<p>Zijn passie voor karten ontstond al toen Temmo pas 5 jaar oud was.</p>

Zijn passie voor karten ontstond al toen Temmo pas 5 jaar oud was.

(Foto: Bas Kaligis/RaceXpress.nl )

10-jarige Temmo Koopmans uit Nijverdal wint eerste kartbeker

Venray/Nijverdal - Voor Temmo Koopmans zal de tweede ronde van het GK4-kampioenschap altijd speciaal blijven. De tienjarige karter uit Nijverdal won er afgelopen weekeinde namelijk zijn eerste kartbeker. Die won hij in de Mini Parilla nationaal-klasse met een knappe tweede plaats in het dagklassement. Een mooi bewijs dat hij als racer flinke stappen maakt. En dat terwijl hij pas twee jaar kart.

“Dit is gewoon vet”, zei een enthousiaste Temmo na afloop. “De vrije trainingen gingen vrijdag heel goed. Ik reed in de top vijf. Maar dat ik zo heel erg vooraan zou eindigen, had ik niet verwacht. Dat gaf een lekker gevoel. De kwalificatie ging al goed, ik had poleposition. Ik was daar echt heel blij mee. Je mag dan in één keer het tempo bepalen in de race.”

Tijdens de eerste race had Temmo een prima start vanaf P1, maar even later ging moest hij de koppositie prijsgeven. “Maar toen had ik een inhaalactie op het rechte stuk en lag ik toch weer op P1. Daarna ben ik eerste gebleven. Mijn teamgenootje en ik reden redelijk goed weg van de rest.” Het bleef spannend tussen de twee. “Hij finishte maar een tiende seconde achter me.”

In race twee was zijn start helaas een stukje minder goed. “Ik had een heel slechte start”, zei Temmo onomwonden. “Dat kwam doordat mijn motor verzoop. Ik viel daardoor terug naar de vierde plek. Daarna ben ik nog teruggereden naar plek twee. Toen spinde de rijder op kop in de hairpin en haalde ik hem in. Vanaf dat moment reed ik op P1 en zo is het gebleven.”

Vitrinekast

Tijdens de derde race, waarvan de uitslag het dagklassement bepaalt, had Temmo vanaf poleposition een prima start. Later verloor hij twee plekken om vervolgens de tweede plek nog terug te pakken. Op die plek finishte hij de race en dat betekende dat hij tweede was geworden in het dagklassement. “Ik was nog altijd blij. Het is nog steeds een podiumplaats. En dit is mijn eerste echte beker. Die komt in mijn vitrinekast.”

Die hadden zijn ouders al voor hem gekocht, want Temmo is vast van plan die de komende jaren te laten uitpuilen. Het begin daarvoor is afgelopen weekeinde dus gemaakt. Daar was hij natuurlijk tevreden mee. “Ik kart pas 2 jaar. Ik ben begonnen in een huurkartje op Kartcentrum Lelystad”, legde hij uit.

Vakantie

Zijn passie voor karten ontstond al toen hij pas 5 jaar oud was. “We waren op vakantie en daar reed ik met een sloom kartje. Dat vond ik al heel leuk. Ik moest toen nog wel iets groter worden om te kunnen racen.”

Een paar jaar later, toen hij eenmaal groot genoeg was, deed hij een kartcursus in Lelystad. “En toen kochten mijn ouders een Parolin Rocky voor me. Dat was in 2019. Ik ben bij Stephan Osinga gaan trainen. Ik heb toen ook mijn eerste wedstrijd gereden in het NK viertakt in Berghem.”

Tweetakt

Eind 2019 ging Temmo rijden bij NXT Racing. Het junior team van Youri Verswijveren. Daar heeft hij veel geleerd en zijn beste vriendje Devon leren kennen. In november vorig jaar stapte hij over naar de snellere tweetakt-Mini Parilla-kart. “Want mijn vriendje Devon ging dat ook doen en de Rocky werd me iets te saai. Het ging niet meer zo heel hard voor mijn gevoel. Tweetakt gaat wel een stukje harder.” Samen rijden zij nu bij JD Kartsports junior in een Birel Art.

Wat hij zo leuk vindt aan het karten? “Het hard rijden door de bochten, en weten wanneer je moet remmen. Ik vind in de regen rijden ook heel leuk. En vooral de adrenaline bij de start.”

Dan kan hij zijn lol op de komende maanden. Want als zijn resultaten van afgelopen weekeinde een indicatie geven, dan zal hij dit seizoen nog wel vaker in de voorhoede starten. Wie weet levert dat nog de nodige bekers op en is die vitrinekast eerder vol dan hij had durven dromen!

Sponsoren

Temmo zoekt nog sponsoren om zich zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen in zijn sport. Geïnteresseerden kunnen meer informatie krijgen door een e-mail sturen naar renate.koopmans@lssystems.nl.

Temmo bedankt zijn vader en moeder en zijn trainers Jeffrey van Diggele en Bas Harting.

Temmo Koopmans wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door LS Systems.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden