<p>De &#39;vallende sterren&#39; waren blij dat ze mochten optreden en hadden een hoop lol op het toneel, maar wisten de opnames toch goed te voltooien.</p>

De 'vallende sterren' waren blij dat ze mochten optreden en hadden een hoop lol op het toneel, maar wisten de opnames toch goed te voltooien.

(Foto: A. van Ipenburg)
In de krant

‘Vallende sterren’ eindelijk opgevoerd

Ruim een jaar geleden stond in deze krant het artikel over de musical ‘Vallende sterren’. Kinderen van basisscholen in de gemeente Hellendoorn kropen, samen met leden van de Jeugdtheaterschool, in de rollen van onder andere Yinthe, Tess, Sophie en Henry en laten een andere kijk op gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog zien. Afgelopen weekend vonden de opnames plaats.

Nijverdal - “De voorstelling was helemaal ‘gezet’ en toen moesten we stoppen,” vertelt Jasper, regisseur, creatief brein en, vandaag, filmproducer bij Xapp Podiumproducties, waar de Jeugdtheaterschool onderdeel van uitmaakt. “De voorstellingen stonden gepland voor begin april vorig jaar, de officiële datum van 75 jaar vrijheid in de gemeente Hellendoorn. Het was ontzettend jammer dat het niet door kon gaan, want iedereen had ontzettend hard geoefend en we waren helemaal klaar voor de voorstellingen.”

“Daarom is het nóg leuker dat het nu wel door kan gaan,” springt Björn in. Hij is het andere creatieve brein en regisseur van deze voorstelling. “We zijn het afgelopen jaar steeds blijven zoeken naar mogelijkheden om de voorstelling toch op te voeren, maar dat valt natuurlijk niet mee, als je niet in een theater terecht kunt. Gelukkig was het nu wel mogelijk. Dat is het voordeel van werken met kinderen onder de dertien. Zodra we het groene licht kregen hebben we alle kinderen opgetrommeld en zijn ze voor zichzelf weer gaan repeteren. Daarna hebben we in één dag de hele voorstelling opgefrist en zelfs na een jaar zaten de rollen er nog goed in.” Hij kijkt trots naar de kinderen. “We hebben dezelfde bezetting, alle kinderen konden en wilden nog mee doen, dat is best uniek, na zo’n tijd. Vorig jaar zaten ze allemaal nog op de basisschool, maar dit jaar zitten verschillende spelers op het voortgezet onderwijs en dat moet het maar net in je agenda passen.”

Heden en verleden

Tussen de basisschoolleerlingen vallen twee spelers op; ze zijn duidelijk ouder dan de rest. “Dat klopt,” vertelt Maurits. “Er zijn twee ‘volwassen’ rollen, die zijn echt voor ons geschreven, daar hebben ze ons voor gevraagd. Ik zit al langer bij de Jeugdtheaterschool en in eerste instantie hebben ze spelers gezocht die lid zijn. Daar zat alleen niet genoeg zangtalent tussen, dus hebben ze vorig jaar auditie gehouden voor alle basisschoolleerlingen. Juist omdat het een voorstelling is vóór alle basisscholen was dat wel extra leuk.” Maurits speelt de rol van verhuizer én Duitse soldaat. “Ja, de voorstelling gaat over het heden én het verleden. Als de kleinkinderen hun oma helpen met het inpakken van haar spullen, omdat ze moet verhuizen naar een verzorgingshuis, komen haar herinneringen tot leven. Herinneringen aan de oorlog. Voor ze het weten zijn de kinderen in 1940 en verbergen ze zich voor de Duitsers.”

‘Ik hoor nog van alles, kunnen jullie nu even echt stil zijn!’

“Ze beleven alles zoals oma dat deed en vragen zich af of zij dingen anders zouden hebben gedaan,” vult Björn aan. “Hierdoor leren ze de gebeurtenissen in de oorlog beter begrijpen, ze leren hun oma beter kennen en ze komen erachter wat het betekent om elkaar echt te steunen. We willen de kinderen hiermee bijvoorbeeld ook leren dat ze vooral voor zichzelf moeten blijven denken en niet zomaar alles moet aannemen wat anderen zeggen.”

Enthousiast

Hoewel het dus duidelijk een serieus onderwerp is, hebben de kinderen op de set een hoop lol. Ze zijn nog net zo enthousiast als vorig jaar en vinden het geweldig dat ze nu dan toch op dat toneel staan. Als is het wel anders dan toen ze vorig jaar repeteerden. De bedoeling was natuurlijk een musical/toneelstuk dat je in één keer opvoert en waarbij je eigenlijk geen fouten kunt maken. De opnames verlopen in dat opzicht niet helemaal vlekkeloos, maar misschien werkt Jasper dat zelf een beetje in de hand. Hij laat de spelers diverse keren dezelfde scène spelen, zodat hij het vanuit verschillende hoeken op kan nemen. Als er dan dingen op het toneel in de weg staan of niet helemaal goed gaan, is het logisch dat sommige zinnen niet echt vloeiend uitgesproken worden. “Dit komt helemaal goed,” verzekert Jasper me. “Ze doen het allemaal geweldig.”

Zodra de film klaar is gaat hij op YouTube in première voor alle basisscholen in de gemeente. “We vinden het echt geweldig dat de leerlingen de voorstelling zo toch kunnen zien,” zegt Björn. “En hun ouders natuurlijk. Daar ging het allemaal om, een mooie voorstelling neerzetten en iedereen bewust maken.”

Annemieke van Ipenburg
Freelancer
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden