Daniëlle (rechts) en haar moeder bij het overhandigen van ingezamelde boodschappen voor de Voedselbank. Er is een mooie samenwerking ontstaan.
Daniëlle (rechts) en haar moeder bij het overhandigen van ingezamelde boodschappen voor de Voedselbank. Er is een mooie samenwerking ontstaan. (Foto: Noabers voor Noabers)
In de krant

‘Ik zie dat het moet, dat het nodig is’

Afgelopen week kwam in het nieuws naar voren dat veel mensen die recht hebben op hulpmaatregelen dat of niet weten, of op de één of andere manier buiten de boot vallen. Omdat ze net niet precies in dát hokje passen dat de regering ervoor gemaakt heeft. En de uitvoeringsinstanties zich aan de regels moeten houden.

Hellendoorn - Wie hier ooit op welke manier dan ook mee te maken heeft gehad, weet precies waar het over gaat. Ervaringsdeskundige Daniëlle Harbers-Ros besloot niet met lede ogen toe te kijken, maar riep de stichting Noabers voor Noabers in het leven. Gesteund door diverse andere vrijwilligers die weten waar het over gaat, probeert ze het gat tussen ‘wel in aanmerking komen voor regelingen’ en ‘genoeg verdienen om het zelf te kunnen doen’ op te vullen.

“En dat valt nog niet mee!” zegt ze met een lach en een zucht. “Er zijn in de gemeente Hellendoorn veel gezinnen die op het randje van armoede leven, maar slechts een handvol meldt zich. Ik kom daar toch niet voor in aanmerking, hoor ik steeds. Maar dat bepalen wij! Het kan heel goed zijn dat je net teveel verdient of overhoudt voor de andere organisaties om je te kunnen helpen. Juist dan moet je bij ons komen. Ik kan het niet genoeg benadrukken.”

Persoonlijke situatie

Waar organisaties als het Hulpfonds (voor kindpakket en gebruiksgoederen) en de Voedselbank zich strak aan regels moeten houden, kent Noabers voor Noabers iets meer flexibiliteit. “De regels zijn er niet voor niets en je moet ergens een grens trekken, maar hoe zuur is dat als je nét boven die grens zit en niet weet hoe je eten op tafel moet krijgen? Als je net buiten alle regelingen valt? Om die mensen een steuntje in de rug te geven zijn wij er. Wij zijn er niet voor langlopende regelingen, maar voor extraatjes. Zo kunnen wij elke week ongeveer dertig gezinnen voorzien van een voedselpakket, mede dankzij de Voedselbank. Dat betekent voor ons ‘klantenbestand’ één voedselpakket per drie weken. Min of meer. Soms kan het iets vaker, soms heeft iemand minder vaak iets nodig. We proberen echt alles af te stemmen op de persoonlijke situatie. Soms heeft iemand even twee of drie maanden ondersteuning nodig. Er kan zomaar iets gebeuren waardoor je ineens minder geld te besteden hebt dan je nodig hebt. Als je een week moet overbruggen lukt dat vaak wel, maar als het een maand is, wordt het al veel lastiger.”

Activiteiten

Naast voedselpakketten deelt Noabers voor Noabers op het moment in de schoolvakanties speelgoed uit. “Dat doen we per leeftijdsgroep en omdat er zo weinig mogelijk is door alle corona-maatregelen. Vaste activiteiten zijn bijvoorbeeld knutselmiddagen voor kinderen of kerst-/paasbakjes maken voor volwassenen. En we houden twee keer per jaar een kledingbeurs. Hier kunnen mensen met een kleine beurs zichzelf gratis in het ‘nieuw’ steken. Hiervoor zamelen we gebruikte kleding in, maar donaties van kledingzaken zijn natuurlijk ook welkom,” zegt ze met een knipoog. Door corona liggen deze activiteiten helaas stil, maar zodra het weer kan...

“We zien nu een zekere ‘corona-armoede’ ontstaan en we hopen echt dat mensen die ons nodig hebben ons vinden. Daar zijn we voor!”

Noabers voor Noabers werkt samen met organisaties als het Hulpfonds, Steunpunt Minima, de Voedselbank, Stichting BOOM en VluchtelingenWerk. Onderling verwijzen ze mensen naar elkaar door, natuurlijk in strikte privacy. “Gegevens van mensen worden nooit zomaar gedeeld, daarvoor doen we te waardevol werk. Mensen moeten ons volledig kunnen vertrouwen.”

Noabers voor Noabers

...werd een jaar geleden opgericht, omdat het nodig was. Ze hebben de ANBI status en staan open voor hulpvragen en donaties. Kijk op www.noabers-voor-noabers.nl voor meer informatie of mail noabersvoornoabers@outlook.com. Een donatie overmaken kan op NL51SNSB0339675489.

Annemieke van Ipenburg
Freelancer
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden