Code Oranje-lijsttrekker Richard de Mos en Statenlid Johan Stuut bezoeken Tegenwind Daarle


Foto:

Code Oranje-lijsttrekker Richard de Mos en Statenlid Johan Stuut bezoeken Tegenwind Daarle

Daarle - Code Oranje lijsttrekker Richard de Mos en Statenlid Johan Stuut bezochten zaterdag Tegenwind Daarle in West-Twente, om steun te betuigen in hun strijd tegen de komst van windmolens. “Die ondingen moeten er niet komen”, aldus Stuut.

Code Oranje krijgt steeds vaker signalen dat er overal in het land - zo ook in West-Twente - windmolens worden neergezet, zonder dat daar enig draagvlak voor is onder de bevolking. Landschapsvervuiling, een verpest uitzicht, hinderlijke slagschaduw van ronddraaiende wieken, hoofdpijn door laagfrequent geluid, waardedaling van woningen. “Vraag omwonenden van een windpark naar hun bezwaren en ze dreunen dit rijtje moeiteloos op,” zegt De Mos.

Uit een inventarisatie van de energieplannen van alle Nederlandse regio’s blijkt dat uiterlijk in 2030 zo’n 3180 windmolens en 68.900 voetbalvelden vol zonnepanelen worden gerealiseerd. De plannen zijn vastgelegd in regionale energiestrategieën. Experts zien grote problemen. Ze vrezen voor verloedering van het landschap en veel weerstand van burgers. (1) 

“Dit doordrambeleid zorgt voor een bom onder het draagvlak van de transitie van fossiele naar schone energie. Een gemiste kans”, stellen Richard de Mos en Energiecommissaris Ruud Koornstra. In plaats van windmolens op land en velden vol zonnepanelen, pleiten de kandidaat-Kamerleden van Code Oranje ervoor om zoveel mogelijk huizen te voorzien van zonnepanelen op de eigen daken. Ook kernenergie en andere energiebronnen moeten worden ingezet. 

“Als we zonnepanelen op daken van huizen leggen, hebben we drie keer winst. We houden ons landschap mooi, we stappen over op schone energie én we realiseren voor onze inwoners een lagere energierekening”, aldus De Mos en Koornstra, die ook het Nederlandse MKB veel meer ruimte willen geven om met energiezuinige oplossingen te komen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden