‘Campagne voeren kan dit jaar niet’


<p>Johan Stuut (links) en Richard de Mos bezochten verschillende beoogde locaties voor windturbines in het mooie, besneeuwde buitengebied van Hellendoorn.&nbsp;</p>

Johan Stuut (links) en Richard de Mos bezochten verschillende beoogde locaties voor windturbines in het mooie, besneeuwde buitengebied van Hellendoorn. 

(Foto: Code Oranje)
In de krant

‘Campagne voeren kan dit jaar niet’

Grootschalig campagne voeren voor de Tweede Kamerverkiezingen zit er dit jaar niet in, maar op kleine schaal blijkt er nog wel wat mogelijk te zijn. Op uitnodiging van Johan Stuut kwam de lijsttrekker van Code Oranje een kijkje nemen in het Twentse.

Hellendoorn - Johan Stuut staat op de lijst van Code Oranje en hoopt een plekje in de Tweede Kamer te bemachtigen tijdens de verkiezingen op woensdag 17 maart. “Ik ben natuurlijk geen onbekende in de politiek,” vertelt Johan. “Ik heb twaalf jaar in de gemeenteraad van Hellendoorn gezeten en sinds 2019 zit ik al in de Provinciale Staten.”

Hoezo Code Oranje? Elke verkiezing komen er weer nieuwe partijen bij, leden splitsen zich later weer af, de kiezer ziet door alle verschuivingen door de bomen het bos niet meer. “Wij zien dat bij gemeenteraadsverkiezingen een derde van de kiezers op een lokale partij stemt. Maar die zijn bij de landelijke verkiezingen niet vertegenwoordigd en het is lastig een partij te vinden die juist ook die lokale belangen hoog op de agenda heeft staan. Dat heeft Bert Blase, burgemeester van Heerhugowaard, doen besluiten een landelijke partij op te richten, die eigenlijk alle lokale partijen verenigt. Op deze manier hoopt hij het democratisch proces te versterken en vernieuwen. Een voorbeeld daarvan is de gekozen burgemeester. Overal in Europa hebben landen gekozen burgemeesters. Wie weet nou beter wat het beste voor hun gemeente is, dan de inwoners zelf? Niet iemand van een bepaalde partij, maar iemand met hart en passie voor de gemeente. Met Code Oranje willen we al het lokale beleid vertalen richting Den Haag.”

Links en rechts

“Wat ik wel leuk vind, zijn de discussies die we soms hebben, omdat we zowel linkse als rechtse elementen in ons programma hebben opgenomen. Zo pleiten wij voor de terugkeer van het ziekenfonds. Een overwegend links standpunt. Tegelijk maken wij ons hard voor de boeren, wat weer vooral een rechts standpunt is. Dat maakt het lastig ons in een hokje te stoppen en dat levert mooie discussies op.”

Lijsttrekker op bezoek

Johan is er best trots op dat de partij hem vroeg het gezicht van het oosten te worden voor Code Oranje. “Dat heb ik uitvoerig overlegd met de Statenfractie en natuurlijk mijn thuisfront voor ik het accepteerde. In het kader van de energietransitie heb ik lijsttrekker Richard de Mos uitgenodigd hier te komen kijken en in gesprek te gaan met leden van de actiegroep ‘Tegenwind’ uit Daarle en Daarlerveen. We zijn zaterdag op verschillende beoogde windturbine locaties geweest en hebben uitvoerig met de mensen gesproken. Alle corona-maatregelen in acht nemend natuurlijk. Dat is heel belangrijk voor deze partij: lokale mensen die niet gehoord worden, daar ga je naar toe. Dat noemen we ‘ombudspolitiek’.”

Omdat de partijen dit jaar niet grootscheeps campagne kunnen voeren wordt deze strijd vooral op sociale media gestreden. “En we hebben ervoor gezorgd dat we in de stemwijzer zitten. Dat geeft partijen nog een beetje de gelegenheid zich te profileren. De meeste mensen worstelen niet alle partijprogramma’s door, maar veel doen wel de stemwijzer. Als jij daar dan als partij uitkomt gaan de mensen wel meer informatie zoeken.”

Johan Stuut heeft twaalf jaar voor een lokale partij in de gemeenteraad van Hellendoorn gezeten, voor hij verkozen werd voor de Provinciale Staten. Daar splitste hij zich af van Forum voor Democratie en ging met enkele anderen verder als een onafhankelijke partij. Dat trok de aandacht van Code Oranje die hem vroegen dit jaar voor hun mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen.

Tweede Kamerverkiezingen

Op woensdag 17 maart worden we allemaal weer verwacht in de stemhokjes. Er is alles aan gedaan de verkiezingen zo corona veilig mogelijk te houden. Bepaalde groepen mogen per post stemmen, iedereen mag zelf een rood potlood meenemen en overal is anderhalve meter afstand.

Annemieke van Ipenburg
Freelancer
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden