'Dit worden bijzondere verkiezingen'


<p>Tijdens de vorige verkiezingen was het mooi weer en kon er zelfs een mobiel stembureau ingezet worden op het station. Of dat dit jaar ook weer kan? (Foto: Gemeente Hellendoorn)</p>

Tijdens de vorige verkiezingen was het mooi weer en kon er zelfs een mobiel stembureau ingezet worden op het station. Of dat dit jaar ook weer kan? (Foto: Gemeente Hellendoorn)

(Foto: Gemeente Hellendoorn)
In de krant

'Dit worden bijzondere verkiezingen'

Hoewel het misschien nog ver weg lijkt, komen de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart snel dichterbij. Zeker voor de mensen die alles moeten voorbereiden. Naast de algemene coronamaatregelen moeten zij rekening houden met allerlei andere aspecten die tijdens deze verkiezingen spelen.

Hellendoorn - De gemeente heeft in ieder geval voldoende stembureaumedewerkers, al is er op de reservelijst nog wel wat plek. “We moeten er natuurlijk rekening mee houden dat mensen zich af moeten melden,” vertelt Johan Miener, communicatieadviseur van de gemeente. “Niets is zeker in deze tijd en naast dat iedereen zelf ziek kan worden, kan het nu zo zijn dat mensen in quarantaine moeten, omdat een familielid ziek is. Maar ook onder normale omstandigheden zouden we graag wat meer mensen op de reservelijst hebben staan.”

Stemmen per post

Wat dit jaar echt nieuw is, is het stemmen per post voor mensen van 70 jaar en ouder en het feit dat een aantal stembureaus al twee dagen eerder open gaan dan de rest. “Die maatregelen moeten nog goedgekeurd worden door de Eerste Kamer, dus het staat nog niet vast dat dit gebeurt, maar het zou wel mooi zijn. Naast alle standaard maatregelen is dat nodig om het risico op besmettingen tijdens het stemmen zo klein mogelijk te houden. Verder zorgen we er bij alle stembureaus voor dat er looplijnen zijn, dat iedereen 1,5 meter afstand kan houden en we proberen zoveel mogelijk gebruik te maken van een aparte in- en uitgang.”

Gezondheidscheck

Alle stembureaumedewerkers én alle kiezers moeten voor ze het stembureau betreden een gezondheidscheck doen. “Ze krijgen hiervoor een vragenlijst toegestuurd en als ze niet alle vragen met ‘nee’ kunnen beantwoorden, mogen ze het stembureau niet in. En dit zijn dan alleen nog maar de maatregelen die we tijdens het stemmen hanteren. We weten natuurlijk niet hoe de situatie dan is, maar we kunnen beter rekening houden met de strengste maatregelen dan dat we al vooruit lopen op eventuele versoepelingen.”

Een ander aspect wat deze verkiezingen bijzonder maakt is het niet of nauwelijks kunnen campagne voeren van alle partijen. “Er zijn de afgelopen tijd een aantal nieuwe partijen in het leven geroepen en die moeten een bepaald aantal steunbetuigingen hebben, om überhaupt aan de verkiezingen mee te kunnen doen. Die steunbetuigingen kunnen ze tot 1 februari verzamelen. Alle inwoners van Nederland kunnen op het gemeentehuis hun handtekening zetten, maar dat is op dit moment ook niet zo makkelijk. Bovendien kunnen de partijen niet echt actief campagne voeren en de mensen bijvoorbeeld op de markt aanspreken. Dat geeft ze toch een achterstand.” En dat geldt natuurlijk ook voor het campagne voeren van de gevestigde partijen. Hoe gaan zij ons vertellen welke problemen ze aan gaan pakken en hoe ze dat gaan doen? We moeten het nog even af wachten.

Annemieke van Ipenburg
Freelancer
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden