<p>Vorig jaar vierden de horecaondernemers dat ze weer aan het werk mochten en zaten de terrassen gezellig vol. Voorlopig blijven ze hier leeg, de ondernemers doen niet mee aan de acties. (foto: A. van Ipenburg)</p>

Vorig jaar vierden de horecaondernemers dat ze weer aan het werk mochten en zaten de terrassen gezellig vol. Voorlopig blijven ze hier leeg, de ondernemers doen niet mee aan de acties. (foto: A. van Ipenburg)

(Foto: A. van Ipenburg)
In de krant

‘We draaien nu al ‘n jaar stabiel slecht’

Terwijl de ene ondernemer ‘gewoon’ verder kan werken en een ander zelfs floreert, zitten er ook veel ondernemers met de handen in het haar. Zelfs de kappers mogen dat vanaf deze week weer doen. Voor de horecaondernemers hangen er echter nog steeds donkere wolken aan de horizon.

Nijverdal/Hellendoorn Zeker met het prachtige weer en de warme temperaturen van afgelopen week is dat moeilijk te accepteren. Helemaal als je ziet dat mensen massaal een plekje buiten opzoeken om van dat mooie weer te genieten. Een groep ondernemers in Brabant besloot actie te voeren en wil op 2 maart hun terrassen open gooien. Natuurlijk wel op een corona-veilige manier. Dat initiatief werd door veel horecaondernemers in Nederland overgenomen, hoewel de minister het ten zeerste afraadde en er zeker boetes uitgeschreven zullen worden.

Hier maar eens een rondje bellen; kunnen we deze week het terras op of niet? Voor wie dat al wil, want de temperaturen zijn er niet echt naar...

Actiebereidheid

Er klinkt een zekere berusting door bij de ondernemers die ik spreek. Maar ook een heel praktische benadering en zeker ook actiebereidheid. ‘Noabers’ en ‘De Gulle Goedzak’ hadden graag hun terrassen open gegooid, maar aangezien de andere horeca niet meedoet, doen zij het toch ook maar niet. “Dat is dan wel heel makkelijk beboeten,” zegt Petra Meulmeester. “We wilden graag meedoen, want het is echt genoeg zo, maar het risico is zo te groot. Ze zeggen de hele tijd zo mooi ‘we moeten het samen doen’, maar dat ‘samen’ is voor de horeca wel heel erg eenzaam. We zijn het echt zat.” Petra verwacht dat er nog wel de nodige horecazaken om zullen vallen. “Het moet niet heel lang meer duren, want dan komen diverse ondernemers echt in de problemen. Er zijn nu veel ondernemers die gebruik maken van een uitstelregeling, bijvoorbeeld voor de betaling van huur of belasting. Dat uitstel duurt niet eeuwig, je moet dat geld toch een keer gaan betalen. En als je het nu niet kan betalen, kun je dat straks ook niet. Daarom hebben wij daar heel bewust niet voor gekozen. Voor je zover bent dat je weer genoeg omzet draait voor die kosten, ben je maanden verder. En ik verwacht niet dat de ondernemers zolang uitstel krijgen. We zijn nu al bijna een jaar aan het overleven. Wel de vaste kosten, niet de inkomsten, dat heeft een enorme achterstand opgeleverd. De horeca- en evenementenbranche heeft het zwaar, maar daarmee ook bijvoorbeeld onze toeleveranciers. Het gaat echt veel verder dan je zo op het eerste gezicht zou zeggen. En juist daarom staan volledig achter de actie.”

Dankbaar

Annelot van Buren vertelt dat ‘de Budde’ op dit moment ‘stabiel slecht’ draait. “We redden het nog, maar het houdt echt niet over. We zijn heel dankbaar dat onze gasten ons nog steeds weten te vinden en veel gebruik maken van onze afhaalmogelijkheden. We hebben goed nagedacht over de actie, maar we hebben besloten het niet te doen. Als we open gaan, willen we volledig open. Het weer is te onbestendig om alleen het terras open te hebben. Zolang het een beetje mooi weer is komen de mensen waarschijnlijk wel, maar als het weer omslaat niet meer en dan zitten wij weer met onze voorraad. Dat risico willen we niet lopen. Dan kunnen we beter doorgaan, zoals we nu doen. Dat is op zich natuurlijk waardeloos, want je wilt gewoon je werk kunnen doen, maar zo is onze situatie wel stabiel in deze bizarre tijd.”

Terug bij af

Bij ‘de Barbier’ in Hellendoorn blijft het terras voorlopig ook binnen. “Voor ons is het niet echt interessant,” vertelt Marijke. “Er komen hier vooral jongeren, ‘s avonds in het weekend. Als het dan echt heel mooi warm weer is gaan ze wel buiten op het terras zitten, maar daar is nu nog helemaal geen sprake van. En als ik dan hoor dat het aantal besmettingen weer oploopt, neem ik liever geen risico. Stel je voor dat het weer erger wordt, dan zijn we straks weer terug bij af en moeten we nog langer dicht blijven. Nee, dat risico lopen we liever niet. Gelukkig hebben wij de afgelopen jaren een buffer opgebouwd, ons pensioen eigenlijk, zodat we het nog even kunnen uitzingen. Maar ik kan me goed voorstellen dat er veel ondernemers zijn die dat niet kunnen. Die net begonnen zijn. Dan is het wel heel moeilijk.” Misschien dat zij wel, net als Noabers en de Gulle Goedzak, hun terras opzetten, maar ze zullen geen gasten ontvangen.

Annemieke van Ipenburg
Freelancer
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden