<p>Turnsters van Fysion mochten in de achtertuin van een van de leden hun alternatieve training doen, met hun eigen materialen en natuurlijk moesten ze de anderhalve meter in acht nemen.</p>

Turnsters van Fysion mochten in de achtertuin van een van de leden hun alternatieve training doen, met hun eigen materialen en natuurlijk moesten ze de anderhalve meter in acht nemen.

(Foto: )
Sport

‘Sociale element is misschien wel belangrijkste voor de leden’

Verbinding houden met de leden liep afgelopen jaar als een rode draad door alle activiteiten van de sportverenigingen.

“Zo zwaar wilde ik het niet inzetten,” zegt Jitse over zijn eerste bespiegeling. “Het zet je gewoon aan het denken, deze hele situatie. We begonnen dit seizoen heel voorspoedig, maar al snel lag de competitie weer stil en moesten we weer uitwijken naar andere trainingen. Gelukkig zijn er op diverse plekken in de gemeente wel basketbalveldjes waar we buiten konden trainen. Niet ideaal, maar in deze situatie toch fijn, want online trainen werkt ook niet echt. Wat wij bij onze leden merken is dat ze het sociale aspect van het sporten heel erg missen. Het samen bezig zijn in de sporthal, trainen, wedstrijden spelen, elkaar spreken en bij de jonge jeugd, de ouders die elkaar treffen. We hebben voor de jeugd nog wel een onderlinge competitie opgezet, maar nu ligt alles natuurlijk stil. En dat doet uiteindelijk toch wel de meeste ‘pijn’; dat we onze leden niet lekker kunnen laten spelen.”

Voetbalvereniging DES

Het sociale element weegt ook voor voetbalvereniging DES zwaar. ‘Dit is een verloren jaar,” zegt voorzitter Henny Broekman. “Voor de sporters, omdat ze de competitie niet af konden maken en niet meer lekker kunnen spelen, maar ook voor de vereniging qua inkomsten. Een belangrijk deel van onze inkomsten halen we uit onze kantine en die is al het grootste deel van het jaar gesloten. Nou zijn we een gezonde vereniging, maar dit doet wel pijn. Daarom wil ik alle leden, supporters en sponsoren langs deze weg hartelijk danken voor hun loyaliteit. Maar het doet nog veel meer pijn dat we niet lekker kunnen voetballen en dat het sociale element weg is. Dat onze supporters elkaar niet meer langs het veld treffen of samen met spelers het glas heffen op een overwinning. Dat we niet samen proosten op het nieuwe jaar.” Hij zwijgt even. “Maar, het levert ook mooie momenten op. Tijdens onze nieuwjaarsreceptie huldigen wij altijd onze jubilarissen. Dat kan nu niet, maar we wilden toch iets doen. Dus heb ik samen met een medebestuurslid alle jubilarissen een bezoek gebracht. Dat was heel mooi, we kwamen tot heel persoonlijke gesprekken, omdat we meer tijd voor elke jubilaris hadden. Dat soort dingen nemen we zeker mee voor de toekomst.”

Gymvereniging Fysion

Hoe zet je alternatieve trainingen op voor turners die normaal gesproken aan ringen zwaaien, over obstakels zweven of springen op de trampoline? “Dat was best bijzonder,” zegt Marieke Rolink, bestuurslid communicatie. “Mijn eigen zoon zit bij de springselectie, dus ik heb de online trainingen ook gezien en dat hebben ze goed in elkaar gezet. Natuurlijk kun je niet zo trainen als in de sporthal, maar je kunt wel spieren en conditie blijven trainen. Voor veel disciplines was dat de afgelopen periode het belangrijkste. Toen we na de eerste lock down weer wat mochten, hebben diverse groepen bij een van de leden in de achtertuin getraind. Daar konden ze goed uit de voeten. Het is mooi om te zien hoe met name de selectieleden de thuistrainingen hebben opgepakt. Wat vooral ook jammer was, was dat alle andere activiteiten stil kwamen te liggen. We waren er helemaal klaar voor in de kerstvakantie alles op te bouwen voor het springfestijn. Een activiteit die altijd veel deelnemers en publiek trekt en waar begeleiders en organisatie volop van genieten. Toch even lekker bezig zijn in de vakantie. Dat is wat we allemaal missen. ‘Gewoon’ lekker sporten, met elkaar bezig zijn, de sociale contacten.”

Het is duidelijk: we missen het sporten, maar daarnaast toch vooral de sociale contacten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden