<p>Gerrit Mollink laat een van de banieren, met foto, naam en leeftijd van de soldaat, zien die twee weken lang de straten van Hellendoorn sieren.</p>

Gerrit Mollink laat een van de banieren, met foto, naam en leeftijd van de soldaat, zien die twee weken lang de straten van Hellendoorn sieren.

(Foto: A. van Ipenburg)
In de krant

‘We vieren bevrijding in een half uur’

De bevrijding, nu 76 jaar geleden, ongemerkt voorbij laten gaan, dat kan niet, vinden vier van de acht leden van de stichting ‘Hellendoorn bevrijd!’ en daarom hebben ze toch een kleinschalige viering op touw gezet. Ook in deze bizarre tijd is het mogelijk verbinding te creëren en het motto ‘opdat wij niet vergeten’ breed uit te dragen.

Hellendoorn - In het dorp hangen banieren met daarop foto’s van gesneuvelde soldaten. Canadese soldaten die vochten voor onze vrijheid. “Vorig jaar was er een groots spektakel gepland om 75 jaar vrijheid te vieren,” vertelt Gerrit Mollink. Samen met Wim Hofman, Gerrit Hendriks en Marianne Nijmeijer komt hij dit jaar in actie. “Daarvoor hadden we deze banieren al besteld, als eerbetoon aan die soldaten. Dat eerbetoon kunnen we nu natuurlijk alsnog geven en daarom hebben we ze afgelopen maandag in de Dorpstraat, de Bibenstraat en de Geerhard Boschstraat opgehangen. Tegelijk hebben we er een educatieve actie van gemaakt. Alle basisschoolleerlingen in het dorp Hellendoorn en die van de Barbier en de Marliaantjes krijgen een formulier met daarop 12 van de 15 foto’s die op de banieren terug te vinden zijn. Onder de foto’s kunnen ze de leeftijd van die soldaat, die ze op de banieren kunnen vinden, invullen. Als ze alles goed hebben en het formulier uiterlijk 10 april inleveren bij AH Rob Lomans of Primera Hofman, maken ze kans op een mooie prijs.”

Niet vergeten

Gerrit benadrukt nog eens dat het belangrijk is dat wij de Tweede Wereldoorlog niet vergeten. En dat we niet vergeten hoe belangrijk het is om in vrijheid te kunnen leven. “Dat was het motto: opdat wij niet vergeten. De generatie die de verhalen uit eigen ervaring kan vertellen, sterft langzaam uit en verhalen uit de tweede hand hebben vaak minder impact, omdat er over het algemeen minder emoties in zitten. Daarom zouden we vorig jaar de bevrijding zo groots vieren. Door heel bewust met de leeftijden van die soldaten bezig te zijn, wordt het voor kinderen iets realistischer. Veel van die soldaten waren namelijk nog erg jong. Op deze manier kunnen kinderen op een ludieke manier over de Tweede Wereldoorlog leren en ook nog een prijs winnen.”

Bevrijdingsdag

De officiële bevrijdingsdag van Hellendoorn is 10 april en daarom vinden op die dag extra activiteiten plaats. Tussen 12.30 en 13.00 uur zullen de klokken van de Sint Sebastianuskerk en ‘n Oalen Griezen een kwartier lang luiden. In hetzelfde tijdsbestek rijden diverse militaire voertuigen in groepjes door het dorp en vliegen er oorlogsvliegtuigen over. “We hebben alle wijkverenigingen en organisaties gevraagd zaterdag 10 april in ieder geval te vlaggen en waar mogelijk de straten en wijken te versieren met vlaggetjes. Al deze activiteiten zijn corona-veilig. Voor het ophangen van de vlaggetjes hoef je niet met een grote groep mensen samen te komen, maar als je met buren afspreekt dat je de vlaggetjes op hetzelfde moment op gaat hangen, krijg je toch dat samenhorigheidsgevoel. De verbinding waar iedereen op dit moment zo erg naar op zoek is.”

‘we moeten gewoon blijven herdenken, praten en vieren’

De Liberation Flight van Egmond Vintage Wings komt ook deels over Nijverdal, dus mensen hoeven niet naar Hellendoorn te komen om ze te zien. Doe je dat toch, houd je dan aan de corona-maatregelen.

Uit de goed ingevulde formulieren worden op 14 april drie winnaars getrokken. De eerste prijs is een rondrit met een originele legerjeep, de tweede en derde prijs (nog een verrassing) worden beschikbaar gesteld door AH Rob Loomans en Primera Hofman. Hoe ze de prijswinnaars op de hoogte gaan stellen, weten ze nog niet precies. “Misschien gaan we naar de school, misschien naar hun huis.”

Vrolijke bevrijdingsdag

Om 10 april echt tot een geslaagde, vrolijke bevrijdingsdag te maken roepen ze iedereen in Hellendoorn op hun huis/straat/wijk zo vrolijk mogelijk te versieren, maar in ieder geval die dag te vlaggen. Ze hopen dat dit op deze manier uitgroeit tot een jaarlijks ritueel.

Annemieke van Ipenburg
Freelancer
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden