<p>Christiaan (rechts) en Gerlinda tonen trots de bevestiging van hun goed werk: Lorkeers maakt het beste banketbakkersijs van Overijssel!</p>

Christiaan (rechts) en Gerlinda tonen trots de bevestiging van hun goed werk: Lorkeers maakt het beste banketbakkersijs van Overijssel!

(Foto: Banketbakkerij Lorkeers)

‘Ons geheim zit ‘m echt in de melk’

Voor de tweede keer achter elkaar is het banketbakkersijs van brood- en banketbakkerij Lorkeers uitgeroepen tot beste van Overijssel. Een welverdiende pluim voor al het werk en de liefde die ze in de bereiding stoppen en een bevestiging dat ze nog steeds goed bezig zijn.

Hellendoorn/Nijverdal -
“We horen natuurlijk wel van onze klanten dat ze ons ijs lekker vinden, of zelfs ‘het lekkerste’, en dat zegt op zich genoeg,” zegt Gerlinda, eigenaresse. “Daar doen we het uiteindelijk voor. Maar om te voorkomen dat we vakblind worden schrijven we ons in voor deze keuring/ wedstrijd. En daar dan als beste uit de bus komen is een bevestiging dat we het inderdaad goed doen. Met de juiste producten een lekkere smaak creëren, die ook qua structuur klopt. Dat ons ijs nu voor de tweede keer op rij als beste is getest, is een kroon op ons werk.”

Vers fruit

Alle producten maken ze bij Lorkeers zelf en dat proef je. “Voor ons ijs gebruiken wij bijvoorbeeld echte melk, direct van de boer. Die is veel romiger en geeft ons ijs dus een volle, romige smaak. Voor de verschillende smaken gebruiken we vers fruit, waar we puree van maken. Hetzelfde fruit gebruiken we voor onder andere ons gebak. Dat was ook de inspiratie voor een van de ijssmaken die we ingestuurd hebben, onze bosvruchtenslof. Die smaak gaan we niet zo verkopen, maar wel als yoghurt-bosvruchten. Er is zo veel mogelijk met vers fruit en dat laten we onze klanten graag zien en proeven. In onze ijssalon op het Dunantplein willen we onze eigen limonade gaan serveren, gemaakt van vers fruit.” De passie voor haar vak straalt van Gerlinda af. De opening van de ijssalon laat nog even op zich wachten, omdat de benodigde apparatuur door corona niet geleverd kon worden, maar waarschijnlijk kunnen we in de zomervakantie gaan genieten van de lekkerste ijscoupes, freaky shakes en zelfgemaakte icetea. “Dat wordt met recht een heel zoete winkel, want we gaan daar ook veel chocola en patisserie verkopen. En ook die producten maken we allemaal zelf. Op een ijscoupe met brownie zit onze eigen gemaakte brownie. De koekjes bij de koffie, het ijs, de icetea inderdaad en de limonade, we maken het allemaal zelf. De koffie zelf niet, natuurlijk, maar we gaan wel speciale koffies verkopen...”

Op naar Nijverdal

“Mensen vragen al heel lang wanneer we eens een lunchroom en ijssalon in Nijverdal openen. Mijn man Christiaan en ik wilden dat wel, maar alleen in een pand aan het Dunantplein. Toen dat op ons pad kwam zijn we onze plannen uit gaan werken en nu kunnen we hopelijk binnenkort de deuren openen. Gelukkig is er steeds meer mogelijk voor de horeca, dit is echt hét moment om open te gaan.”

‘Wij doen het allemaal met liefde en plezier, dat proef je’

Naast de grote ijscoupe en bijzondere milkshakes kun je straks ook bij Lorkeers Nijverdal terecht voor het lekkerste likijsje en de meeneemmilkshake.

Goed team

Christiaan en Gerlinda hebben een team van veertig medewerkers om zich heen. “Wij hebben geluk dat we twee vrij jonge broodbakkers en een leerling-broodbakker hebben, want dat soort medewerkers is lastig te vinden. Banketbakkers die net van de opleiding raken soms gedesillusioneerd als ze aan het werk gaan. De prachtige taarten van meerdere lagen kunnen ze bij ons maar af en toe maken. Het leeuwendeel draait om de sloffen, hazelnootschuimtaartjes en andere veel verkochte producten. In die zin wordt het banketbakkersvak tegenwoordig best wel verheerlijkt. Maar dat is met andere beroepen vaak niet anders.” Ze lacht. “We proberen onze medewerkers wel zoveel mogelijk uit te dagen en volop kansen te geven. Dan zeg ik bijvoorbeeld ‘kom maar met iets nieuws’. Een nieuwe smaak, een nieuw soort gebak, een bijzonder brood voor bij de barbecue. Er is zo ontzettend veel mogelijk, als je zelf maar een beetje creatief wilt denken. Het belangrijkste is dat ze plezier in hun werk houden en het met liefde doen. We laten onze medewerkers ook graag in de keuken van collega’s kijken. Hoe doen ze het daar? Is dat iets voor ons? Daar leren we allemaal ontzettend veel van.”

Klanten

Dat ze al dit harde werk met veel liefde doet, straalt van Gerlinda af. Ze knikt vriendelijk naar een klant. “Daar doen we het allemaal voor, de klant. En die profiteert een beetje mee van onze prijs, want zondag krijgen ze het tweede bolletje ijs gratis.”

Maar dat lezen jullie helaas te laat, ze heeft het over 6 juni...

Annemieke van Ipenburg
Freelancer
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden