<p>Martijn hielp actief mee bij het opbouwen van de Obstaclerun en wilde wel even poseren. "Prachtig dat we dit voor de kinderen konden organiseren," kwam hij lachend van de baan.</p>

Martijn hielp actief mee bij het opbouwen van de Obstaclerun en wilde wel even poseren. "Prachtig dat we dit voor de kinderen konden organiseren," kwam hij lachend van de baan.

(Foto: De zweef)
In de krant

‘Het kost mij echt maar weinig moeite’

In de serie ‘Vrijwilligers maken Hellendoorn’ het verhaal van Martijn Evers, die, zoals hij zelf zegt, wel heel veel doet voor voetbalvereniging De Zweef en dat eigenlijk niet meer dan normaal vindt. Ook hij vindt dat het niet om hem draait, maar dat het er om gaat de club levend te houden.

Nijverdal - “Ik vind echt dat het niet over mij moet gaan,” opent hij ons gesprek. “Het is dan misschien wel zo dat ik heel veel doe voor De Zweef, maar het kost mij heel weinig moeite. Ik heb vaak genoeg tijd, kan het nodige regelen via mijn werk, heb een groot netwerk, het gaat allemaal vrij makkelijk. En dan word ik uitgeroepen tot vrijwilliger van het jaar. Aan de ene kant heel leuk, maar aan de andere kant voelde het niet echt goed. Heel vaak, te vaak misschien wel, wordt er gekeken naar hoeveel je voor de vereniging doet. Maar die vrijwilliger die één keer per maand een bardienst draait, moet er misschien wel veel meer moeite voor doen om dat mogelijk te maken, dan ik moet doen voor een paar uur vrijwilligerswerk per week. En als ik dan toch de kans krijg, wil ik daar wel even aandacht voor vragen.”

‘Je moet mensen hebben die ergens voor willen gaan’

Martijn merkt op dat de sportverenigingen zeker op dit moment de spil in de samenleving zijn. “Als ik de kinderen hier één keer per week als lammetjes over het veld zie dartelen, zo blij dat ze toch weer lekker mogen trainen, dan is mijn dag al goed. Daar doe je het voor. Wij willen als vereniging midden in de samenleving staan en iedereen gelijke kansen bieden. In die zin bemoei ik me met het technische beleid bij De Zweef en dan vooral met de breedtesport. De selectieteams krijgen voldoende aandacht, sponsors, kleding, maar de ‘mindere goden’, met alle respect, verdienen ook een goede training, mooi clubshirt, tas. Om maar wat voorbeelden te noemen. Waar het op neerkomt is dat we de jeugd en de vrijwilligers die zich daarvoor inzetten een warm bad willen bieden. Iedereen is even welkom bij ons en wordt evenveel gewaardeerd.”

Meer dan voetbal

Dat ze bij De Zweef meer doen dan voetballen, blijkt wel uit de obstakelrun die ze een paar weken geleden hielden. “Daar komt mijn netwerk dan weer om de hoek kijken,” zegt Martijn lachend. “Ik zag dat ze van de Yu Man Race bij verschillende scholen langs gingen. Nou ken ik Bas Wispels (Race Director Kids Obstaclerun - red.) wel goed, dus ik vroeg of we zoiets ook bij De Zweef konden doen. Dat vond hij een leuk idee en zo gingen er 3 april 250 kinderen helemaal los. En zo organiseren we meer activiteiten, de ouder-kindbarbecue, het kamp, omdat er nou eenmaal meer is dan voetbal.”

Gangmakers

“En zonder vrijwilligers, ouders die helpen, red je het niet. Je moet mensen hebben die ergens echt voor willen gaan. Die elkaar de kop gek maken, dan heb je het binnen no time staan. Zolang je voldoende vrijwilligers hebt, wordt de druk op de vrijwilligers niet te groot en blijven ze er plezier in houden. Want dat is gewoon de basis: je moet er plezier in hebben. Gelukkig zit dat redelijk in ons club-DNA, iedereen draagt zijn steentje bij. Zo trainen spelers van de hogere teams bijvoorbeeld de jeugd, zitten ze in het bestuur of helpen bij de activiteitencommissie. Of werpen ze zich op de meest ondankbare en tegelijk absoluut onmisbare taak binnen de vereniging: ze worden scheidsrechter...”

Stichting De Welle

...is de vrijwilligersorganisatie van de gemeenten Hellendoorn en Wierden. Zij verbinden vraag en aanbod en initiëren veel activiteiten voor diverse bevolkingsgroepen die gedragen worden door vrijwilligers. Met de reeks artikelen over vrijwilligerswerk in deze krant geven zij inzicht in hun werkzaamheden.

Vrijwilligers maken ...

is een landelijk project in het kader van het Jaar van de Vrijwilliger. In heel Nederland vragen organisaties hiermee aandacht voor vrijwilligerswerk. Alle aspecten komen aan orde, van de organisatie die zonder vrijwilligers niet kan bestaan, tot de vrijwilliger die zich af en toe in zet.

Annemieke van Ipenburg
Freelancer
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden