<p>Lia in haar element, in balans met zichzelf en de natuur. &quot;Je moet je ervoor openstellen, het aan den lijve ondervinden.&quot;</p>

Lia in haar element, in balans met zichzelf en de natuur. "Je moet je ervoor openstellen, het aan den lijve ondervinden."

(Foto: Robert Guinée)
In de krant

‘Je laten leiden door de natuur geeft je balans’

Leiderschap moet en kan anders. We moeten toe naar ondersteunend leidinggeven in plaats van strak vasthouden aan de hiërarchie. Meer luisteren naar jezelf dan dingen doen, omdat anderen het zo doen. En dat het kan bewijst Lia van Loo in haar ‘Handboek Natuurlijk Leiderschap’.

Nijverdal - Lia heeft haar jarenlange ervaring met ‘gedoe’ op de werkvloer en haar liefde voor de natuur in dit boek gebundeld. “Je kunt zoveel leren van de natuur,” vertelt ze. “Als je je meer door je eigen natuur laat leiden, niet steeds kijkt naar wat anderen doen, maar doet wat voor jou goed voelt, gaat het leiderschap je veel natuurlijker af en ervaar je meer rust en balans. Ik ben er echt van overtuigd dat we naar een andere vorm van leiderschap toe moeten. Minder hiërarchisch. Als je beter in verbinding staat met mensen om je heen, verlopen processen soepeler, voelen de mensen zich fijner en is er minder ziekteverzuim. Dat geldt voor leidinggeven aan een team, maar dezelfde principes kun je op jezelf als zelfstandig professional toepassen.”

Voorbeelden uit de natuur

“Om te begrijpen hoe de natuur op je in werkt, moet je begrijpen hoe natuurlijke processen verlopen. In mijn boek gebruik ik veel metaforen, die ik in beeld breng met diverse foto’s. Een eik in het bos kijkt niet hoe een andere eik of beuk groeit of vrucht draagt. Elke boom of struik en elk dier volgt zijn eigen natuurlijke ritme en proces. Dat principe leer ik de teams en leiders die ik tijdens mijn interimklussen begeleid. Je hoeft niet te doen wat je voorganger deed, of je collega van het andere team doet. Luister naar je eigen lichaam en intuïtie, luister naar de mensen in jouw team en leer de mensen in je team hoe ze vanuit dat principe hun vak kunnen uitoefenen.”

Buitenmens

Lia geniet haar hele leven al buiten in de natuur. “Ik vind het heerlijk om buiten te zijn. Tijdens coachingtrajecten neem ik mensen vaak mee op pad. Het is heel anders om buiten actief bezig te zijn, dan bijvoorbeeld binnen aan tafel te zitten. Mede door de scouting ontdekte ik de kracht van ervarend leren. Zo kwamen er voor mij diverse passies samen. Die inzichten wil ik graag met de hele wereld delen in mijn handboek. Veel leiders zijn op zoek naar de beste manier van leidinggeven. Voor zichzelf, maar ook voor hun team of zaak. Hoe meer mensen oog krijgen voor de natuur en die natuurlijke principes doorvoeren in hun werk, hoe minder schade we elkaar en de natuur toebrengen, hoe mooier de wereld wordt.”

‘Je moet het lef hebben je onzeker op te stellen’

Lia ziet dat laatste regelmatig gebeuren bij de teams die ze begeleidt. “De mensen komen beter in hun vel te zitten, functioneren beter en de sfeer op de afdeling verbetert. Soms is dat natuurlijk leiden heel confronterend, want ik houd mensen ook een spiegel voor. Ik werk veel vanuit mijn natuurlijke kennis en registreer intuïtief of het goed zit in een team of niet. Niet iedereen is het altijd met mijn conclusies eens en dat is prima, maar dan stel ik wel de vraag ‘waarom ben je het er niet mee eens?’ of ‘waarom vind je dit niet leuk?’. Dan kan het zomaar zijn dat de persoon in kwestie tot de ontdekking komt dat hij of zij niet op de juiste plek zit. Dat is natuurlijk niet fijn, maar daar is wel wat aan te doen.”

Routekaart

Al haar kennis en ervaring heeft Lia nu verwoord in haar handboek, dat ze ook wel een routekaart naar natuurlijk leiderschap noemt. “Het is een boek waar iedereen veel aan kan hebben, omdat het je eigenlijk meeneemt naar je eigen binnenste. Als je goed luistert naar jezelf, gaat de rest bijna vanzelf.” Ze lacht. “Maar dat is waarschijnlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want er zijn nog steeds genoeg mensen die mijn hulp daarbij goed kunnen gebruiken.”

Dat sommige dingen niet vanzelf gebeuren heeft Lia wel gemerkt bij het schrijven van haar boek. “Dat ging niet zonder slag of stoot, maar nu is het boek er en donderdag 6 mei overhandig ik het eerste exemplaar aan de burgemeester. Zij is burgemeester van een gemeente waarin een aantal ondernemers natuurlijk leiderschap werkelijk in de praktijk tot uitvoering brengt, ik werk in ‘haar’ bosgebied en ze draagt zelf de natuur een warm hart toe.” Wil je meer weten over Lia’s boek? Kijk eens op natuurlijkleiderschap.expert. Hier vind je naast uitgebreide informatie de link om het boek te bestellen.

Annemieke van Ipenburg
Freelancer
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden