‘De bibliotheek is niet langer alleen maar een uitleenfabriek’


<p>Deze mevrouw kwam precies op het goede moment haar leesvoer voor de kerstdagen ophalen. Zij, maar vooral ook haar kinderen zijn blij dat de bibliotheek zo toch open blijft. Marja en Anita krijgen deze dag geen moment rust, iedereen wil wat lezen tijdens de kerstdagen.</p>

Deze mevrouw kwam precies op het goede moment haar leesvoer voor de kerstdagen ophalen. Zij, maar vooral ook haar kinderen zijn blij dat de bibliotheek zo toch open blijft. Marja en Anita krijgen deze dag geen moment rust, iedereen wil wat lezen tijdens de kerstdagen.

(Foto: A. van Ipenburg)
In de krant

‘De bibliotheek is niet langer alleen maar een uitleenfabriek’

ZINiN Bibliotheek werd vorige week uitgeroepen tot best presterende bibliotheek van Nederland. Ze scoren niet het hoogste op een van de criteria, maar wel hoog op alle vier en dat geeft ze een puntentotaal van 506, ruimt 40 meer dan de nummer twee, de Rozet in Arnhem.

Nijverdal - “We zijn natuurlijk ontzettend trots,” zegt Astrid de Kleijn, interim manager van de bibliotheek. “In bibliotheekland zijn de lijsten van Mark Deckers een begrip. Elk jaar beoordeelt hij alle bibliotheekstichtingen in Nederland op vier kernpunten: bezoekersaantallen, uitleningen, activiteiten en aantal leden. De cijfers die hij nu verwerkt heeft zijn van 2019 en hij heeft al aangegeven dat het voor dit jaar heel lastig gaat worden, omdat de situatie door corona natuurlijk heel anders is. Dan mogen we ons eigenlijk twee jaar de beste noemen,” lacht ze.

“Maar daar gaat het ons niet om,” vult Jolande Broens aan. “Voor ons is dit de bevestiging dat wij slagen in onze opzet: een goede dienstverlening bieden aan alle inwoners van de gemeente Hellendoorn. Want het gaat niet alleen om de bibliotheek in Nijverdal, ook de vestigingen in Hellendoorn, Daarle, Daarlerveen en Haarle tellen volop mee. En we werken volop samen met de totale ZINiN organisatie. Doordat wij gezamenlijk allerlei activiteiten organiseren bieden we een veel breder programma. Dat is een ontzettende meerwaarde van onze samenwerking. Een mooi voorbeeld hiervan is Breinreis. Een gevarieerd aanbod op het gebied van cultuur, literatuur, kunst en kennis dat wij als bibliotheek alleen nooit hadden kunnen realiseren.”

Ontmoetingsplek

“We willen graag een ontmoetingsplek zijn voor mensen,” zegt Astrid. “Ik zou tegen iedereen willen zeggen: kom binnen, ga zitten en lees lekker de krant of een tijdschrift. Dat kan gewoon allemaal. Bibliotheken zijn al jaren geen uitleenfabriek meer. We hebben heel bewust gekozen vestigingen in de kleinere kernen open te houden, samenwerkingen aan te gaan met bijvoorbeeld Stichting De Welle, kinderopvang, onderwijs en Tetem. We vullen elkaar zo mooi aan. De bibliotheek moet vooral open en toegankelijk zijn, laagdrempelig. Een plek waar mensen op welke manier dan ook informatie kunnen halen. Daarom organiseren we in samenwerking met De Welle spreekuren over bijvoorbeeld de digitale wereld, het gebruik van mobiel of tablet, belastingzaken. Of met het theater diverse Breinreis-activiteiten.”

Taal is belangrijk

Astrid benadrukt het belang van de afdeling Educatie die Jolande coördineert en waarvoor zij via fondsenwerving extra geld binnenhaalt. Zo kunnen zij onder andere de speciale dienstverlening voor lezen, taal en laaggeletterdheid bekostigen, waarvoor ook diverse activiteiten in de bibliotheek plaatsvinden.

“Iedereen weet wel dat taal belangrijk is,” zegt Jolande. “Ik zet mij volop in voor leesbevordering en kom regelmatig op scholen om de kinderen én hun ouders enthousiast te maken.”

“Als ze hier in de bibliotheek komen, ga ik samen met het kind op zoek naar boeken die hij of zij echt leuk vindt. Mijn insteek is dat een kind dat niet van lezen houdt, nog niet het juiste boek heeft gevonden. En dat vind ik zo mooi aan de andere activiteiten die we hier organiseren, Breinreis junior. Kinderen (en hun ouders) komen hier om te knutselen, leren de bibliotheek kennen en worden nieuwsgierig naar de boeken die ze zien.”

Afhaalbieb

Nu de bibliotheken weer gesloten moeten blijven voor publiek, hebben ze in Nijverdal en Hellendoorn gelijk de ‘afhaalbieb’ weer geopend. “Mensen kunnen bellen met de vestiging en hun wensen doorgeven en dan op een afgesproken tijdstip hun tas met boeken ophalen. In het nieuwe jaar gaan die in Daarle, Haarle en Daarlerveen ook open.” Dat hier veel behoefte aan is, blijkt wel met het foto maken, want er staat een beste rij tassen te wachten.

Uitleentermijnen worden automatisch verlengd tot de bibliotheek weer open mag.

Annemieke van Ipenburg
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden