<p>Voor begraven betaal je in hellendoorn iets meer dan het landelijk gemiddelde.</p>

Voor begraven betaal je in hellendoorn iets meer dan het landelijk gemiddelde.

(Foto: Leo Polhuijs)
In de krant

Graf in Hellendoorn kost drie mille

Een graf in de gemeente Hellendoorn kost 3107 euro. Dat blijkt uit de landelijke monitor van uitvaartorganisatie Monuta.

HELLENDOORN - Monuta bekijkt in het kader van het jaarlijks onderzoek de kosten van begraven op alle bijna zeventienhonderd begraafplaatsen in ons land. De gemeente Hellendoorn zit met iets meer dan drie mille een paar honderd euro boven het Overijssels gemiddelde van 2692 euro. Het landelijk gemiddelde is 3036 euro. Losser is in Twente de goedkoopste gemeente om begraven te worden. Hier betaalt men slechts 765 euro voor een graf. Groningen is landelijk de duurste gemeente, met 8422 euro. In buurgemeente Rijssen – Holten moet 3607 euro worden betaald voor een graf. Met dit bedrag is deze gemeente dus duurder dan Hellendoorn, maar daar staat tegenover dat het grafrecht in Rijssen - Holten onbeperkt is.

‘Gemeenteraad stelt in november de tarieven vast’

Een woordvoerder van de gemeente Hellendoorn bevestigt het door Monuta aangegeven bedrag van 3107 euro voor de algemene begraafplaatsen Op de gemeentelijke begraafplaatsen aan de Ninaberlaan in Hellendoorn en de Meester Ponsteenlaan in Nijverdal betaal je 2.352,00 euro voor de aankoop van grafrecht voor één persoon voor dertig jaar + 755,00 euro begrafenisrechten. Optioneel zijn de kosten voor onderhoud aan het grafmonument.

Natuurbegraafplaats

Aan de Meester Ponsteenlaan ligt ook de enkele jaren geleden geopende natuurbegraafplaats Het Kleine Blik, waar plek is voor honderd twintig overledenen. Deze locatie maakt gebruik van de voorzieningen van de ‘’grote’’ bergraafplaats. Op Het Kleine Blik mogen geen grafmonumenten geplaatst worden, alles wordt overgelaten aan de natuur. Op de natuurbegraafplaats kan volgens een gemeentewoordvoerder alleen voor onbepaalde tijd begraven worden: hier betaal je 10.763,00 euro, waarvan 9.408,00 euro voor aankoop van het graf voor onbepaalde tijd en 755,00 euro voor de begrafenisrechten.

Cremeren

Naast de algemene, gemeentelijke voorzieningen zijn er in Hellendoorn mogelijkheden voor begraven op rooms katholieke begraafplaatsen. In de gemeente Hellendoorn gaat het om de H. Sebastianus, behorende bij de Parochie Heilig Kruis. Hier zijn volgens de Monuta monitor de kosten voor begraven 3235 euro. De looptijd van een graf is hier twintig jaar. Cremeren is voor steeds meer mensen een optie en is een stuk goedkoper dan begraven.

Een crematie via de Stichting Uitvaartverzorging Nijverdal e.o. kost 1400 euro. Voor een ‘’technische crematie’’ behoeft slechts 875 euro te worden betaald.

Hierbij mogen geen nabestaanden aanwezig zijn en er kan geen gebruik worden gemaakt van de accommodatie. De hoogte van grafrechten voor de gemeentelijke begraafplaatsen wordt door de gemeenteraad meestal in november vastgesteld.

Leo Polhuys
Freelancer
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden