Gemeente/ politiek

Stichting Noest verbindt tussen mensen en het bedrijfsleven

Nijverdal - Vanaf 1 januari zijn 131 medewerkers van Soweco die wonen in de gemeente Hellendoorn, in dienst gekomen bij de gemeente. 

Voor het dagelijkse werk van de werknemers heeft dit geen directe gevolgen. Zij blijven werken waar ze werken, ontvangen hetzelfde loon en dezelfde arbeidsvoorwaarden. 

Wat wel verandert is de rol van de gemeente ten aanzien van het organiseren van de werkzaamheden. Eén van de onderdelen daarvan betreft het aanbieden van beschut werk. Een zogenoemde beschutte werkplek in een beschermde omgeving. 

Noest

Dit werk wordt tot nu toe in Nijverdal uitgevoerd door de afdeling Multipack van Soweco. De organisatie daarvan wordt vanaf 1 april overgenomen door een nieuwe stichting met de naam Stichting Noest. Een stichting waarin diverse ondernemers, de gemeente en stichting React Twente samenwerken, zodat er voor alle inwoners een fijne werkplek aangeboden kan worden. 

Op donderdagavond 11 maart is de stichtingsakte voor de oprichting van Stichting Noest in Nijverdal ondertekend. De stichting, waarin diverse lokale ondernemers, de gemeente Hellendoorn en stichting React Twente samenwerken, is opgericht voor de organisatie en uitvoering van het beschutte werk op grond van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en start vanaf 1 april.  

Wat de stichting nu al uniek maakt, is de samenwerking tussen de verschillende partijen waarbij de lokale ondernemers een grote rol vervullen. Van den Brink Staalbouw, FarmFood, Niverplast, Harmeling interieurbouw en Heutink zijn de bedrijven die bij de start van Noest betrokken zijn en deelnemen aan het bestuur. 

Samenwerking lokale ondernemers

Dit bestuur nodigt ook andere ondernemers uit om actief deel te nemen aan Stichting Noest. Robert Kwintenberg van Van den Brink Staalbouw: “We willen dit echt samen met andere lokale ondernemers tot een succes maken. Het is een unieke samenwerking tussen gemeente en het bedrijfsleven en er zijn zoveel ondernemers met een sociaal hart in onze gemeente. Ook hen wil ik vragen om samen op te trekken in het zorgen voor een inclusieve gemeente. Een gemeente waarin voor iedereen geschikt werk te vinden is.”

Nijvere arbeiders

“De naam Noest is ook niet voor niets gekozen. Noest is een afkorting van Nijverdal Op Een Sociaal Traject. Maar Noest heeft meerdere betekenissen. Elke boom, elk stuk hout heeft noesten, en die willen we vaak niet zien. Noesten worden uit de planken gesneden. Stichting Noest wil de menselijke ‘noesten’ niet uit de planken snijden, maar juist laten zien! Ze horen erbij, zijn onderdeel van hout. Sterker nog, zoals iemand van de beoogde groep het zelf verwoorde: ‘het is het hardste stukje hout, wij kunnen hard werken!’. En ook dat is Noest: harde noeste nijvere arbeiders.” 

De gemeenteraad van Hellendoorn heeft afgelopen februari ingestemd met deelname van de gemeente in deze stichting, en het verlenen van alleenrecht aan deze organisatie voor de uitvoering van het beschutte werk op grond van de Wsw. Stichting Noest heeft de primaire zorg voor deze doelgroep (Wsw), maar heeft de ambitie om toe te groeien naar een organisatie die zorgt voor werk voor iedereen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zowel voor medewerkers vanuit de Wsw die beschut werken, als ook voor inwoners met een uitkering op grond van de Participatiewet, voor wie de werkzaamheden bij Noest het meest passend zijn.  

Wethouder Margreet Overmeen-Bakhuis is ontzettend blij met deze ontwikkeling en samenwerking: “Het bedrijfsleven in onze gemeente houdt van aanpakken en ook in dit geval is dat maar weer eens gebleken. Toen we met onze hulpvraag kwamen, werd er direct gekeken naar een goede oplossing. Het is fijn dat de samenwerking op deze manier plaats kan vinden en dat we inwoners een fijne beschutte werkplek kunnen bieden. Noest is lokaal ingericht en wordt gedragen door het lokale bedrijfsleven. Precies zoals het een echte ‘samenleving’ betaamt. Ik ben dan ook ontzettend trots op dat dit gelukt is. Vanuit Noest willen we ook andere ondernemers enthousiasmeren en natuurlijk ontzorgen op het gebied van detachering. Er wordt momenteel hard gewerkt aan een website waar vraag en aanbod samen moeten komen, dus aan iedereen de oproep: ‘houd de berichtgeving in de gaten!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden