<p>Henk en Femmy bij &#39;hun&#39; Handicamper. Ze genieten nog elke dag dat ze deel uitmaken van het team en hopen dat er snel weer reizen gemaakt worden.</p>

Henk en Femmy bij 'hun' Handicamper. Ze genieten nog elke dag dat ze deel uitmaken van het team en hopen dat er snel weer reizen gemaakt worden.

(Foto: A. van Ipenburg)
Vrijwilligers

‘Mooiste is, dat we het als team doen’

Dat vrijwilligerswerk min of meer besmettelijk is, is in deze serie nog niet aan de orde gekomen. Henk en Femmy Nijland bewijzen dat het toch echt zo is. Henk was lange tijd chauffeur bij Handicamp en zo raakte Femmy er ook bij betrokken. Een dubbelportret in onze serie over vrijwilligerswerk.

Nijverdal - Henk en Femmy maken het stereotype beeld van de oudere, gepensioneerde vrijwilliger helemaal waar. Klaar met werken, maar tijd en energie over, dus laten we vrijwilligerswerk gaan doen. Het enthousiasme en de liefde voor Handicamp straalt er aan alle kanten vanaf. Henk en Femmy zijn de magische ‘80-grens’ gepasseerd, maar zitten er bij alsof ze nog zestig moeten worden. Ze lachen om mijn verbazing.

“Het is zulk mooi werk,” zegt Henk. “Waar ik het meeste van geniet, is dat we alles als team doen. Je staat nooit ergens alleen voor. Ik houd me nu vooral nog bezig met het onderhoud van de camper, de techniek, maar ik ben hier (in het Handihome - red.) eigenlijk nooit alleen. Als de groep terugkomt van een reis ga ik met mijn team bezig met het onderhoud, terwijl Femmy inventariseert welke boodschappen er gedaan moeten worden voor de volgende reis en de schoonmakers de boel weer netjes en fris maken. Het is zo gezellig om met z’n allen samen bezig te zijn.” Henk is jaren chauffeur geweest en heeft heel wat meegemaakt op zijn reizen.

“Tegenwoordig gaat het op de reizen allemaal wat makkelijker, omdat de meeste locaties goed voorzien zijn van allerlei hulpmiddelen, maar vroeger was het veel avontuurlijker. Moesten we veel meer improviseren. Maar we lieten ons niet tegenhouden! Zo weet ik nog dat we een keer een strandwandeling wilden maken. Maar ja, met een rolstoel kom je niet zo makkelijk door het losse zand. Toen hebben we wat sterke jongens van het strand geplukt en die hebben ons geholpen de rolstoelen naar de waterlijn te duwen, trekken.” Zijn hele gezicht straalt van de goede herinneringen.

Femmy houdt zich bezig met de inkoop en zorgt ervoor dat de camper voor elke reis alle producten aan boord heeft om in ieder geval drie dagen te overleven. “Ik begon met koffieschenken toen de camper terugkwam van een reis naar Denemarken,” vertelt ze. “Het bestuur deed toen de inkopen nog en het kwam ter sprake dat ze daar eigenlijk iemand anders voor moesten hebben. Zo ben ik erin gerold. Het is gewoon zo leuk om te doen. De gezelligheid en dan die blije gezichten als ze terugkomen van een reis! Dat heb ik dit jaar toch wel heel erg gemist, die sociale contacten.”

Henk heeft tijdens zijn reizen veel geleerd. “Je bent heel snel geneigd dingen voor de gasten te doen, omdat het voor hun lastiger is, of omdat ze gewend zijn dat er altijd van alles voor ze gedaan wordt. Maar dan gaan ze mee op reis en zien ze dat anderen dingen zelf doen en dat willen zij dan ook. Maar vaak is het ook niet nodig om ze het werk uit handen te nemen. Iedereen is tegenwoordig veel mondiger en zelfstandiger en dat is ook mooi om te zien tijdens die reizen. Hoe ze van elkaar leren, hoe wij van hun leren. Ik vond het echt geweldig om chauffeur te zijn en geniet nog elke dag dat ik nog steeds bij Handicamp betrokken ben.”

handicampoutdoor.nl

Stichting De Welle

...is de vrijwilligersorganisatie van de gemeenten Hellendoorn en Wierden. Zij verbinden vraag en aanbod en initiëren veel activiteiten voor diverse bevolkingsgroepen die gedragen worden door vrijwilligers. Met de reeks artikelen over vrijwilligerswerk in deze krant geven zij inzicht in hun werkzaamheden.

Vrijwilligers maken ...

is een landelijk project in het kader van het Jaar van de Vrijwilliger. In heel Nederland vragen organisaties hiermee aandacht voor vrijwilligerswerk. Alle aspecten komen aan orde, van de organisatie die zonder vrijwilligers niet kan bestaan, tot de vrijwilliger die zich af en toe in zet.

‘ieder heeft zijn of haar eigen taak, maar toch zijn we een team’

Annemieke van Ipenburg
Freelancer
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden