‘Onze eredivisiespelers mogen binnenkort weer beginnen’


<p>Basketballers van de Valleybucketeers weken uit naar een basketbalveld in het Blokkenpark, waar ze corona-veilig konden trainen.</p>

Basketballers van de Valleybucketeers weken uit naar een basketbalveld in het Blokkenpark, waar ze corona-veilig konden trainen.

(Foto: )
In de krant

‘Onze eredivisiespelers mogen binnenkort weer beginnen’

Ook de sportverenigingen werden afgelopen jaar overvallen door de coronamaatregelen. Hoe kijken zij terug?

“Na die eerste schok hebben we snel alles in het werk gesteld buiten weer te gaan trainen. Wat dat betreft hadden we geluk, want vanaf april spelen we in principe buiten. Nu moesten we alleen heel veel regels toepassen, een corona-protocol opstellen en mocht eerst alleen de jeugd trainen. Om toch binding te houden met onze sponsors en leden hebben we iedereen een kaartje gestuurd en ook weer een kerstkaart. Daarnaast heeft onze supportersvereniging eigen mondkapjes ontworpen en verkocht en er is een speciaal T-shirt ontworpen. Toen na de zomervakantie de competitie weer op gang kwam, zijn we al snel aan de slag gegaan met het live-streamen van wedstrijden van ons eerste team. Dat is iets wat we voor de toekomst ook zeker mee gaan nemen voor uitwedstrijden. Lang niet alle supporters kunnen mee als we verder weg spelen en dan is zo’n live-stream echt een uitkomst. We moeten alleen nog wel even bekijken hoe we dat het beste kunnen doen bij slecht weer.”

NKC’51 heeft geprobeerd online trainingen op te zetten, maar hier was niet genoeg animo voor. “De meeste spelers weten wel hoe ze fit kunnen blijven. Sommigen vinden het zelfs fijn dat ze nu even tijd hebben voor een andere sport, zoals hardlopen.”

ZPC-Het Ravijn

Voor Zwem- en WaterpoloClub Het Ravijn stond vooral het fit houden van de leden voorop. Maar hoe doe je dat als die leden het water niet in mogen? “Wij konden vrij snel trainingen op het veld achter het zwembad opzetten,” vertelt Marion Schothans, waterpoloster en belast met het secretariaat van de vereniging. Als onze groepen, waterpolo, zwemmen en synchroonzwemmen, hebben als vast onderdeel van de trainingen een stuk ‘droogtraining’. Vooral bedoeld om alle spieren op kracht te houden en, met name voor de synchroonzwemsters, een zekere lenigheid te houden. Tegelijkertijd zijn we samen met het zwembad een goed corona-plan op gaan zetten. Met looproutes en allerlei andere zaken waar we rekening mee moesten houden. Zodra we het water weer in mochten hebben we alle groepen op leeftijd samen gevoegd, omdat we toen alleen banen konden zwemmen. Ook onze G-zwemmers deden daaraan mee. Dat heeft wel een mooie verbinding tussen de verschillende groepen opgeleverd en we hebben het nodige van elkaar geleerd. Voor deze situatie was dit een prima oplossing. En nu ligt alles weer stil. Op wat online trainingen na. Gelukkig mogen de dames en heren van de eerste teams binnenkort waarschijnlijk weer trainen en spelen voor de beker. Vanaf vrijdag worden alle spelers en begeleiders elke week getest en als ze corona-vrij zijn, mogen ze het water in. Het NOC-NSF heeft zich daar sterk voor gemaakt, zodat spelers op ere-divisieniveau weer kunnen spelen en zich zo klaar kunnen maken voor de Olympische Spelen, later dit jaar in Tokio.”

Als corona dit jaar natuurlijk niet weer roet in het eten gooit.

Valley Bucketeers

Voorzitter Jitse de Boer van basketbalvereniging de Valley Bucketeers uit zijn zorgen over de periode ná corona, als het ‘gewone’ leven weer echt op gang komt. “Wat ik zelf merk en ook wel bij leeftijdsgenoten zie, is dat we nu behoorlijk wat tijd overhouden ‘s avonds. Je gaat je dag, week, anders indelen en hoewel het heerlijk is om een avond lekker te ballen, kan dat straks best weer een opgave zijn.” Hij moet er zelf een beetje om lachen.

Annemieke van Ipenburg
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden