<p>Marjolein schenkt in stijl het ene na het andere drankje tijdens de Tirolermiddag bij het Helders Fees. Ze krijgt zo veel contact met allerlei mensen, wat volgens haar het leukste is aan vrijwilligerswerk.</p>

Marjolein schenkt in stijl het ene na het andere drankje tijdens de Tirolermiddag bij het Helders Fees. Ze krijgt zo veel contact met allerlei mensen, wat volgens haar het leukste is aan vrijwilligerswerk.

(Foto: Marjolein Bakker)
In de krant

‘Leukste is verbinding met de mensen’

Naast haar werk in een supermarkt is Marjolein Bakker super actief als vrijwilliger. Achter de bar bij waterpolowedstrijden van ZPC Het Ravijn, het Helders Fees of Openluchttheater is zij een bekende verschijning. Net als in de Blokkendoos of bij Handicamp. Waar haalt ze alle tijd en energie vandaan?

Nijverdal - Marjolein lacht als ik mijn bewondering uitspreek. Net als heel veel andere vrijwilligers vindt zij het volkomen normaal en vanzelfsprekend dat zij dit allemaal doet. “Het is gewoon heel leuk om te doen,” vertelt ze. “Ik ging vaak met mijn vader naar de waterpolowedstrijden van Het Ravijn, toen nog in het oude zwembad. Daar ben ik begonnen met het vragen van entreegeld. Als ik daarmee klaar was, bleef ik natuurlijk kijken en praatte wat met de mensen achter de bar. Soms lieten ze mij helpen en dat werd steeds meer.”

Van het een komt het ander

Marjolein zegt terloops dat ze een beperking heeft. “Maar dat beperkt mij niet echt bij mijn (vrijwilligers)werk en anders vraag ik om hulp.” Naar aanleiding van haar werk bij de waterpolowedstrijden werd ze gevraagd ook te helpen bij de zwemwedstrijden. “Dat zijn twee heel verschillende onderdelen, maar het is wel heel leuk om het voor beide te doen.”
Hoe ze bij het Openluchttheater, Helders Fees of Handicamp terecht is gekomen weet ze niet meer precies. “Maar heel veel mensen kennen mij inmiddels en je rolt zo van het een in het ander. Er is vast iemand van het waterpolo of zwemmen geweest die gevraagd heeft of ik bijvoorbeeld bij het Helders Fees wilde helpen. Ik ga zelf wel eens mee met reizen van Handicamp, die reizen zijn echt geweldig, dus daar ben je dan ook bekend. Het is wel leuk om daar koffie te schenken, hoor. Dan praat je met allemaal mensen die net terugkomen van een reis en hoor je al hun verhalen. Dan is het net of je zelf weer even op vakantie bent.”

Mooie verdeling

Dat ze haar vrijwilligerswerkzaamheden goed heeft gekozen, blijkt wel als ze vertelt dat het elkaar mooi aanvult. “Als het waterpoloseizoen afgelopen is, begint het Openluchtseizoen. De bingo’s in de Blokken en het koffie schenken bij Handicamp doe ik ongeveer één keer per maand en dat is eigenlijk nooit tegelijk. Bijna alles valt in het weekend en ik werk alleen ‘s morgens, dus als er doordeweeks ‘s avonds een keer iets gedaan moet worden, kan dat ook. Het is zo mooi verdeeld.”

Saai

Marjolein vindt het heel vervelend dat ze nu niet mag werken. “De waterpoloërs spelen wel weer wedstrijden, maar ik mag er niet bij zijn. Niemand mag er bij zijn. Dat vind ik wel heel jammer, want ik kan nu ook de wedstrijden niet zien. En daar geniet ik altijd heel erg van. Op dit moment doe ik echt niets. Het Openluchttheater is nog gesloten en de bingo’s gaan niet door. Ik mis de contacten met alle mensen. Dat is toch het leukste van mijn vrijwilligerswerk, de verbinding die je hebt met de mensen. Het is altijd leuk, mensen hebben altijd goede zin. Dat stimuleert me heel erg, fijn onder de mensen zijn en met iedereen een praatje maken. Soms spreek ik nu wel eens iemand in de supermarkt, maar dat is altijd heel kort en oppervlakkig. Het is nu heel saai en ik kan niet wachten om weer achter de bar te staan!”

Jaar van de Vrijwilliger

Het hele jaar besteedt deze krant daar samen met Stichting De Welle volop aandacht aan. We laten veel vrijwilligers aan het woord, maar brengen ook organisaties en verenigingen in beeld die gebruik maken van vrijwilligers en waarom zij die mensen zo hard nodig hebben. Vrijwilligerswerk van alle kanten bekeken.

Stichting De Welle

...is de vrijwilligersorganisatie van de gemeenten Hellendoorn en Wierden. Zij verbinden vraag en aanbod en initiëren veel activiteiten voor diverse bevolkingsgroepen die gedragen worden door vrijwilligers. Met de reeks artikelen in deze krant geven zij inzicht in hun werkzaamheden.

Annemieke van Ipenburg
Freelancer
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden