Allemaal vrijwilligers

Het team van Wensambulance Oost-Nederland bestaat volledig uit vrijwilligers. Chauffeurs, verzorgenden en verpleegkundigen, maar natuurlijk ook schoonmakers, mensen die de administratie doen of technisch onderhoud verrichten. “Alles wat nodig is om de boel draaiende te houden,” zegt Hans Tempelman. Hij werkt al zo’n viereneenhalf jaar voor Wensambulance Oost-Nederland en vertelt samen met Anja de mooiste verhalen. “Na twintig jaar dierenambulance vond ik het tijd voor iets anders en verwisselde de ene ambulance voor de andere,” lacht hij. “Het is echt geweldig mooi om te doen.”

Liggend vervoer

Wat Anja en Hans graag willen benadrukken is dat de wensambulance er niet alleen is voor terminaal zieke patiënten. “Ook langdurig of ernstig zieke mensen kunnen een beroep op ons doen,” vertelt Anja. “Het belangrijkste criterium is dat ze liggend vervoerd moeten worden. We hebben bijvoorbeeld wel eens een wens gehad van iemand die graag een dagje naar het strand wilde. Hij kon wel een uurtje in de rolstoel zitten, maar niet veel langer. Dan gaan we met de ambulance naar het strand, nemen de strandrolstoel mee en maken daar een lekkere strandwandeling. Het is dus ook niet zo dat je alleen mee kunt als je alleen maar kunt liggen. Het is meestal een combinatie van factoren.”

‘Al wil je maar gezellig even ‘n kop thee drinken bij je zus’

“Bij elke wens die binnenkomt kijken we naar een aantal aspecten: hoe ziek is iemand, hoe mobiel is hij nog, gebruikt hij medicijnen, heeft hij sondevoeding of een morfinepomp,” vult Hans aan. “Allemaal vragen die mensen beantwoorden op het aanvraagformulier. Vervolgens kijken we of er een verpleegkundige of verzorgende mee moet en wie er dienst heeft. Zo stellen we een goed team samen en maken afspraken met de wensvrager.”

Wensen groot en klein

“De wensen die mensen indienen zijn heel verschillend,” zegt Anja. “Soms ben je een hele dag op pad, soms maar een uurtje of je gaat naar het buitenland.” “Mensen denken vaak dat een wens ‘groot’ moet zijn, maar dat hoeft helemaal niet,” vertelt Hans. “Ik was eens met iemand op pad en die zei dat hij zo graag een visje wilde eten. Dat hebben we gedaan. Een groter plezier kun je ze niet doen.” “Wat vooral belangrijk is, is dat je niet wacht met de wens aanvragen of de uitvoering ervan. Zeker niet als het gaat om een terminale patiënt,” legt Anja uit. Hans knikt. “Wacht niet met de wens aanvragen, doe het meteen, al gaat het maar om een kopje thee drinken bij je zus.”

Vrijwilligers maken ...

is een landelijk project in het kader van het Jaar van de Vrijwilliger. Op deze manier vragen we aandacht voor vrijwilligerswerk. Alle aspecten komen aan orde, van de organisatie die zonder vrijwilligers niet kan bestaan, tot de vrijwilliger die zich af en toe in zet. In Hellendoorn verbindt Stichting De Welle alles.

Wensambulance

Wensambulance Oost-Nederland verzorgd liggend vervoer in Overijssel en de Achterhoek, waarmee zij wensen van (pre)terminale en ernstig zieke personen mogelijk kan maken. Geen wens is te groot, geen wens is te klein. Kijk vooral op hun site wat mogelijk is: www.wensambulance.nl

Annemieke van Ipenburg
Freelancer
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden