<p>Marjo bezig met het vullen van pakketten. Warme herinneringen heeft ze aan de keer dat burgemeester Anneke Raven kwam helpen. "Dat was flink doorwerken!"</p>

Marjo bezig met het vullen van pakketten. Warme herinneringen heeft ze aan de keer dat burgemeester Anneke Raven kwam helpen. "Dat was flink doorwerken!"

(Foto: Guus de Groot)
In de krant

Marjo Velnaar: ‘Ik ben er vanaf het eerste moment bij’

In de serie ‘Vrijwilligers maken Hellendoorn’ deze week het verhaal van Marjo Velnaar, coördinator uitgifte bij de Voedselbank Hellendoorn. Een ‘baan’ die haar veel voldoening geeft en die ze met veel plezier vervult.

Nijverdal - “Het gaat natuurlijk niet om mij,” vindt Marjo (net als bijna alle vrijwilligers die ik spreek). “Het gaat erom wat je kunt doen voor een ander. Door omstandigheden stopte ik eerder dan verwacht met betaald werken en ik wilde niet doelloos thuis blijven zitten. Toen ik in de krant las dat er in de gemeente Hellendoorn een voedselbank kwam en ze daarvoor vrijwilligers zochten, besloot ik me aan te melden. Dat was eind 2013 en op Goede Vrijdag 2014 was ik bij de eerste uitgifte. Ik ben ook gelijk bij team uitgifte gekomen. Dat ik coördinator werd, heeft er waarschijnlijk alles mee te maken dat ik jaren teamleider entree bij het Avonturenpark ben geweest. Daar moest ik van alles regelen en mensen aansturen en dat paste goed bij deze functie.” Ze lacht.

Hoge drempel

Wat ze erg jammer vindt is de (figuurlijk) hoge drempel die voor de Voedselbank ligt. “Mensen komen niet makkelijk bij ons. We weten dat er zo’n 450 huishoudens in deze gemeente tot de minima behoren, maar wij geven gemiddeld per week zo’n 70 pakketten uit. Nou is het niet zo dat alle minima voor de Voedselbank in aanmerking komen, maar dit verschil is wel heel groot. Ik snap best dat het voor mensen niet makkelijk is hier naar toe komen, maar we doen dit werk met heel veel liefde en zijn alleen maar blij als we zoveel mogelijk pakketten uit kunnen delen. En we zijn nog blijer als iemand ons niet meer nodig heeft. Voor veel mensen is dit een tijdelijke noodzaak. Zeker nu met corona, dat mensen ineens hun inkomen zien kelderen, maar de vaste lasten gewoon doorlopen. Dan heb je even geen geld voor de boodschappen.”

‘Werken als vrijwilliger is ook een beetje eigenbelang’

Goede producten

Terwijl Marjo mij een rondleiding geeft, vertelt ze dat mensen vaak denken dat ze alleen producten geven die ‘over de datum’ zijn, afdankertjes van supermarkten en andere winkels. “Dat is zo’n onzin! We hebben hier vaak top producten. Duur vlees dat in de supermarkt blijft liggen, brood van de bakker, A-merken... soms zitten de producten wel kort tegen de houdbaarheidsdatum aan, maar vaak zijn ze dan nog best lang te gebruiken. De winkels mogen ze dan alleen niet meer verkopen. En zo zorgen we elke week voor een gevarieerd pakket, met iets voor het ontbijt, koffie of thee, veel verse groente en zelfs iets te snoepen. En natuurlijk houden we rekening met de gezinssamenstelling.”

Voldoening

Vrijwilligerswerk doen geeft Marjo veel voldoening. “En tegelijk is het voor mij ook een beetje eigenbelang. Ik moet er niet aan denken om hele dagen thuis te zitten en niets te doen. Hier heb ik de nodige sociale contacten, al is dat het laatste jaar wel anders geworden. We werken nu in groepjes van vier, op verschillende tijdstippen, terwijl we anders wel met vijftien mensen tegelijk hier waren. En er is minder tijd voor een praatje met de mensen die een pakket komen halen. Dat vind ik erg jammer. Maar gelukkig kunnen wij ons werk nog doen. Dat is voor veel vrijwilligers wel anders.”

voedselbankhellendoorn.nl

Stichting De Welle

...is de vrijwilligersorganisatie van de gemeenten Hellendoorn en Wierden. Zij verbinden vraag en aanbod en initiëren veel activiteiten voor diverse bevolkingsgroepen die gedragen worden door vrijwilligers. Met de reeks artikelen over vrijwilligerswerk in deze krant geven zij inzicht in hun werkzaamheden.

Vrijwilligers maken ...

is een landelijk project in het kader van het Jaar van de Vrijwilliger. In heel Nederland vragen organisaties hiermee aandacht voor vrijwilligerswerk. Alle aspecten komen aan orde, van de organisatie die zonder vrijwilligers niet kan bestaan, tot de vrijwilliger die zich af en toe in zet.

Annemieke van Ipenburg
Freelancer
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden