<p>Leden van KSW genieten van een welverdiende kop koffie, tussen het bezorgen van de compost door. Jellie schenkt (op de achtergrond 'want het gaat niet om mij') de koffie in.</p>

Leden van KSW genieten van een welverdiende kop koffie, tussen het bezorgen van de compost door. Jellie schenkt (op de achtergrond 'want het gaat niet om mij') de koffie in.

(Foto: KSW)
In de krant

‘We kijken uit naar de Winterwende’

In de serie ‘Vrijwilligers maken Hellendoorn’ deze week het verhaal van Jellie Wermink-Vellema. Actief vrijwilligster bij KSW ondanks dat ze zelf geen muziek maakt. Wat beweegt haar vrijwilligerswerk te doen bij een vereniging waar ze in die zin niet direct bij betrokken is?

Nijverdal - Ze lacht hartelijk; vertelt dat ze wel degelijk een binding heeft met de vereniging. “Mijn man speelt al zestig jaar bij KSW en onze kinderen hebben daar ook muziek gemaakt. Twee doen dat nog steeds. De meeste mensen weten wel hoe het gaat: je kinderen gaan naar school, worden lid van een vereniging en daar kunnen ze altijd vrijwilligers gebruiken. Dus ga je helpen op school en bij de verenigingen en zo rol je van het één in het ander.”

Altijd vrijwilliger

“Nou moet ik er wel bij vertellen, misschien, dat ik eigenlijk altijd wel vrijwilligerswerk heb gedaan. Ook al voor ik trouwde en kinderen kreeg. Dat is echt een belangrijk deel van mijn leven. Ik vind het fijn iets terug te doen voor de maatschappij en als alles betaald moet worden, kunnen veel dingen niet. Het geeft me zeker veel voldoening en het levert me ook wat op. Door bij de kinderen op school te helpen, wist ik meer van wat er op school gebeurde, waar de kinderen mee bezig waren. Dat vond ik heel waardevol. Nu ‘werk’ ik al tien jaar bij de KSW en hoewel ik geen muziek maak, is het toch echt míjn vereniging geworden. Ik ging natuurlijk altijd wel naar optredens en concerten van mijn man en de kinderen, dus veel mensen kenden mij wel, maar nu hoor ik er echt bij. En ik doe het nog steeds met veel plezier.”

Plezier

“Dat is wel belangrijk, dat je het werk met plezier doet. Zeker bij vrijwilligerswerk is het belangrijk dat je er energie van krijgt. Vaak gaat er behoorlijk wat tijd inzitten. Ik zit echt elke dag wel achter de computer voor de KSW. Nu zijn er weinig activiteiten, dus kost het niet zoveel tijd, maar als we wel concerten en optredens hebben, ben ik er mooi druk mee!”

Het hele corona-gebeuren heeft dan misschien de optredens en concerten voorlopig op een heel laag pitje gezet, er is nog meer dan genoeg activiteit in de vereniging. “We hebben net onze jaarlijkse compostactie achter de rug. Met de lente in het vooruitzicht verkopen we altijd zakken compost. Die hebben we afgelopen weekend, heel corona-veilig, allemaal bezorgd. Zo konden we toch nog even een praatje maken met de verschillende mensen. Iedereen kijkt heel positief naar de lente en hoopt dat met de compost de bloemen nog mooier tot bloei komen.”

Winterwende

Naast de dagelijkse gang van zaken, zijn ze bezig met de voorbereidingen van de ‘Winterwende’. Een muziek- en (water)dansspektakel in het Ravijn zwembad. “Het idee daarvoor komt voort uit het Sprookjesconcert dat we elk jaar geven in het Openluchttheater en ‘Reuring in ‘t Reggedal’. Samen met onder andere de synchroonzwemsters van het Ravijn en onze muzikanten bereiden we een mooie voorstelling voor, in en bij het zwembad. De winter is natuurlijk nog ver weg, maar het is wel zaak daar nu al mee bezig te zijn.” Jellies enthousiasme en energie straalt gewoon door de telefoon.

Stichting De Welle

...is de vrijwilligersorganisatie van de gemeenten Hellendoorn en Wierden. Zij verbinden vraag en aanbod en initiëren veel activiteiten voor diverse bevolkingsgroepen die gedragen worden door vrijwilligers. Met de reeks artikelen over vrijwilligerswerk in deze krant geven zij inzicht in hun werkzaamheden.

Vrijwilligers maken ...

is een landelijk project in het kader van het Jaar van de Vrijwilliger. In heel Nederland vragen organisaties hiermee aandacht voor vrijwilligerswerk. Alle aspecten komen aan orde, van de organisatie die zonder vrijwilligers niet kan bestaan, tot de vrijwilliger die zich af en toe in zet.

Annemieke van Ipenburg
Freelancer
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden