<p>Je moet er soms wat moeite voor doen, maar dan heb je wel eer van je werk. De oevers van de Regge zijn over een lengte van zo'n vijf kilometer in ieder geval weer een stuk schoner.</p>

Je moet er soms wat moeite voor doen, maar dan heb je wel eer van je werk. De oevers van de Regge zijn over een lengte van zo'n vijf kilometer in ieder geval weer een stuk schoner.

(Foto: Marian Freriks)
In de krant

‘Niet te geloven wat je allemaal vindt langs de Regge’

Na het succes van vorig jaar, hoefde Marian Freriks van de Wilgenweard niet eens na te denken of ze weer mee wilde doen met het opruimen van zwerfafval langs de Regge. Toen het Waterschap meldde dat ze daar mee bezig gingen, kwam Marian gelijk in actie.

Nijverdal - “Toen het ‘ploggen’ vorig jaar zo’n succes bleek te zijn, wilden we er eigenlijk gelijk een vervolg aan geven,” vertelt Marian. “Door allerlei omstandigheden, corona, is dat er niet van gekomen. Toen het Waterschap aangaf weer een opruimactie te doen, ben ik er gelijk in gesprongen. Mét het idee er nu een structurele activiteit van te maken en dat gaan we ook zeker doen.”

Tijd om er uitgebreid aandacht voor te vragen had Marian niet, want voor ze het wist waren alle kano’s volgeboekt. “Het is natuurlijk heerlijk om een uur met een kano op pad te gaan, dus dat begrijp ik wel. Daarnaast waren er diverse mensen die zich aanmeldden om wandelend zwerfafval te rapen.”

Ambassadeur

Tijdens ons gesprek komen de eerste ‘verzamelaars’ alweer terug. Ze spreken hun verbazing uit over hoeveel en welk soort afval ze zijn tegengekomen. “Veel flessen, maar bijvoorbeeld ook emmertjes van visaas,” vertelt een wandelaar. “Dat vind ik zo raar, mensen die zelf volop genieten van de natuur, maar wel hun afval achterlaten.”

‘Het is fijn als je gewoon je eigen afval meeneemt naar huis’

‘Plogger’ van het eerste uur en dit jaar uitgeroepen tot ambassadeur is Lynn van Petersen. Met haar vijftien jaar hoopt ze veel leeftijdgenoten aan te spreken om zo min mogelijk afval in de natuur achter te laten. “Zeker in de zomer zie je veel jongeren bij de Regge,” vertelt ze. “Ze nemen allerlei lekkers mee, maar laten de verpakkingen vervolgens liggen. Dat snap ik niet. Als het vol in je tas past, dan leeg toch zeker.” Ze benadrukt dat niet alle jongeren zo zijn en dat er onder oudere generaties ook genoeg mensen zijn die afval achterlaten. “Hoe kan het dat je de natuur in trekt, er duidelijk van geniet, want je neemt de moeite om spullen mee te nemen, zodat je bijvoorbeeld kunt picknicken, en dan het afval achterlaat? Stel nou dat je een volgende keer de natuur in gaat en je komt zelf dat afval tegen, dat wil je toch niet?” Toen Marian aan Lynn vroeg of zij ambassadeur wilde worden zei ze gelijk ‘ja’, maar het lijkt haar toch wat de overweldigen. “Ik vind het ontzettend leuk om te doen, maar vooral vandaag komt er veel op me af. Ik hoop dat ik straks zelf ook nog even kan ‘ploggen’, want tot nu toe heb ik vrijwel alleen nog maar met de media gesproken,” zegt ze lachend. Ondertussen begroet ze ook mensen die al terugkomen van hun ronde en neemt ze de gebruikte grijpers in ontvangst.

Bewust maken

“Ik hoop op deze manier zoveel mogelijk mensen bewust te maken van het belang de natuur schoon te houden. Leeftijdsgenoten, maar ook iedereen die jonger of ouder is. Als we nog lang van de natuur willen genieten, moeten we er samen voor zorgen dat dat kan. Nou vind ik het wel leuk met een kano op pad te gaan en tegelijk afval op te ruimen, maar het is natuurlijk veel beter als het niet nodig is.”

Op deze zaterdag varen mensen van de Wilgenweard naar de stuw en naar de fietsbrug in de Kruidenwijk. “De mensen vertrekken op verschillende tijdstippen en krijgen een specifiek stuk toebedeeld, zodat niet iedereen tegelijk op dezelfde plek bezig is,” vertelt Marian. “Dat geldt ook voor de wandelaars, die vertrekken hier en lopen ongeveer tot het Duivecatebos. Hoe we dit verder gaan uitrollen, zodat het echt een regelmatige activiteit wordt, weten we nog niet precies, maar we laten het nu niet meer los.”

Annemieke van Ipenburg
Freelancer
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden