Gerard ten Have: ‘Niet langer met handen in het haar’


<p>Nienke houdt de deur van haar kapsalon vast symbolisch open voor Irma en Gerard. Vanaf 1 februari zal Irma hier gaan knippen en na de offici&euml;le sluiting van Gerards zaak zijn zijn klanten van harte welkom.</p>

Nienke houdt de deur van haar kapsalon vast symbolisch open voor Irma en Gerard. Vanaf 1 februari zal Irma hier gaan knippen en na de officiële sluiting van Gerards zaak zijn zijn klanten van harte welkom.

(Foto: A. van Ipenburg)
In de krant

Gerard ten Have: ‘Niet langer met handen in het haar’

De geruchten zijn waar! Gerard ten Have stopt met zijn kapperszaak! Hij was net begonnen zijn klanten van dit nieuws op de hoogte te stellen, toen hij vanwege corona zijn zaak weer moest sluiten. Dat voelde niet goed en dus belde hij Twents Volksblad om het nieuws dan maar wereldkundig te maken.

Hellendoorn - “ik heb de afgelopen 45 jaar met heel veel plezier in deze zaak gewerkt,” vertelt Gerard, terwijl hij om zich heen wijst. Omdat de zaak dicht is, is er ruimte genoeg ‘op locatie’ met elkaar te spreken. Het is duidelijk niets voor Gerard in deze lege zaak te zitten. Hij wil knippen en kammen.

“Ik hoop dat we 20 januari weer gewoon open mogen, dan kan Irma nog twee weken bij mij werken, voor ze naar Nienke gaat. En ik kan dan nog een paar maanden werken en alles goed afronden.”

Gerard is van plan de 45 jaar echt vol te maken. “Toen ik veertig jaar kapper was, kwam ik in de Tubantia en toen heb ik gezegd dat ik door wilde gaan tot de 50.” Hij lacht. “Dat ga ik toch maar niet doen. Ik heb er de afgelopen tijd wat vaker over nagedacht te stoppen en nu komen een aantal dingen samen. In de loop van volgend jaar loopt mijn huurcontract af, ik heb de zaak dan 45 jaar én ik kan Irma (zijn laatste werknemer -red.) en klanten met een gerust hart overdragen aan Nienke.”

Eigen zaak

Gerard weet niet goed wat hij er verder van moet zeggen. Het is klaar. Vrijdag 30 april 2021 is zijn laatste werkdag. “Ik ben nu 67, hè. Op mijn 22e stond ik op het punt naar Enschede te gaan, om daar te werken en toen hoorde ik dat kapper Hekkert wilde stoppen. Hellendoorn sprak mij meer aan dan Enschede, dus heb ik de zaak overgenomen. Soms denk ik wel eens dat ik veel te jong was, maar het is allemaal goed gegaan.”

Wat Gerard wel een beetje aan het hart gaat, is dat er straks, na 85 jaar, geen kapperszaak meer in dit pand zit. “Meneer Hekkert is hier in 1936 begonnen,” vertelt hij. “In de moeilijke jaren voor de oorlog. In 1976 heb ik de zaak van hem overgenomen. Sommige van zijn klanten komen nu nog steeds bij mij. Kleine kinderen van toen, die ik heb zien opgroeien tot volwassen mannen en vrouwen, maar ook ouderen.

Daarom vind ik het zo belangrijk dat dit verhaal nu al in de krant komt. Ik wilde het mijn klanten allemaal persoonlijk vertellen, maar door de coronamaatregelen kan dat nu niet. Een aantal wel, maar andere niet, die moeten niet denken ‘dat hef e mie nie veteld’.”

De ruimte waar nu nog de kapperszaak zit, wordt na de sluiting bij het woonhuis getrokken en zal zo in zijn geheel ‘verdwijnen’.

Bekende verschijning

Gerard zal de contacten met de klanten gaan missen. De suggestie dat hij af en toe bij Nienke in de zaak gaat helpen, wijst hij lachend van de hand. “Nee, ik heb genoeg andere dingen te doen en krijg genoeg aanspraak, denk ik. Iedereen in het dorp kent mij en er zijn genoeg dingen om me voor in te zetten. Voor mij is de cirkel rond. Wat ik het belangrijkste vind, is dat Irma bij Nienke aan de slag kan.”

Zij wilde heel graag in het dorp blijven werken en Nienke had stom toevallig plek. “Het is heel mooi, dat dit zo kan,” beaamt Nienke. “Voor mij komt dit ook op het goede moment en het geeft ons de kans verder te groeien.”

Hoewel Gerard van oorsprong niet uit Hellendoorn komt, is hij nu wel een ‘echte Helderse’. Zijn toenmalige buurvrouw vertelde van alles over de mensen in het dorp en Gerard heeft zich die kennis helemaal eigen gemaakt. Hij voelt zich betrokken bij iedereen, niet alleen bij zijn klanten. Van het begin af aan doet hij mee met allerlei Helderse activiteiten, zoals het carnaval en het Helders Fees.

Kapsalon Nienke...

...is gevestigd aan de Dorpsstraat 35, in het pand waar voorheen slager Kamphuis zat. Zodra het weer mag, zet zij ook voor de klanten van Gerard en Irma haar deur wijd open. “Het is fijn dat onze klanten mee kunnen,” zegt Irma. “Als ze dat willen natuurlijk, maar zo blijft het wel vertrouwd.”

Annemieke van Ipenburg
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden