'We wilden graag 'n verbindingsroute'


<p>Na enige tijd langs de route te hebben gewacht keerde ik de groene route mijn rug toe en ging met &#39;lege&#39; foto&#39;s naar huis. Waarop er alsnog een mountainbiker over het pad raasde... (foto: A. van Ipenburg)</p>

Na enige tijd langs de route te hebben gewacht keerde ik de groene route mijn rug toe en ging met 'lege' foto's naar huis. Waarop er alsnog een mountainbiker over het pad raasde... (foto: A. van Ipenburg)

(Foto: A. van Ipenburg)

'We wilden graag 'n verbindingsroute'

Mountainbikers die de groene route rijden konden er een tijd niet omheen. Of moesten ze dat nu juist? Langs de zogenaamde Reggedalroute werd de afgelopen weken onderhoud gepleegd, om te voldoen aan afspraken die voor de aanleg van deze route zijn gemaakt. De groene Reggedal route verbindt de Sallandse Heuvelrug met Kalvenhaar en kruist de paarse route.

door Annemieke van Ipenburg

Nijverdal - “Deze locatie had helemaal niet onze voorkeur,” valt Erik Dijk van Landschap Overijssel met de deur in huis. “Met de herinrichting van de natuur rondom de meanderende Regge hebben we extra voorzieningen voor recreatie getroffen, met bijvoorbeeld het verharde fiets-/wandelpad langs de Regge en de mogelijkheid tot zwemmen en spelen. Al onze natuurgebieden krijgen een kleurcode om de recreatiedruk te verdelen. Groen gebied betekent dat er veel kan op het gebied van recreatie, rood betekent dat recreatie zoveel mogelijk beperkt moet worden. Kalvenhaar, waar deze mountainbikeroute dus doorheen gaat, is in principe rood gebied. Vandaar dat wij met de vraag voor een mountainbikerroute door dit gebied niet blij waren. Langs de Haarroute (Baron van Sternbachlaan) loopt al een mountainbikeroute en dat gebied is zijn natuurwaarde kwijt. En hoewel we dat als Landschap Overijssel heel jammer vinden, zien we er ook positieve punten van: er lopen geen fazanten of andere dieren de weg op.”

Veel vraag naar route

Toen de gemeente Hellendoorn, regio Twente én het MTB Netwerk met enige druk vroegen toch in Kalvenhaar een mountainbikeroute te mogen realiseren, is Landschap Overijssel met alle partijen om tafel gegaan. “Hoewel we natuurlijk graag gewoon ‘nee’ hadden gezegd, wilden we ook wel kijken naar de mogelijkheden. Waarom juist daar? En hoe kunnen we de ‘aangetaste’ natuurwaarde compenseren? Daar hebben we met z’n allen over gesproken en we zijn tot overeenstemming gekomen: de mountainbikeroute zou er komen en de natuur zou gecompenseerd worden.”

De druk om een nieuwe route aan te leggen, kwam vooral voort uit de toegenomen drukte op de aanwezige routes en andere fiets- en wandelpaden, weet Herman Pronk, een van de initiatiefnemers. “Sinds de corona-uitbraak zien we een toename in het aantal mountainbikers. De favoriete paarse route werd erg druk en we willen wel dat iedereen op de paden blijft fietsen. Daarnaast wilden we graag een verbinding tussen de Sallandse Heuvelrug en het Reggedal. Die hebben we nu gerealiseerd met een route die perfect is voor de beginnende mountainbiker, maar zeker ook genoeg uitdaging biedt voor de meer gevorderde. De aanleg van deze route en de bijbehorende natuurcompensatie hebben we kunnen realiseren met een subsidie van ‘Support for Nature’, het fonds waar iedere deelnemer aan evenementen in de natuur een euro aan betaald. Dat vind ik hier zo mooi aan: de cirkel is rond.”

Evert Dijk benadrukt nog eens dat Landschap Overijssel echt schoorvoetend akkoord is gegaan. “Wat wij ons heel goed realiseren is dat de natuur en er van kunnen genieten niet vanzelfsprekend is. Dat willen we graag aan iedereen meegeven. Elke activiteit in de natuur verstoort die natuur. Dat we dat op deze manier konden oplossen is prachtig.”

Landschap Overijssel kon drie cirkelvormige stukken beplanting realiseren, op zo’n tien meter vanaf het pad. Ze hebben daar blad- en beshoudende stekelplanten geplant en er omheen een strook met kruiden, goed voor allerlei dieren. Zo kunnen alle natuurliefhebbers op hun eigen manier van de natuur genieten, als we maar bedenken dat we er soms ook wat voor moeten laten.

S(up)port for Nature

is erop gericht te zorgen dat sportevenementen in de natuur geen schade en overlast veroorzaken. Op hun website staat een heel stappenplan dat organisatoren van dergelijke sportevenementen kunnen volgen. Elke deelnemer aan zo’n evenement draagt per deelname een euro bij aan dit fonds.

Meer berichten