Wie weet dit jaar meeste over sport en cultuur?


<p>De winnaars van vorig jaar. Welke prijs je dit jaar kunt winnen, blijft tot het einde een verrassing.</p>

De winnaars van vorig jaar. Welke prijs je dit jaar kunt winnen, blijft tot het einde een verrassing.

(Foto: Gemeente Hellendoorn)
In de krant

Wie weet dit jaar meeste over sport en cultuur?

De sport- en cultuurquiz in de gemeente Hellendoorn bleek vorig jaar een mooi alternatief voor het jaarlijkse sport- en cultuurfestival dat door alle coronamaatregelen niet door kon gaan. Omdat we op dit moment met nog strengere maatregelen te maken hebben, besloot de organisatie dit jaar weer een quiz te houden.

Nijverdal/Hellendoorn - Janneke, Bart en René hebben er alweer helemaal zin in. “We hebben veel geleerd van afgelopen jaar, zodat we de quiz nog beter op kunnen zetten,” zegt René, die namens de gemeente in de organisatie zit. “Net als vorig jaar hebben we alle verenigingen een brief met uitleg gestuurd en gevraagd of zij een vraag voor de quiz hebben. En dat gaat heel breed: niet alleen de sportverenigingen kregen zo’n brief, ook bijvoorbeeld de historische kring, muziekverenigingen en koren, toneelverenigingen. We proberen echt alle sport en cultuur in de gemeente aan de orde te laten komen.”

Lokale vragen

“De meeste vragen hebben een lokaal tintje, maar er zitten ook algemene vragen en nationale of internationale vragen tussen,” vertelt Janneke, medewerker van ZINiN. “Over sport, theater, muziek, geschiedenis, kunst, alles op het gebied van sport en cultuur. Bekende Nijverdallers stellen een deel van de vragen. Bijvoorbeeld bekende sporters uit de gemeente, maar ook de wethouder van sport en cultuur en de burgemeester.”

“Op het sport- en cultuurfestival kunnen alle verenigingen zich natuurlijk volop presenteren en echt laten zien, of horen, wat ze doen,” vult Bart, medewerker van Stichting De Welle, aan. “Tijdens de quiz kan dat niet, maar we proberen toch zoveel mogelijk verenigingen onder de aandacht te brengen. Vorig jaar is dat goed gelukt en kregen we veel positieve reacties. Dit jaar hopen we dat toch minstens te evenaren. Het is verbazingwekkend hoe creatief de verenigingen zijn in het promoten van zichzelf. Heel leuk!”

Veel kleine teams

Het afgelopen jaar is er veel ervaring opgedaan met online quizzen wat maakt dat het team nu met een echte 2.0 versie kan komen. “We werken met het Kahootsysteem, het wordt live uitgezonden via de HOi en er kunnen maximaal tweeduizend teams meedoen,” zegt René. “Vorig jaar deden er zeventig teams mee. Omdat het maar de vraag is of we tijdens de quiz al met meerdere mensen bij elkaar mogen komen, is het natuurlijk belangrijk dat wel zoveel mogelijk mensen mee kunnen doen.”

“Het is wel jammer dat je niet met een grote groep mee kunt doen,” vult Janneke aan. “Juist meedoen met je eigen sportteam of vriendengroep geeft in deze tijd weer even de verbinding en het sociale contact dat iedereen zo mist. Je kunt je ook afvragen of het wel zin heeft de sport- en cultuurquiz nu te houden, omdat we immers niet weten wanneer we überhaupt weer kunnen sporten of naar het theater kunnen. Wij vinden het belangrijk de quiz juist wel nu te doen, om toch alle verenigingen even in de spotlight te zetten. En we geven de mensen zo een goed beeld van alles wat er op sport en cultuur gebied binnen onze gemeente mogelijk is. Misschien is buiten sporten in teamverband straks wel weer mogelijk en doen mensen tijdens de quiz ideeën op voor een vervangende sport, zolang ze hun eigen sport niet kunnen doen. En je krijgt andere inzichten, net zoals het ‘kennis maken met sporten’ voor de jeugd, of bijvoorbeeld onze Breinreis activiteiten.”

Andere sport

“Dat is misschien wel een van de meest waardevolle dingen van het sport- en cultuurfestival en nu de quiz: je ziet naast alle bekende sporten eens heel andere sporten en cultuuruitingen,” zegt Bart. “Helemaal nu niets meer zeker is, is het fijn alternatieven te hebben. We willen de verbinding met sport en cultuur levendig houden. En daarnaast maken we er gewoon een gezellige avond van, met leuke prijzen voor de winnaars. Wat de prijs precies is verklappen we nog niet, maar het heeft natuurlijk alles te maken met sport en cultuur.”

De sport- en cultuurquiz vindt plaats op vrijdag 19 februari. “Iedereen die mee wil doen, kan op het moment dat de quiz start inloggen en meedoen,” zegt Bart. “Je hoeft je dus niet eerst aan te melden.”

Annemieke van Ipenburg
Freelancer
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden