<p>Deelnemers aan evenementen van Yu Man Race zijn allemaal winnaars. Dus ook de kinderen die meedoen aan de School Tour. Dat laten deze kinderen goed zien.</p>

Deelnemers aan evenementen van Yu Man Race zijn allemaal winnaars. Dus ook de kinderen die meedoen aan de School Tour. Dat laten deze kinderen goed zien.

(Foto: Yu Man Race)
Sport

‘Goed als we fitter en weerbaarder zijn’

In aanloop naar de Yu Man Race die op 4 en 5 september (hopelijk) gaat plaatsvinden, is de organisatie druk met de School Tour. Ze laten leerlingen op 57 basisscholen kennismaken met het fenomeen ‘obstakelrun’. Daarvoor bezoeken ze scholen in Nijverdal en Hellendoorn, maar ook in Almelo, Hengelo, Enschede, Zwolle, Raalte, Rijssen en Holten.

Nijverdal - “Het is fijn dat we de kinderen nu een leuke activiteit kunnen bieden én het is een mooie promotie van onze Kids Obstacle Run,” vertelt Bas Wispels, organisator. “Op veel scholen vallen de gymlessen op het moment uit, omdat er niet binnen gesport mag worden en wij willen de jeugd wel graag in beweging houden. Juist in deze tijd kunnen de meeste mensen wel wat meer beweging gebruiken, om weer fitter en weerbaarder te worden. Dat is ook onze missie: mensen met plezier laten bewegen. Wij laten ze ervaren dat samen bewegen leuker is, daar doen we heel veel aan. We hebben dus onze School Tour, maar we doen bijvoorbeeld ook een project voor defensie, waarbij we 100 vrouwen 100 dagen trainen, we hebben een eigen app die mensen kunnen gebruiken tijdens de voorbereiding op de Yu Man Race, naast onze trainingen. Iedereen mag ons altijd van alles vragen. Daar gaan we best ver in, maar we vinden het heel leuk om te doen en krijgen er ook veel energie van.”

School Tour

In de gemeente Hellendoorn zijn ze inmiddels bij tien basisscholen op bezoek geweest, voor eind juni staan er nog vijf op de planning. “Het is prachtig hoe enthousiast de kinderen reageren, gelijk al als ze het schoolplein opkomen. De ogen gaan schitteren en ze beginnen gelijk te klimmen. We hebben alleen maar heel positieve, enthousiaste reacties gekregen. Ook van de leraren en ouders. De kinderen vinden het supertof om te doen en de leraren zien de leerlingen helemaal opbloeien. Hier hebben we een jaar naar gehunkerd en als ik dan nu die blije gezichten zie, heerlijk.”

Meer evenementen

Niet alleen de Yu Man Race staat dit jaar op de agenda, op 10 juli vindt de Throwdown plaats, in het FBK stadion in Hengelo. “Dat is eigenlijk een combinatie tussen een obstakelrun en oefeningen die je in de sportschool doet. Dit is een kleinschalig evenement, dus we hebben er alle vertrouwen in dat dit door kan gaan. Iedereen vanaf 14 jaar kan hier aan meedoen, het staat los van deelname aan de Yu Man Race. Het is vooral voor mensen die wel van een wat extremere uitdaging houden, maar niet door de modder willen ploeteren.”

‘Iedereen wint en je verslaat iedereen die op de bank zit’

Bij het organiseren van hun evenementen houden ze rekening met alle niveaus van sporten, iedereen moet mee kunnen doen. “Dat vinden we wel erg belangrijk, iedereen moet op zijn eigen manier mee kunnen doen. Iedereen is voor ons ook een winnaar, of je nou meedoet aan de kidsrun, de vijf of de 21 kilometer. En je verslaat sowieso iedereen die op de bank zit...”

Op 4 september beginnen ze met de YMR Half Marathon. Een uitdagende trailrun over 10 of 21 kilometer, die veel van de lopers vraagt. Zij krijgen wel de afstand en hoogtemeters, maar niet de obstakels. ‘s Middag volgt dan de Kids Obstacle Run over 1,5 of 3 kilometer. Bij beide afstanden is FUN een belangrijk ingrediënt en bij de langste afstand kun je ook een podiumplaats behalen.

Zondag 5 september is het tijd voor ‘het echte werk’. De Yu Man Race Obstacle Run over 5, 10, 15 of 21 kilometer. “Ook hier is plezier een grote factor. Er zit voor iedereen iets in, van de uitdagende en originele obstakels tot de mooie routes over de prachtige Sallandse Heuvelrug.”

Annemieke van Ipenburg
Freelancer
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden