<p>Het hele G-team bij elkaar. Zonder de inzet van diverse vrijwilligers was dit niet mogelijk geweest. Zowel spelers als vrijwilligers genieten elke week weer van een fijne training en samen een lekker potje voetballen.</p>

Het hele G-team bij elkaar. Zonder de inzet van diverse vrijwilligers was dit niet mogelijk geweest. Zowel spelers als vrijwilligers genieten elke week weer van een fijne training en samen een lekker potje voetballen.

(Foto: DES)
Vrijwilligers

Het G-team van DES: ‘Het mooiste team van Hellendoorn’

In de serie ‘Vrijwilligers maken Hellendoorn’ deze week een voetbalteam centraal. Niet omdat het allemaal vrijwilligers zijn (hoewel ze elke week wel vrijwillig en met veel enthousiasme voetballen), maar om te laten zien wat je als vrijwilliger voor iemand kunt betekenen.

NIJVERDAL - Het draait allemaal om het G-team van voetbalvereniging DES. Vijftien jaar geleden begonnen zij als enige in de regio en nog steeds spelen er voetballers uit omliggende plaatsen mee. Begeleider van het eerste uur Ivo Mooibroek kijkt vrolijk en tevreden op de afgelopen jaren terug. 

Mini’s en pupillen

“Het begon allemaal met een moeder die voor haar zoon op zoek was naar een G-team”, vertelt Ivo. “Dat was er bij DES niet en niemand had ervaring met kinderen met een beperking, maar het leek mij wel leuk om te doen. Ik zat toen in het jeugdbestuur en had er vanuit mijn functie in het onderwijs wel feeling mee. En zo waren er nog een paar. We voetbalden zelf op verschillende niveaus en zijn voor het G-team begonnen met verschillende oefeningen van de mini’s en pupillen om te kijken wat de jongens konden en dat hebben we steeds verder uitgebouwd.”

Club voor iedereen

Met het G-team is DES echt een vereniging waar iedereen terechtkan. “We vinden het heel belangrijk dat niemand buitengesloten wordt. Zo speelt er bijvoorbeeld ook een meisje mee. Niets bijzonders denk je misschien, er zijn zoveel meiden en vrouwen die tegenwoordig voetballen, maar als meisje met een beperking, in een volledig jongens/herenteam... Gelukkig is er de laatste jaren veel veranderd. Vijftien jaar geleden waren wij de enige vereniging in de regio met een G-team en als we wedstrijden wilden spelen, moesten we het halve land door dus dat hebben we niet gedaan. Nu zijn er meer G-teams in de regio en organiseren we regelmatig een oefenwedstrijd of klein toernooi. Voor de meeste spelers is dat echt een extra dimensie.”

Twaalf trainers

Aan vrijwilligers hebben ze geen gebrek. “We hebben zo’n twaalf trainers die afwisselend de training verzorgen. Elke week zijn dat twee trainers met voetbalkennis en een ‘algemeen begeleider’. Er spelen nu zo’n twintig voetballers mee, in de leeftijd van 11 tot 30 jaar. Ze opereren op heel verschillende niveaus en dat maakt de trainingen wel uitdagend. We bouwen de training zo op dat er veel herkenbaarheid in zit en we nieuwe oefenvormen daardoor geleidelijk introduceren. Als ik dan zie hoe de spelers groeien, kan ik alleen maar blij zijn. Ze leren zichzelf beter kennen, leren beter omgaan met hun beperking en groeien ook vaak motorisch. Ik heb de afgelopen jaren jongens volwassen zien worden en dat is wel iets bijzonders.”

Begeleidingsgroep

In de regio valt het G-team van DES vooral op door de uitgebreide begeleidingsgroep. “Dat is vanaf het begin zo geweest. De ouders van de spelers zijn heel betrokken bij het team en voelen zich heel prettig bij DES. Nieuwe ouders worden gelijk in de groep opgenomen en we hebben nooit gebrek aan begeleiding of auto’s. En dat stralen we uit bij wedstrijden, als we bijvoorbeeld met elf spelers, vier trainers en tien ouders aankomen. Bij andere verenigingen is die betrokkenheid veel minder. En dat is toch wel jammer, want het is zo leuk om te doen. Je krijgt er zo veel voor terug.”

Stichting De Welle

De Welle is de vrijwilligersorganisatie van de gemeenten Hellendoorn en Wierden. Zij verbinden vraag en aanbod en initiëren veel activiteiten voor diverse bevolkingsgroepen die gedragen worden door vrijwilligers. Met de reeks artikelen over vrijwilligerswerk in deze krant geven zij inzicht in hun werkzaamheden.

Vrijwilligers maken...is een landelijk project in het kader van het Jaar van de Vrijwilliger. In heel Nederland vragen organisaties hiermee aandacht voor vrijwilligerswerk. Alle aspecten komen aan orde, van de organisatie die zonder vrijwilligers niet kan bestaan, tot de vrijwilliger die zich af en toe in zet.

Annemieke van Ipenburg
Freelancer
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden