Basisscholen weer open... na heerlijke dag ijsvrij


<p>Op de meeste scholen was er ook na maandag nog volop ruimte voor een flinke dosis sneeuwpret.</p>

Op de meeste scholen was er ook na maandag nog volop ruimte voor een flinke dosis sneeuwpret.

(Foto: 't Heem)
In de krant

Basisscholen weer open... na heerlijke dag ijsvrij

Het bericht dat de basisscholen weer open mochten, werd in veel huiskamers met gejuich ontvangen. Kinderen die niet konden wachten om al hun vriendjes en vriendinnetjes weer te zien, leraren die weer écht les wilden geven en ouders die blij waren dat zíj die taak niet meer op zich hoefden te nemen.

Hellendoorn - En toen werd er code rood gegeven in verband met sneeuw, wind en andere barre omstandigheden. De witte wonderwereld hield de scholen een dag extra gesloten. We leven op dit moment echt in een bijzondere tijd.

Maar hoe is die eerste week school verder verlopen? Waren de kinderen echt blij? Hebben ze echt een achterstand? Valt er aan alle maatregelen te voldoen? De directeuren die ik spreek kunnen wel lachen om dit spervuur van vragen.

“Het was natuurlijk wel een rare start,” zegt Martijn Kelder, directeur van basisschool De Veenbrug en speciaal onderwijs De Brug. “We mochten weer open en hadden alles geregeld, waren er helemaal klaar voor en toen bleven de scholen toch een dag langer dicht. Dat is wel even vreemd, maar we hoorden dat de kinderen enorm van de sneeuw hebben genoten. Verder zijn we vooral heel positief van start gegaan. Leerlingen en leraren zijn allemaal echt blij dat ze weer naar school mogen. Voor de leraren is het fijn dat ze de kinderen weer in de klas hebben en echt kunnen zien of ze goed meedoen met de les. Tijdens de online lessen heb je daar toch minder kijk op.”

Martijn merkt niet echt verschil in enthousiasme tussen leerlingen van De Veenbrug en De Brug. “De leerlingen willen allemaal weer even graag naar school. Op De Brug hebben we de afgelopen weken wel meer kinderen opgevangen, omdat daar meer ‘kwetsbare’ kinderen op school zitten, dat is inherent aan het soort onderwijs. De kinderen en leraren hebben het thuis blijven en online onderwijs verder vrijwel hetzelfde ervaren.”

Geen valse start

Tiemen Kiers, directeur van De Ark in Daarle, vertelt in grote lijnen hetzelfde verhaal. “Wij hebben de afgelopen week als heel positief ervaren. Sommigen zeggen dat we een valse start hebben gemaakt, maar dat is zeker niet het geval. De kinderen hebben enorm van de sneeuw genoten en het was gewoon niet veilig genoeg iedereen naar school te laten komen. Dan moet je gewoon genieten van een extra vrije dag. We hebben de afgelopen weken hard genoeg gewerkt met z’n allen. De leerkrachten, maar zeker ook de leerlingen en hun ouders. Daar hebben we iedereen ook een groot compliment voor gegeven. Dinsdag kwamen de kinderen weer vol enthousiasme op school en hebben we de draad weer opgepakt.”

Over achterstanden willen de heren het eigenlijk niet hebben. “In mijn optiek hebben de kinderen geen achterstand opgelopen,” zegt Tiemen. “Ze hebben alleen tot nu toe te weinig tijd gehad alle informatie tot zich te nemen.” “Het is ook nog veel te vroeg om te beoordelen of kinderen een achterstand hebben opgelopen,” vindt Martijn. “En ten opzichte waarvan dan? Iedereen heeft het steeds maar over achterstanden die kinderen oplopen, maar dat sommige kinderen juist floreren bij dit thuisonderwijs hoor je nergens. En dat is zeker wel het geval.”

Iets waar ik uit eigen ervaring over mee kan praten. Dochterlief presteert het beste op school. De enige ‘achterstand’ die zij heeft opgelopen is die ten opzichte van zichzelf. Ze is nu minder ver dan ze anders geweest zou zijn. Zoonlief bloeide op met het thuisonderwijs. Geen drukke klas vol afleiding, lekker met je eigen werk bezig kunnen zijn (en geen lange instructies...). En die verhalen hoor ik ook van andere ouders. Elk kind gaat er op zijn eigen manier mee om. En daar hebben de scholen echt wel oog voor. “We moeten nu kijken wat de beste manier is om verder te gaan. Voorlopig in ieder geval weer gezellig met z’n allen naar school en maar hopen dat er nu niet allerlei ziektes de kop op steken. Daar is het wel het seizoen voor. Over een paar weken is het weer tijd voor toetsen, waarna we een goed beeld hebben waar de kinderen staan.” “En wat we niet genoeg kunnen benadrukken is de waardering die wij hebben voor iedereen die thuis de kinderen heeft opgevangen en ondersteund. Er is echt geweldig veel en goed werk verzet. Door de ouders én door de leraren.”

Annemieke van Ipenburg
Freelancer
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden