<p>Blije mensen tijdens de bevrijding, zoveel jaren geleden. En dan even uitgelaten met z&#39;n twee&euml;n bij de bevrijder achter op de motor een rondje maken.</p>

Blije mensen tijdens de bevrijding, zoveel jaren geleden. En dan even uitgelaten met z'n tweeën bij de bevrijder achter op de motor een rondje maken.

(Foto: Bert)
In de krant

Bijzondere activiteiten Hellendoorn Bevrijd!

Na het abrupte stilvallen van alle voorbereidingen voor activiteiten vorig jaar en een min of meer gestrande doorstart voor dit jaar komt de stichting Hellendoorn Bevrijd! toch met enkele activiteiten. Grote activiteiten zoals die vorig jaar rondom 75 jaar vrijheid waren gepland kunnen voorlopig niet plaatsvinden.

Hellendoorn - En alles vrijblijvend nog een jaar opschuiven voelt niet goed. Een groots feest komt met 80 jaar vrijheid wel, maar helemaal niets doen kan ook niet, vindt de stichting. Dus komen er vanaf 28 maart banieren in de dorpskern te hangen, met daarop foto’s van vijftien gesneuvelde Canadese bevrijders. Hiermee willen ze de bevrijding van het dorp een gezicht geven en deze soldaten eren voor hun moed. Alle basisschoolleerlingen krijgen rond die tijd een formulier waarop ze de leeftijd van de soldaten op de foto’s in kunnen vullen. Een soort fotopuzzeltocht die ze op ludieke wijze meer leert over de Tweede Wereldoorlog en onze bevrijders.

Het tijdstip van deze actie is heel bewust gekozen, zodat de kinderen in de paasvakantie een leuke activiteit hebben en het een mooie aanloop is naar de officiële bevrijdingsdag van Hellendoorn, 10 april. Het ingevulde formulier kunnen de kinderen uiterlijk 10 april inleveren bij de AH of Primera in Hellendoorn. Natuurlijk is er een leuke prijs aan deze actie gekoppeld.

Bevrijdingsdag

Ze vragen iedereen op 10 april te vlaggen met onze nationale driekleur en er zullen wat kleinschalige activiteiten zijn, om toch die aandacht aan 76 jaar vrijheid te geven die het zo verdient. Wat die activiteiten precies zijn kan de organisatie op dit moment nog niet zeggen, omdat het heel erg afhankelijk van de corona-situatie is of alles wel door kan gaan. Ze hopen wel dat naast het officiële vlaggen op 10 april zoveel mogelijk inwoners hun wijk willen versieren met vlaggetjes in de periode van 28 maart tot en met 11 april. Samen met de banieren in het dorp gaat de vrijheid in Hellendoorn dit jaar dan in ieder geval niet als vanzelfsprekend voorbij.

Annemieke van Ipenburg
Freelancer
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden