<p>In zijn vrije tijd ontpopt Peter zich tot een goedlachse man.</p>

In zijn vrije tijd ontpopt Peter zich tot een goedlachse man.

(Foto:)
In de krant

‘Soms klinkt er een lach en dat is mooi’

Corona beïnvloedt het leven van ons allemaal. In deze rubriek interviewt Joke Achterkamp mensen in ‘coronaberoepen’. Denk aan mensen in de zorg of het onderwijs, de horeca of supermarkt. Deze keer is Joke in gesprek met Peter van den Heuvel, uitvaartondernemer.

door Joke Achterkamp-van Dijken

Nijverdal - “Mijn werk wordt absoluut beïnvloed door corona. Het beïnvloedt vooral de manier van afscheid nemen. Zo worden er nu maar 50 mensen bij de plechtigheid toegelaten, mits de ruimte het toelaat, anders is het aantal nog minder. 

Een mondkapje is verplicht en er moet overal voldoende afstand worden gehouden, ook tijdens het condoleren en de koffietafel. De meeste mensen begrijpen dit maar er zijn ook mensen die een mondkapje weigeren of geen afstand houden. Ik snap de reactie wel, want door het verdriet dat er is, is er behoefte aan troost en nabijheid. Maar de maatregelen zijn er niet voor niets. Natuurlijk let ik erop en spreek ik mensen zo nodig aan maar dat is niet altijd voldoende. Dan krijg ik reacties als ‘Waar bemoei je je mee?’ Die reacties doen pijn want ik doe het in de eerste plaats voor de familie. Ik wil geen politieagent spelen maar ik ben wel eindverantwoordelijk en wil dat mensen gezond blijven, inclusief mezelf. Doordat ik zelf ook slechte longen heb, brengt dat extra spanning met zich mee. Ook tijdens de voorbereidingen is die spanning voelbaar. De voorbereiding wordt zoveel mogelijk via Teams gedaan, of met maximaal drie personen op kantoor. Als het thuis moet, of je moet er zijn om de kaarten te brengen bijvoorbeeld dan moeten mensen kunnen garanderen dat er voldoende afstand gehouden kan worden. En dat gaat onbedoeld nog wel eens mis want dan loopt de buurman even binnen of komt de huisarts langs. Daarnaast is het drukker doordat er meer overlijdens zijn op het moment. Of dit door corona komt, is moeilijk te zeggen maar als er van de zes overlijdens vijf besmet waren met corona, dan is dat wel opvallend. Die stijgende lijn brengt extra druk met zich mee. 

Het is een 24/7-baan, waarbij de weekenden verdeeld worden, maar echt vrij ben je bijna nooit. Daarom is het heel fijn dat we een betrokken team hebben waarbij de onderlinge collegialiteit sterk is. We kijken naar elkaar om, houden elkaar in de gaten en springen bij als dat nodig is. Daar ben ik heel dankbaar voor. Zonder de betrokkenheid van het team en de steun van mijn gezin had ik dit nooit zo lang vol kunnen houden. 

‘Je moet eraan wennen, maar niet aan gewend raken’

Ik doe dit werk al ruim 35 jaar en nog steeds is dit het mooiste werk dat er is. In een paar dagen deelgenoot van de familie worden is de kracht van dit vak. Het is een intense periode waarin je nauw met de familie samenwerkt. Je ziet de familie op hun kwetsbaarste momenten. Het vertrouwen dat je dan van de familie krijgt is prachtig. Dan heb je het gevoel dat je echt wat voor een ander kunt betekenen. Dat gevoel, dat ik iets kan betekenen voor anderen, heb ik nog steeds maar de maatregelen maken het wel ingewikkelder er een mooi afscheid van te maken. Hierdoor ontstaan er creatieve oplossingen, zoals de livestreams en het digitale condoleanceregister. Hier nemen mensen echt de tijd voor en schrijven zulke mooie berichten. Je kunt er zelfs een foto bijvoegen. Het is heel ontroerend als je die berichten na een maand, verzameld in een boek, aan de nabestaanden geeft. 

Doordat het afscheid nu in een kleine, vertrouwde kring plaatsvindt, wordt het persoonlijker en intiemer en lijkt de drempel om iets persoonlijks te doen of te zeggen lager. En als er dan persoonlijke herinneringen worden gedeeld die bijna iedereen herkent, wordt er hier en daar weer eens gelachen. Dat vind ik mooi. Ik hoop dat dat blijft, net zoals het digitale condoleanceregister.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden