'We komen wel bij mensen binnen'


De kabelkrant zoals mensen die in hun huiskamer op tv of computerscherm kunnen zien.
De kabelkrant zoals mensen die in hun huiskamer op tv of computerscherm kunnen zien. (Foto: A. van Ipenburg)

'We komen wel bij mensen binnen'

Nu iedereen zoveel mogelijk thuis moet blijven, ligt voor veel mensen eenzaamheid op de loer. Hoe blijf je op de hoogte van alle nieuwtjes en hoe kun je toch een beetje genieten van het mooie herfstlandschap? De vrijwilligers van HOi media doen hun uiterste best op de veilige manier, via radio en tv bij de mensen binnen te komen.

door Annemieke van Ipenburg

Nijverdal - Gea Schotman doet dat via de kabelkrant, HOi Koerier, en ze merkt dat er sinds het begin van de corona-uitbraak meer behoefte is aan de kabelkrant. “We hebben niet genoeg bezetting om elke week het HOi Journaal te maken en dan is de Koerier een goed alternatief. Er zijn veel vrijwilligers die om gezondheidsredenen het zekere voor het onzekere nemen en voorlopig niet meer naar de studio komen. En we kunnen natuurlijk niet meer op stap om al het nieuws te verslaan. Ik werk volledig vanuit huis en zorg elke dag voor een goed gevulde kabelkrant.”

Toen Gea acht jaar geleden begon met de kabelkrant was er nog een hele groep vrijwilligers die zich er mee bezig hield. Door de jaren heen is zij als enige overgebleven. “Een paar collega’s erbij zou wel fijn zijn, maar ik doe het nog steeds met heel veel plezier. Het geeft zoveel voldoening. We hebben best een grote groep vaste adverteerders voor de Koerier en rond deze tijd, met de kerstdagen in het verschiet, komen daar nog wel eens wat bij, maar dat verwacht ik dit jaar eigenlijk niet. De afgelopen tijd heb ik er echt een interactief medium van gemaakt. Ik heb mensen opgeroepen een gratis felicitatie te plaatsen voor iemand die jarig is, of geslaagd. Elke dag sturen mensen foto’s op, die ik ook zo veel mogelijk plaats. Er is één stel dat echt elke dag een foto stuurt. Zij gaan er elke dag op uit, de natuur in en sturen dan foto’s door. Dat vind ik zo mooi! Ik bedank ze ook echt elke dag.”

Gea besteedt veel tijd en aandacht aan de ‘dia’s’ die ze maakt. Bij elke foto staat de fotograaf vermeld en informatieve dia’s bevatten tekst én beeld. “Die tekst is soms wel even puzzelen.” Ze lacht. “Soms krijg ik wel drie of vier A-4tjes tekst. Dat moet ik dan terugbrengen tot een paar regels. Het moeten ‘hapklare’ blokjes zijn, zodat iedereen eigenlijk in één oogopslag weet waar het over gaat. Zo leer je wel heel goed tot de kern van het verhaal te komen.”

Hoe goed de kabelkrant bekeken wordt, weet ze niet, maar wel goed. Zeker nu. In diverse verzorgingshuizen staat de tv standaard op HOi tv afgestemd en als er geen uitzending is, draait de kabelkrant, met HOi fm op de achtergrond.

Vrijwilligers

Zoals Gea al aangaf, kan ze nog wel wat collega’s gebruiken. Lijkt het jou leuk bij de lokale omroep aan de slag te gaan, kijk dan eens op hun website, ze hebben diverse vacatures! Op www.hoimedia.com vind je ook de frequenties voor HOi tv en HOi fm. Wil je de kabelkrant op de computer bekijken, scroll dan op de homepage naar beneden tot je het blok met de live-uitzending ziet.

Meer berichten