Twijfel over nut vaccin tegen corona


<p>Lang niet iedereen is overtuigd van het nut van vaccinatie tegen corona. (Foto: Gert Perdon)</p>

Lang niet iedereen is overtuigd van het nut van vaccinatie tegen corona. (Foto: Gert Perdon)

(Foto:Gert Perdon)

Twijfel over nut vaccin tegen corona

Binnenkort lijkt er een vaccin beschikbaar te komen tegen corona. Maar in hoeverre willen we ons laten inenten? Deze krant vroeg het aan een aantal willekeurig gekozen Nijverdallers.

Door Leo Polhuijs

NIJVERDAL - Al snel wordt duidelijk dat lang niet iedereen is overtuigd van het nut van vaccinatie. Het vaccin is niet voldoende getest en er is nog niets bekend over eventuele bijwerkingen, luidt de kritiek. Sommige mensen wachten liever eerst even af. Eline Roter weet nog niet of ze zich zal laten vaccineren. “Ik wacht liever eerst nog even af. Het is nog niet bekend wat de bijwerkingen zijn. Ik vind het nog te voorbarig om er nu al iets over te zeggen.” Welke groep moet er volgens Eline als eerste worden gevaccineerd? “Ik denk dan toch aan de ouderen, die zijn het kwetsbaarst.”

Zorgpersoneel

Mevrouw Annink is heel stellig als haar de vraag wordt voorgelegd. “Tuurlijk laat ik me testen. Dan weet ik in elk geval dat ik beschermd ben. Bijwerkingen zijn er misschien wel. Maar als je je niet laat vaccineren, weet je in elk geval dat je het risico loopt op corona.”

De Nijverdalse denkt dat eerst zorgpersoneel een prik moet krijgen en daarna kwetsbare groepen zoals ouderen. Nijverdaller Nijland weet nog niet of hij zich aanmeldt als er een vaccin op de markt is. “Ik heb er nog niet echt over nagedacht. Over bijwerkingen maak ik me niet zo druk. Die heb je ook met een griepprik.”

NIjland zou zorgpersoneel voorrang willen geven, daarna andere groepen zoals ouderen.

Buschauffeurs

Nancy, die niet met de achternaam in de krant wil, twijfelt nog over het nut van vaccinatie. “Meestal duurt het een hele tijd voor er een vaccin wordt uitgebracht, maar bij het coronavaccin gaat het allemaal wel erg snel. Het is nog erg lastig om de werking in te schatten.” Ook Nancy denkt dat zorgpersoneel eerst moet worden gevaccineerd. “Daarna kunnen andere groepen aan bod komen, bijvoorbeeld buschauffeurs.”

Even verderop is buurman Jellema resoluut: “Ja, wij laten ons inenten. het hele gezin, alle vijf. Nee, voor bijwerkingen ben ik niet zo bang.” Jellema meent dat zorgpersoneel eerst aan bod moet komen, daarna kwetsbare mensen. Mevrouw Annink laat een volmondig “ja” horen.´´Vaccinatie is de enige manier om echt van het virus af te komen.” Over de volgorde van vaccineren is ze duidelijk: “Eerst ouderen, dan de zorg.”

Te kort

Mevrouw Pieffers laat zich in elk geval niet behandelen. “Nee, ik doe het niet. Ik denk dat eerst maar duidelijk moet zijn of het vaccin werkt. Het coronavaccin is in een veel te korte tijd tot stand gekomen.

Als er meer bekend is over de resultaten, denk ik er misschien anders over.”

De Nijverdalse vindt dat zorgpersoneel als eerste aan de beurt moet komen als er een goed vaccin in. “Daarna kwetsbare groepen, onder wie ouderen.”

Meer berichten