<p>De kinderen keken geboeid toe hoe directeur Rob Huberts de naam bekend maakte. Dat deed hij niet zelf, maar via een leuk filmpje waarin diverse aspecten van de naam terugkwamen.</p>

De kinderen keken geboeid toe hoe directeur Rob Huberts de naam bekend maakte. Dat deed hij niet zelf, maar via een leuk filmpje waarin diverse aspecten van de naam terugkwamen.

(Foto: 't Heem)
In de krant

‘Reggewijs is een school in beweging’

Met een filmpje dat door alle leerlingen, hun ouders, de leraren en enkele ‘genodigden’ tegelijk werd bekeken, maakten basisscholen De Peppel en ‘t Heem de naam bekend waarmee zij na de zomervakantie samen verder gaan: Reggewijs.

Nijverdal - De afgelopen maanden was er al het nodige gaande op beide scholen. Naar welke locatie moet ik straks? Hoe gaat de school heten? Gaan jouw kinderen ‘mee’? Wat worden de lestijden? Welke meester of juf heb ik straks? Wie zit er bij mij in de klas? Er gaat het nodige veranderen voor de leerlingen en leraren, maar ook voor hun ouders. Brengen veel ouders hun kinderen nu nog lopend naar ‘t Heem, na de zomervakantie wordt dat zeer waarschijnlijk de fiets. “Dan mag ik er wel aan denken dat ik op tijd wegga,” zegt een moeder bij het schoolplein.

‘we combineren het beste van twee scholen in Reggewijs’

Reggewijs vindt als Daltonschool haar plek in De Twijn, nu de thuishaven van De Peppel. “We hebben beide locaties even serieus bekeken,” vertelt directeur Rob Huberts. “Er werd eigenlijk gelijk al door veel mensen aangenomen dat we deze locatie zouden kiezen, maar dat stond voor het bestuur allerminst vast. Dat dit gebouw veel nieuwer, onderhoudsarmer én milieuvriendelijker is heeft uiteindelijk de doorslag gegeven, maar de locatie van ‘t Heem was zeker een heel goede optie. Helemaal als je naar de verkeerssituatie kijkt. Daarin hebben we echt wel een goede afweging moeten maken.”

Naam en schooltijden

Om tot een nieuwe naam te komen werden alle leerlingen, ouders en leerkrachten ingeschakeld. “We hebben ontzettend veel leuke namen binnen gekregen, maar niet allemaal even praktisch,” lacht Rob. “De nieuwe naam vonden we belangrijk, zodat het bij iedereen echt gaat leven en we het niet steeds over ‘de nieuwe school’ of ‘fusieschool’ hebben. Donderdagmiddag na de bekendmaking werd ik gelijk overspoeld door positieve reacties. Daar werd ik wel heel blij van.” De ouders kregen ook inspraak in de schooltijden. Dat het een continurooster zou worden stond vast, maar ook daarin valt nog wat te kiezen. “Op ‘t Heem kennen ze het vijf-gelijke-dagen-model, op De Peppel hebben ze de woensdag- en vrijdagmiddag vrij. Voor Reggewijs hebben de ouders en het team gekozen voor het vijf-gelijke-dagen-model.”

Daltonschool

In aanloop naar de fusie heeft Rob met zoveel mogelijk ouders gesproken. “We wilden graag weten wat zij absoluut terug wilden zien in de nieuwe school, zodat wij het beste van die twee scholen kunnen combineren in Reggewijs. Ouders van ‘t Heem vonden de Daltonprincipes erg belangrijk. Voor ouders van de Peppel was ‘Dalton’ niet leidend, maar bijvoorbeeld wel zelfstandigheid, verantwoordelijkheid, samenwerking. Dat zijn pijlers van het Daltononderwijs.” Rob lacht. “Omdat het predicaat ‘Dalton’ bepaalde eisen aan ons stelt, hebben we besloten dat in ieder geval ‘mee te nemen’. Zo blijven we gefocust, het geeft ons richting. Veel belangrijker vinden wij het echter dat wij als school in beweging blijven. Letterlijk, door de kinderen ook bewegend te laten leren en figuurlijk door te blijven kijken wat onze leerlingen nodig hebben. Welke lesmethode werkt het beste, wat heeft elke leerling individueel nodig? Wij werken zoveel mogelijk met een horizontale programmering, zodat alle leerlingen op hun eigen niveau mee kunnen doen met de lessen. Heb je moeite met taal? Doe een paar lessen met een ‘lagere’ groep mee. Wil je meer uitdaging bij rekenen? Schuif aan in een groep ‘hoger’. Zo kan ieder op zijn eigen niveau werken en kunnen we waar nodig bijsturen en extra verdieping en verbreding aanbieden.”

Annemieke van Ipenburg
Freelancer
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden