<p>Passend bij het thema heeft Bernd Twiest voor facebook diverse foto&#39;s aangeleverd.</p>

Passend bij het thema heeft Bernd Twiest voor facebook diverse foto's aangeleverd.

(Foto: Bernd Twiest)
In de krant

‘We sluiten af met mooie expositie’

De laatste week van de 40 dagen voor Pasen wordt ook wel de ‘stille week’ genoemd. De afgelopen weken zijn zo’n vijftien deelnemers creatief op weg gegaan naar Pasen. Kleine Kapel Noetsele weet dat veel mensen behoefte hebben aan en genieten van dit bezinningsmoment. Net als vorig jaar konden de deelnemers digitaal deelnemen.

Nijverdal - “De deelnemers zijn dit jaar weer lekker aan de slag gegaan,” vertelt Francien Kaljouw. “De meesten hebben hun werk gedeeld in de appgroep, maar sommige ook in online meetings. Het is geweldig om te zien dat er echt mooie gesprekken uit voort komen. Iedereen heeft toch behoefte aan contact. En wat ook heel leuk was, is dat er deze keer mensen meededen van verder weg. Omdat het online of via de app gaat hoef je niet dicht in de buurt te wonen en zo hadden we nu een paar mensen uit verschillende delen van Nederland en zelfs eentje uit Amerika. Die hadden het gehoord van familieleden die wel hier wonen. Prachtig hoe dit zich verspreidt.”

Expositie in de tuin

Vanuit de behoefte deze mooie ervaringen met een breder publiek te delen zijn ze bij de Kleine Kapel gaan kijken hoe ze dit vorm konden geven. “We hebben de afgelopen weken dagelijks een foto (aangeleverd door Bernd Twiest) met tekst op facebook geplaatst, waar we mooie reacties op kregen. En vanuit de creatievelingen voelden we de behoefte om ervaringen en materiaal dat hiervoor werd gebruikt te delen met een groter publiek. Op het terrein achter de Kleine Kapel is voldoende ruimte om corona-veilig te ‘exposeren’ en zo kwamen we op het idee van een bezinningsroute. De tuin is zo ingericht dat er op diverse plekken iets te zien of te lezen is: afbeeldingen van kunstwerken, foto’s, teksten met bezinnende vragen. Op strategische plekken plaatsen we gezaagde boomstammen, zodat bezoekers rustig kun mijmeren. Iedereen kan de tijd nemen voor alles dat er te ontdekken valt. Je wordt vanzelf meegenomen door de teksten en symbolen en er komt ruimte voor nieuwe gedachten.”

De tuin is van 29 maart tot en met 5 april elke dag open van 8.00 tot 18.45 uur (start van het avondgebed in de Kleine Kapel). Iedereen kan zonder aanmelden naar binnen lopen, maar let wel op dat het niet te druk wordt. Op woensdag- en vrijdagochtend is het niet stil, want dan wordt er gewerkt in de tuin.

Stiltewandeling

Op eerste paasdag kunnen mensen meelopen met een stiltewandeling. “We hebben elke woensdag een stiltewandeling, van 7.00 tot 8.00 uur, maar dat is voor sommige mensen te vroeg. Daarom wandelen we op eerste paasdag van 9.00 tot 10.00 uur lekker ‘de berg op’. Voor we beginnen geven we de mensen een tekst mee, waar ze tijdens de wandeling over na kunnen denken. Bij terugkomst kunnen mensen een kopje koffie drinken en aansluiten bij de paasviering om 11.00 uur, die om 11.45 gevolgd wordt door een brunch. Hiervoor nemen alle deelnemers iets mee, dat we met elkaar delen. In deze tijden klinkt dat misschien helemaal niet goed, maar we houden ons echt aan alle corona-voorschriften. Alles vindt buiten plaats en we volgen de richtlijnen van het RIVM. Bij een grote opkomst zullen we ons verspreiden over meerdere terreinen. Mocht het weer heel slecht zijn, dan annuleren we deze activiteiten. Iedereen mag het hele programma of slechts een deel van het programma volgen. Alleen wandelen, een kop koffie en de paasviering, wandelen en brunch. Het mag allemaal.”

Je vindt de Kleine Kapel Noetsele achter het woonhuis aan de Noetselerweg 55 in Nijverdal.

Annemieke van Ipenburg
Freelancer
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden