Een ‘Notterpeer’ wordt door Wim Wolbrink (rechts) en Henk van Dieten van de werkgroep Landschap overhandigd aan de familie ten Hove in Zuna.
Een ‘Notterpeer’ wordt door Wim Wolbrink (rechts) en Henk van Dieten van de werkgroep Landschap overhandigd aan de familie ten Hove in Zuna. (Foto: Geertje Roelofs)

Feestelijke fruitbomenactie coöperatie Notter-Zuna

Notter/ Zuna - De Coöperatie Notter-Zuna (CONZ) maakt zich hard voor de toekomst van Notter en Zuna. Samen met de inwoners wil de CONZ de buurtschappen Notter en Zuna generatiebestendig en duurzaam maken.

Speerpunten zijn de sociale, economische en ecologische bloei van de buurtschappen. De coöperatie zet zich hiervoor in met de werkgroepen: Landschap, Wonen, Duurzaamheid, Zorg van jong tot oud en Agrarisch & Ondernemen. En sinds het najaar van 2020 is ook het Gemeenschappelijk Belang Notter-Zuna (GBNZ) opgegaan in de coöperatie.

Voorzitter van de werkgroep Landschap, Henk van Dieten: “Ondanks de corona maatregelen zijn we voor zover het mogelijk was doorgegaan met het onderhoud en herstel van houtwallen en bosjes. Daarbij maken we dankbaar gebruik van een werkploeg van Baanbrekend Landschap. Ook de andere werkgroepen hebben geprobeerd om zo goed mogelijk door te werken en enkele mooie resultaten geboekt. Informatie hierover is te vinden op onze website www.conz.nl.”

Samenwerken aan de toekomst van heel Notter en Zuna. De coöperatie wil graag dat ook de stem van mensen die nog geen lid zijn van CONZ gehoord wordt. Van Dieten: “Het liefst maken we natuurlijk alle inwoners van onze buurtschappen lid van de coöperatie. Helaas is de ledenwerving door de Covid-19 maatregelen enigszins gestagneerd. Straks pakken we dit weer op en hopen we onze ‘naobers’ ook weer persoonlijk te kunnen ontmoeten. Bijvoorbeeld in het Kulturhus ‘Irene’ aan de van Kregtenweg in Notter, waar we sinds 1 januari ook een eigen plek hebben. Inmiddels zijn ruim 35 procent van onze gezinnen lid van CONZ. Inwoners van Notter en Zuna kunnen zich aanmelden als lid van de coöperatie via www.conz.nl/aanmelden.”

“In het begin van dit jaar hebben we toch het honderdste lid ingeschreven. Daar zijn we heel blij mee en ook best wel trots op. Het bestuur van de CONZ heeft gemeend om het bereiken van dit mooie aantal leden op een bijzondere manier te vieren. Daarom is er een feestelijke fruitbomenactie opgezet en heeft het bestuur, in overleg met ons als werkgroep ‘Landschap’, besloten 25 vruchtbomen cadeau te doen aan leden. De verdeling van de bomen is middels loting gegaan. Er zijn vijf geënte ‘Notterperen’ en nog eens twintig andere vruchtbomen van oude ‘vergeten rassen’ beschikbaar gesteld. De ‘Notterpeer’ is een oude lokale soort, waarvan er al sinds mensenheugenis een exemplaar op een erf aan de Klokkendijk in Notter staat. En deze vijf enten zijn van die ene boom afkomstig.”

Winnaars

De loting van de fruitbomen heeft inmiddels plaatsgevonden en de bomen zijn op zaterdag 27 februari uitgereikt aan de winnaars. Een van de winnaars van een ‘Notterpeer’ is de familie Ten Hove uit Zuna. Op de vraag aan de heer Ten Hove waarom zijn voorkeur uitgaat naar een ‘Notterpeer’ is zijn antwoord: “Vroeger was er nog wel eens strijd (met een knipoog) tussen de Notterianen en de Zunamieten. Ik zie het als een teken van verbinding, om juist een ‘Notterpeer’ op mijn erf in Zuna te planten.” Hoe mooi is dat? Een prachtig voorbeeld van hoe ver ‘Noaberschap’ kan gaan. Het bestuur feliciteert alle winnaars én wenst hen veel succes bij het verzorgen van de appel- of perenboom!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden