Onderzoek naar maatschappelijke invulling RK-kerk en pastorie in Nijverdal

Onderzoek naar maatschappelijke invulling RK-kerk en pastorie in Nijverdal

Nijverdal - In samenwerking met de Rooms-Katholieke Kerk in Nijverdal gaat de gemeente Hellendoorn een haalbaarheidsonderzoek doen naar nieuwe mogelijke maatschappelijke invullingen voor het RK-kerkgebouw en de pastorie aan de Grotestraat in Nijverdal. Daarbij maakt de gemeente ook gebruik van een Rijksbijdrage voor het opstellen van een kerkenvisie om dit onderzoek uit te voeren.

De Rooms-Katholiek Kerk in Nijverdal is een gemeentelijk monument op een prominente plek in het centrum van Nijverdal. Doordat minder mensen de kerk bezoeken voor wekelijkse diensten, onderzoekt de gemeente in samenwerking met de locatieraad de mogelijkheden voor een andere gebruiksfunctie van de kerk en pastorie.

Daarom gaat de gemeente aan de slag met het maken van een plan voor een kostendekkende exploitatie van de kerk en pastorie aan de Grotestraat. Daarbij worden naast de bouw- en cultuurhistorische kenmerken van de kerkgebouwen ook de mogelijke maatschappelijke functies en potentiële gebruikers van de gebouwen in kaart gebracht. Dit laatste zal door Stichting Cultuurnetwerk gemeente Hellendoorn worden verzorgd.

Daarnaast wordt onderzocht of een multifunctionele maatschappelijke invulling mogelijk is, waarbij meerdere organisaties gebruik maken van de diverse ruimtes. Ook worden met andere kerkelijke organisaties de mogelijkheden besproken om samen met de Rooms-Katholieke parochie, het kerkgebouw te gebruiken voor hun diensten.

Ontwerpschetsen

Op basis van de geïnventariseerde mogelijke maatschappelijke functies en nieuwe gebruikers van de kerk en pastorie, worden door het Nijverdalse architectenbureau 01Architecten ook schetsen gemaakt van de daadwerkelijke inpassing van deze nieuwe functies in de kerk en pastorie. 

Hierbij werkt de gemeente ook samen met monumentenorganisaties om de monumentale waarden te behouden en te versterken.

De uitkomsten van dit onderzoek biedt de gemeente aan de locatieraad van de Rooms-Katholieke kerk in Nijverdal aan.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden