<p>Hendri is er helemaal klaar voor. Als ex-kok weet hij waar hij aan begonnen is en garandeert restaurantkwaliteit.</p>

Hendri is er helemaal klaar voor. Als ex-kok weet hij waar hij aan begonnen is en garandeert restaurantkwaliteit.

(Foto:)
In de krant

‘In ruil voor blikvoer krijg je ‘n portie heerlijke nasi of bami’

Hendri Lubberts is in de gemeente Hellendoorn geen onbekende. Regelmatig verzint hij ludieke acties om geld of goederen in te zamelen voor de Voedselbank. Hij zit zelf al jaren op het minimum en weet dus wat het betekent als mensen aan moeten kloppen bij de Voedselbank.

Nijverdal - “Gelukkig kan ik wel rondkomen en heb ik de Voedselbank in dat opzicht niet nodig. Dat is er voor hun in ieder geval één minder.” Hij lacht even. “Maar of dat op dit moment veel uitmaakt. Normaal gesproken liggen de schappen bij de Voedselbank vol en kunnen we voldoende goede pakketten samenstellen. Nu zijn diverse schappen vrijwel leeg. Normaal gesproken zouden we een inzamelingsactie bij supermarkten doen, maar dat kan nu niet. Je zult misschien denken dat we rustig wat kratten neer kunnen zetten, met briefjes erbij welke producten we nodig hebben, maar dat werkt niet. Of in ieder geval niet zo goed als wanneer we zelf in de supermarkt staan. Onze persoonlijke benadering spreekt mensen toch meer aan. We gaan in gesprek en dat levert veel meer op dan alleen de producten die we inzamelen. Mensen leren ons zo kennen en krijgen veel meer begrip voor wat we doen.”

Restaurantkwaliteit

Om de schappen bij de Voedselbank weer (een beetje) te vullen, bedacht Hendri een ludieke actie. Hij maakt heerlijke porties nasi en bami, die mensen kunnen bestellen in ruil voor conserven. “Ik had de mensen natuurlijk ook gewoon kunnen laten betalen, maar dat was me eigenlijk ‘te makkelijk’. Er is behoefte aan bepaalde producten, waarom de mensen hun nasi of bami daar niet mee laten betalen? In overleg met de Voedselbank heb ik een lijstje met producten gemaakt waar echt behoefte aan is. Mensen kunnen ze in de winkel kopen, of misschien hebben ze nog wel iets in de voorraadkast staan. Zolang het maar ruim binnen de houdbaarheidsdatum is, mogen ze dit gewoon inleveren. Daarbij vertrouw ik er wel op dat ze de nasi en bami op waarde schatten. Ik stel hoge eisen aan de producten die ik gebruik en deze maaltijden zijn echt restaurantkwaliteit. Eén blikje knakworsten vind ik dan geen eerlijke ruil, zeg maar.”

Hendri kon de ingrediënten voor de nasi en bami niet zelf betalen, maar gelukkig kon hij daarvoor terecht bij Jumbo Kuperserf en Albert Heijn Nijverdal. “Geweldig dat ze dit doen. Het is fijn dat ook zij waardering hebben voor mijn actie.”

Breng je conserven

Je kunt in principe tot en met 31 maart bestellen via 06-24 18 56 98. Hendri spreekt dan een afhaalmoment op Vildersveenweg 37 met je af. Producten waar het hier om gaat zijn: pannenkoekmeel, houdbare melk, kleine potjes/blikjes groente, appelmoes, soep, macaroni mix en thee.

Annemieke van Ipenburg
Freelancer
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden