<p>Bert Bannink en Barbara Plaggenmarsch bij de blokhut op het volkstuincomplex De Jipkesbelt.</p>

Bert Bannink en Barbara Plaggenmarsch bij de blokhut op het volkstuincomplex De Jipkesbelt.

(Foto:Leo Polhuijs)
In de krant

Lekker lokaal eten uit je eigen tuin

De lente komt eraan en dat betekent dat het bij veel mensen weer begint te kriebelen: ze worden weer actief in de tuin. Spitten, zaaien en onkruid wieden - het hoort er allemaal bij

NIJVERDAL -  Het complex van tuinvereniging De Jipkesbelt aan de Jipkesbeltweg in Nijverdal ligt er half maart netjes bij. De meeste grond is al omgewerkt, hier en daar zijn tuinders aan het spitten of bezig om rommel van vorig jaar te verwijderen.

‘Ook jongeren en vrouwen’

Tuincommissaris Ben Bannink en pr-medewerkster Barbara Plaggenmarsch vallen meteen maar met de deur in huis. ‘’Onze vereniging heeft niet alleen oudere mannen als lid, er komen ook steeds meer jongeren en vrouwen. We hebben honderd leden, van wie de jongste twintig is en de oudste achtentachtig. Je ziet heel goed het verschil tussen de tuinen van de mannen, die meestal recht toe recht aan zijn, en die van de vrouwen. Zij kleden de tuin meer aan en leggen de perken aan in meer gevarieerde vormen.’’

Voedselbank

Om op het complex te kunnen werken moet je lid zijn van de vereniging. Deze heeft zo’n honderd leden. Onlangs is een nieuwe strook grond ontgonnen waardoor er tuinen bijkomen. De tuin is recent ook voorzien van een geheel nieuwe afrastering. Liefhebbers moeten wel even geduld hebben want er is een wachtlijst. Een deel van het complex is van de Voedselbank, die hier groenten kweekt voor haar cliënten. Tuinders kunnen hier ook overtollig voedsel naartoe brengen.

Biologisch

Bert vertelt dat biologisch tuinieren niet officieel verplicht is, maar dat er in de praktijk meestal wel biologisch verantwoord wordt gewerkt. ‘’Dat is ook het mooie van een eigen tuin. Je eet groente van eigen grond die zonder toevoeging van gif groeit.” Barbara sluit aan: ‘’Je weet wat je eet. Lokaal geproduceerd voedsel is de trend. Mensen willen graag zien waar hun voedsel vandaan komt. Bovendien is het heerlijk ontspannend om in de tuin te werken.’’

Onderling contact

Bert wijst ook op het sociale aspect van een volkstuin. ‘’Er ontstaat al gauw onderling contact als je aan het werk bent en de tuinders wisselen ideeën en tips uit. En als er iemand ziek is, zijn er altijd anderen die voor zijn tuin willen zorgen.’’ Ook de blokhut middenin het complex vervult een sociale functie. Enkele tuinders drinken hier koffie en bespreken de werkzaamheden die er zoal moeten worden uitgevoerd. Op de vraag hoe zij hun tuin beheren tijdens de vakantie volgt het gevatte antwoord: ‘’Dan nemen we de tuin mee...’’ Barbara vertelt dat de tuinvereniging jaarlijks diverse activiteiten opzet om mensen te interesseren, zoals de open dagen. ‘’Maar door corona is het er vorig jaar niet van gekomen en ook dit jaar zullen we vermoedelijk wel moeten overslaan.’’

www.dejipkesbelt.nl

Leo Polhuys
Freelancer
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden