'Op rotondes moet je echt oppassen'


<p>De rotonde in de Baron van &nbsp;Sternbachlaan/ Helmkruidlaan. Inzet: Elise de Leeuw met Linde en Lune. (Foto: Gert Perdon)</p>

De rotonde in de Baron van  Sternbachlaan/ Helmkruidlaan. Inzet: Elise de Leeuw met Linde en Lune. (Foto: Gert Perdon)

(Foto:Gert Perdon)
In de krant

'Op rotondes moet je echt oppassen'

Het is oppassen geblazen in het verkeer in Nijverdal. Vooral kruispunten en rotondes leveren regelmatig problemen op. De rotonde die de Baron Sternbachlaan en de Helmkruidlaan verbindt, is een locatie waar regelmatig een ongeluk gebeurt.

NIJVERDAL -  De onderzoeksredactie van RTL Nieuws heeft de resultaten bekendgemaakt van een landelijk onderzoek naar de verkeersveiligheid in alle Nederlandse plaatsen. In totaal zijn in drie jaar tijd (van 2016 tot en met 2019) 256 ongelukken geregistreerd in Nijverdal. Bij het merendeel van de ongevallen, 201 in totaal, was er alleen sprake van blikschade. an alle geregistreerde ongelukken werden er in het dorp 110 op kruispunten en rotondes geteld.

Een kruising waar het regelmatig misging, is de rotonde Baron van Sternbachlaan/ Helmkruidlaan met 13 ongevallen tussen 2017 en 2019. De buurt met het hoogste aantal ongevallen is Hulsen. Daar zijn de afgelopen drie jaar in totaal 35 ongevallen geteld.

Op bedrijventerrein ‘t Lochter ging het 31 keer mis. In 2019 gebeurden er in Nijverdal 25 ongelukken met gewonden, waarvan één met dodelijke afloop.

Ogen

Elise de Leeuw loopt met haar kinderen Linde en Lune op winkelcentrum Kruidenwijk als haar wordt gevraagd of zij zich veilig voelt in het verkeer. ‘’Nou, je moet wel uitkijken. De rotonde in de Sternbachlaan is inderdaad een lastige, vooral als je daar met kinderen fietst. Je moet ogen van voren en van achteren hebben. Ik heb ook wel eens gezien dat op die rotonde een fietser onderuit ging. Er staat regelmatig een ziekenwagen. Gelukkig is de situatie al wel verbeterd doordat de gemeente knipperlichten heeft geplaatst, om weggebruikers te waarschuwen.’’

Rotondes

De familie Baan voelt zich niet onveilig in het verkeer. ‘’Maar op rotondes moet je echt oppassen. Want vaak is daar sprake van tweerichtingsverkeer voor fietsers. En de N35 is ook een weg waar regelmatig iets gebeurt. Geen wonder, want die is erg druk.’’ Het echtpaar Flantua ergert zich in het verkeer vaak doordat schooljeugd rijen dik over het fietspad uitzwermt. ‘’Dat geeft gevaarlijke situaties. Soms rijden ze met z’n vieren naast elkaar en geven ze geen richting aan.’’ Anne de Jong hoort de interviews van verslaggever en fotograaf en mengt zich spontaan in de gesprekken. ‘’Ik ben zelf twee keer aangereden op die rotonde in de Sternbachlaan,’’ zegt hij. ‘’Gelukkig was het niet ernstig. Het probleem zat ‘m beide keren bij de derde of vierde automobilist, voor zover ik kan nagaan. De eerste automobilist kijkt goed uit, de rest trekt automatisch mee op met de voorgaande auto’s. Fietsers hebben echter voorrang en als je dan als automobilist gewoon de vorige auto’s volgt zonder verder te kijken, gaat het mis. Probleem is ook de hoge snelheid van sommige fietsen.’’ De Jongs opmerking wordt onderstreept door een voorbijzoevende fietser die op zijn elektrische tweewieler auto’s op de vijftig kilometerweg ruim voor blijft.

Rotonde in Sternbachlaan is gevaarlijk

Ja, ik voel me zeer onveilig op die rotonde

Nee, een kwestie van goed uitkijken. Dan is er niets aan de hand

Ja, daar kunnen ze beter verkeerslichten plaatsen

Leo Polhuys
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden