<p>Wilco tussen de archiefkasten. Lang niet zo oud en stoffig als veel mensen misschien denken, alhoewel er zeker kasten zijn die veel oudere documenten bevatten.</p>

Wilco tussen de archiefkasten. Lang niet zo oud en stoffig als veel mensen misschien denken, alhoewel er zeker kasten zijn die veel oudere documenten bevatten.

(Foto: Historische Kring)
In de krant

‘Ik moest gewoon iets te doen hebben’

In de serie ‘... maakt Hellendoorn’ deze week het verhaal van Wilco Otten. Wilco is een vent in de bloei van zijn leven (44), die helemaal op zijn plek is bij de Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal. Hij doet niets liever dan in het stoffige archief rondneuzen en alle spullen inventariseren en archiveren.

Hellendoorn/Nijverdal Hij lacht om mijn beeld van een stoffig archief vol oude dozen. “Zo erg is het niet, hoor!” zegt hij vrolijk. “Ik ben altijd al erg geïnteresseerd geweest in geschiedenis en dan met name de lokale geschiedenis. Een paar jaar geleden werd ik ernstig ziek en toen ik weer een beetje opknapte, moest ik gewoon iets te doen hebben. Een neef van mijn moeder zat toen in het bestuur van de Historische Kring en ik heb hem gevraagd of hij misschien wat voor mij had. Binnen een paar dagen stond hij met materiaal voor de deur, of ik dat in de computer wilde zetten. Dat is nu ruim twee jaar geleden en als het aan mij ligt ga ik voorlopig lekker door. De laatste tijd ben ik volop bezig met het digitaliseren van documenten, foto’s, filmpjes voor ‘mijn stad, mijn dorp’, een project van het Historisch Centrum Overijssel. Zij hebben een platform ontwikkeld om de geschiedenis van Overijssel voor iedereen toegankelijk te maken. Daar kan ik de komende jaren nog wel mee vooruit.” Wilco valt even stil. “Ik ga er maar vanuit dat ik die jaren nog heb,” vervolgt hij met een vrolijke toon in zijn stem. “Toen ik bij de Historische Kring begon had ik een leeftijdsverwachting van een half jaar, maar dat is ondertussen bijna drie jaar geleden.”

Voldoening

Het vrijwilligerswerk bij de Historische Kring geeft Wilco veel voldoening. “Het is gewoon geweldig leuk om te doen. En ik doe het niet alleen, we werken met een heel team. Op dit moment niet met z’n allen tegelijk natuurlijk, daarvoor is de ruimte niet groot genoeg, maar vaak zijn we wel met z’n tweeën. Dan kun je nog even met elkaar praten, dat is wel gezellig. Maar ik vind het ook niet erg om helemaal alleen aan het werk te zijn. Dan valt het ook niet op als ik een tijdje in een boek zit te lezen. Soms verlies ik mezelf gewoon in de stukken waar ik mee bezig ben. Valt mijn oog op een naam of een afbeelding en wil ik weten waar het over gaat. Voor ik het weet zit ik dan ineens een half uur te lezen. Dat is toch geweldig. En niemand die je tot de orde roept. Ik ben ook niet de enige die dat overkomt, alle vrijwilligers hier hebben er wel eens ‘last’ van. Je hebt hier ook zoveel interessante informatie om je heen. Ik heb al een boel bijgeleerd, sinds ik dit werk doe.” Voor Wilco is een betaalde baan dan misschien geen optie, het weerhoudt hem er niet van bezig te blijven. “Ik zie de toekomst zeker vrolijk tegemoet. Bij de Historische Kring ligt nog heel veel werk op mij en andere vrijwilligers te wachten en ik kan er lekker mijn ding doen. Niets zo fijn als tussen de archiefkasten op zoek naar documenten en mappen om te inventariseren en digitaliseren. Het geeft mij heel veel voldoening dat ik op deze manier mijn steentje kan bijdragen.”

Soms grijpt de materie je en vergeet je helemaal de tijd

De Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal zet zich in voor behoud en herontwikkeling van cultureel erfgoed. Dat doen ze door het documenteren en ontsluiten van het plaatselijk verleden en ze organiseren elk jaar verschillende activiteiten.

Jaar van de Vrijwilliger

Daar besteedt deze krant samen met Stichting De Welle het hele jaar volop aandacht aan. We laten veel vrijwilligers aan het woord, maar brengen ook organisaties en verenigingen in beeld die gebruik maken van vrijwilligers en waarom zij die mensen zo hard nodig hebben. Vrijwilligerswerk van alle kanten bekeken.

Stichting De Welle

...is de vrijwilligersorganisatie van de gemeenten Hellendoorn en Wierden. Zij verbinden vraag en aanbod en initiëren veel activiteiten voor diverse bevolkingsgroepen die gedragen worden door vrijwilligers. Met de reeks artikelen in deze krant geven zij inzicht in hun werkzaamheden.

Annemieke van Ipenburg
Freelancer
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden